Pasca cu smantana fara aluat


301
loading...

Pasca cu smantana fara aluat este una dintre retetele de pasca cu care nu veti da gres niciodata atunci cand vine vorba de masa de Paste.

Pasca-cu-smantana-fara-aluat

Pasca cu smantana fara aluat intra in categoria deserturilor preferate de tot mai multe gospodine, datorita faptului ca se prepara usor, tocmai pentru ca nu are un aluat sau un blat in compozitia ei.

Pasca cu smantana fara aluat are o reteta pentru care ingredientele sunt variabile, in sensul in care se poate inlocui un anumit ingredient cu altceva care va este la indemana. Acesta este un motiv in plus pentru a considera pasca cu smantana fara aluat un desert facil de preparat.

In plus, pentru a prepara pasca cu smantana fara aluat, e bine de stiut din capul locului faptul ca vom avea nevoie de nelipsita branza de vaci, pe care este bine sa o pregatiti in casa pentru a fi sigure de faptul ca rezultatul va fi cel dorit, adica o branza de vaci fina si cremoasa in acelasi timp.

Reteta cu lapte prins de branza de vaci pentru pasca cu smantana fara aluat

Pentru a prepara branza de vaci de care vom avea nevoie pentru pasca cu smantana fara aluat, vom avea nevoie de 4,5 litri lapte gras de vaca, obtinut din surse sigure, igienice si, neaparat, sa fie pasteurizat, respectiv testat microbiologic. Trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece, folosind laptele UHT nu veti obtine niciodata branza.

Va vom spune astazi cum se obtine branza de vaci, de care ne vom folosi in reteta pentru pasca cu smantana fara aluat, din lapte prins.

Asadar, cei 4,5 litri de lapte se pun intr-o oala suficient de mare, pe care o acoperim, ulterior, cu tifon. Laptele se lasa, astfel, pentru 36 de ore la temperatura camerei (aceasta nu ar trebui sa fie mai mica de 21℃). Laptele este prins in momentul in care observam deasupra grasimea, iar dedesubt, laptele, avand consistenta unui iaurt.

Laptele prins se va pune la foc mic pentru a-l incalzi usor (trebuie sa aveti mare grija sa nu se depaseasca temperatura de 50℃, deoarece riscam ca branza rezultata sa fie cauciucata). Ne dam seama ca laptele este incalzit atunci cand la margine se observa aparitia zerului, la mijloc, laptele prins, iar sus, grasimea laptelui.

Folosind miscari usoare de jos in sus vom amesteca cu o lingura mare, fapt ce va duce si la incorporarea grasimii in branza. Cand bucatile de branza s-au format, vom lasa oala la racit la temperatura camerei, pentru circa 50 de minute. In acest interval, putem amesteca de circa doua ori, astfel incat sa nu se formeze o crusta.

Compozitia, care acum este calduta, se va strecura printr-un tifon avand dimensiuni aproximative de 50 cm x 50 cm.

Branza se lasa la scurs in tifon pana cand nu mai curge nici macar o picatura de zer din aceasta.

Din cantitatea de 4,5 litri de lapte am obtinut 750 grame de branza de vaci.
Acum ca avem cantitatea exacta de branza de vaci de care vom avea nevoie pentru reteta noastra de pasca cu smantana fara aluat, putem trece la prepararea efectiva a acesteia.

Reteta de pasca cu smantana fara aluat

Pasca cu smantana fara aluat este un desert in care putem jongla cu ingredientele fara ca gustul sau rezultatul final, mai bine zis, sa aiba de suferit.

Astfel, pentru a realiza o pasca cu smantana fara aluat, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 750 g de branza de vaci
  • 250 ml de smantana mai grasa
  • 200 g de zahar pudra (se poate folosi si stevia)
  • 100 g de faina
  • 200 g de stafide (se pot folosi si alte fructe confiate, dupa preferinte)
  • 60 g de gris (se poate folosi si praf de budinca de vanilie in aceeasi cantitate)
  • 50 g de unt
  • 6 oua
  • o esenta de vanilie (se poate utiliza si esenta de lamaie sau esenta de portocala)
  • coaja rasa de la o lamaie (sau cea de la o portocala)

In ceea ce priveste modul de preparare a acestei retete de pasca cu smantana fara aluat, trebuie sa se tina cont de pasii urmatori:

– Ouale se vor sparge si se vor adauga intr-un bol de mari dimensiuni, peste care vom adauga zaharul, respectiv esenta de vanilie (de lamaie sau de portocala). Ouale se mixeaza bine, dupa care se va adauga peste ele branza. Se amesteca totul cu ajutorul unei spatule, pana ce rezulta o compozitie cremoasa.
– Untul, care s-a scos din frigider cu cateva ore inainte pentru a deveni moale si a avea o temperatura identica cu aceea a camerei, se va adauga peste intreaga compozitie si se va amesteca pana ce aceasta devine omogena.
– Peste intreaga compozitie se va incepe adaugarea treptata a fainii, lingura cu lingura, amestecandu-se in mod permanent pentru a nu se forma cocoloase.
– Dupa incorporarea completa a fainii se va incepe adaugarea, tot treptata, a grisului (sau a prafului de budinca de vanilie), amestecandu-se bine pana la omogenizare.
– Ulterior, se va adauga smantana, urmand ca stafidele sa fie si ele adaugate. Se va amesteca bine totul pentru a se omogeniza.
– Pentru a coace pasca cu smanana fara aluat se va folosi o tava de tort, cu dimensiunea de 26 cm, pe care o vom tapeta cu hartie de copt (daca tava are inel detasabil, aceasta poate fi unsa cu unt si tapetata cu faina). In forma se va turna toata compozitia de pasca cu smantana fara aluat, niveland bine cu ajutorul unei spatule, pentru ca distributia sa fie uniforma.
– Tava se va baga in cuptorul incalzit in prealabil, la o temperatura de 180℃, pentru aproximativ o ora. Se poate face testul cu scobitoarea pentru o mai multa siguranta sau se poate ghida dupa culoarea aurie in centru si maronie la extremitati.
Pasca cu smantana fara aluat trebuie sa ramana in tava peste noapte, la temperatura camerei. A doua zi, pasca cu smantana fara aluat poate fi scoasa din tava si asezata pe un platou, putand fi pudrata cu zahar pudra vanilat sau consumata ca atare…

Va dorim sa savurati cu placere pasca cu smantana fara aluat!

loading...
loading...