Dulceata de capsuni in stil clasic este o reteta din batrani, a carei savoare aminteste deseori de copilarie, de verile petrecute alaturi de bunici, la tara.
Dulceata de capsuni in stil clasic are un gust incantator fie ca o mancam simpla sau asociata cu diverse alte preparate dulci. Iata cum se prepara o cantitate standard. Daca doriti sa transformati in dulceata mai multe kg de capsuni, ajustati cantitatile in functie de reteta de mai jos.
Ingrediente pentru dulceata de capsuni in stil clasic:
- o farfurie adanca, plina cu capsuni proaspete
- 1 kg de zahar granulat
- zeama de lamaie proaspat stoarsa
- 4 pahare de apa
Mod de preparare pentru dulceata de capsuni in stil clasic:
- Capsunile trebuie sa fie tari, proaspete, rotunde si sa aiba dimensiuni medii. Le curatati si inlaturati coditele prin rasuciri usoare.
- Le puneti intr-un bol si le stropiti cu zeama de lamaie, deoarece astfel vor capata o nuanta vie si se vor intari mai mult.
- Intre timp, preparati siropul: intr-o cratita, puneti zaharul turnati cele patru pahare de apa; le amestecati bine si le lasati la foc mic, pana se topeste zaharul si capata o consistenta densa de sirop.
- Dupa ce s-a legat bine siropul, se da cratita la o parte si se lasa sa se linisteasca putin, apoi se adauga capsunile si se lasa sa stea asa timp de cinci-zece minute. Apoi, se pun din nou la fiert, la foc moderat, pana se leaga dulceata.
- Cand este gata, se ia cratita de pe foc si se rastoarna dulceata intr-un castron mare, se acopera cu un servet umed, iar in ziua urmatoare se pune in borcane.
- Daca vreti sa se faca vid, pentru a pastra borcanele o perioada indelungata, puneti dulceata in borcane cand este inca fierbinte, apoi capsati capacele si puneti un prosop peste ele, pentru a se raci treptat…
Pofta buna!