Sosuri

Sosuri pentru fripturi si sosuri pentru peste care vor schimba gustul mancarii.Cand ne gandim la sosuri, ne vin in minte acele preparate foarte savuroase, usor de pregatit, care acompaniaza un fel de mancare. Acestea se pot obtine dintr-o multime de ingrediente, mai simple sau mai complexe, cu sau fara gatire termica. Timpul de preparare la sosuri variaza de la cateva minute pana la maximum o ora, in functie de complexitatea pasilor de preparare. Este bine de stiut ca sosurile pot fi servite alaturi de feluri de mancare principale, pot fi integrate in ciorbe sau supe, in salate sau in deserturi, in fiecare dintre acestea avand un rol foarte important pentru intensificarea si completarea gusturilor.Cel mai important aspect in ceea ce priveste prepararea de sosuri este textura. Aceasta trebuie sa fie destul de consistenta, cremoasa sau lichida, in functie de ingredientele folosite. Se pot prepara, bineinteles si sosuri cu o consistenta mai dura, folosite, de obicei, alaturi de preparate din legume. Pentru preparate din carne, de exemplu, se recomanda prepararea unui sos fin, usor, cu o consistenta fluida. In acest fel, savoarea preparatului din carne se va combina foarte bine cu aroma sosului.Pentru a obtine sosuri delicioase trebuie sa se stabileasca o baza, fie dintr-un singur ingredient, fie din mai multe ingrediente combinate. Baza poate fi constituita din diferite legume, iaurturi, branzeturi sau fructe, dar si din ciocolata, vin sau mustar. Odata obtinuta baza, la sosuri se adauga condimentele preferate, cu conditia ca acestea sa se potriveasca foarte bine cu preparatul principal. Spre exemplu, pentru un desert, se recomanda ca in sosuri sa se includa vanilie, scortisoara, cacao sau diferite arome, in timp ce pentru fripturi sosurile trebuie sa contina boia, turmeric, cimbru, rozmarin si altele asemenea.In salate se folosesc sosuri sau dressinguri mai lichide, care contin, de regula, diferite uleiuri sau sortimente de otet. In sosurile pentru salate se poate adauga iaurt, mustar sau zeama de lamaie. Aspectul cel mai important este acela conform caruia sosul trebuie sa se integreze foarte bine in salata, sa se intrepatrunda cu aroma tuturor ingredientelor folosite si sa nu se taie odata ce intra in contact cu acestea.Pentru a obtine niste sosuri perfecte si foarte delicioase, se recomanda ca acestea sa fie preparate, pe cat posibil, la mana si doar in cazuri exceptionale sa se foloseasca robotii de bucatarie. In acest fel se poate controla mai bine textura sosului si consistenta acestuia. Nu trebuie omise nici sarea si piperul, acestea ajutand la fixarea gusturilor.

Sos de coriandru și ardei iute

Sosul de coriandru și ardei iute se prepară foarte ușor, iar gama de mâncăruri cu care poate fi asociat este una vastă.Sosul de coriandru și ardei iute poate substitui sosul salsa, poate fi asociat...

Sos alb cu branza

Sos alb cu branza reprezinta un sos ideal pentru paste, iar cu cat branza este cu gust mai puternic, cu atat rezultatul va fi mai delicios.

Sos pentru retete cu carne de curcan

Sosul pentru retetele cu carne de curcan sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare.

Sos de usturoi

Sos de usturoi reprezinta o reteta de sos romaneasca ce se prepara repede si usor, cu ingrediente aflate la indemana oricui.

Sos vinegretă de casă

Sosul vinegretă de casă este o alternativă la cel găsit în comerț; acestă variantă se prepară ușor și sunt necesare doar câteva ingrediente.Sosul vinegretă de casă este unul dintre cele mai populare dressing-uri pentru...

Somon cu sos de coriandru

Somonul cu sos de coriandru este o rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru cină, care este gata în circa 20 de minute.Somonul cu sos de coriandru se prepară la tigaie sau pe grill, iar...

Pui cu sos de nuci la cuptor

Puiul cu sos de nuci la cuptor este o reteta de inspiratie turceasca.

Sos Tzatziki din iaurt cu mirodenii

Sosul Tzatziki din iaurt cu mirodenii este o reteta de origine greceasca, iar gustul sau minunat se potriveste cu o multime de mancaruri.   Sosul Tzatziki din iaurt cu mirodenii este atat de adaptabil, incat il...

Sos verde in stil mexican

Sosul verde in stil mexican este iute, aromat, si se poate asocia cu foarte multe mancaruri.Sosul verde in stil mexican reprezinta o combinatie cremoasa pe baza de avocado, condimente naturale, verdeturi proaspete si fistic....

Carne de rata cu sos de mandarine

Carnea de rata cu sos picant de mandarine la tava este o reteta culinara aromata, savuroasa si satioasa, ideala momentelor speciale petrecute alaturi de cei dragi.
error: Alert: Content is protected !!