Sosuri

Sosuri pentru fripturi si sosuri pentru peste care vor schimba gustul mancarii.Cand ne gandim la sosuri, ne vin in minte acele preparate foarte savuroase, usor de pregatit, care acompaniaza un fel de mancare. Acestea se pot obtine dintr-o multime de ingrediente, mai simple sau mai complexe, cu sau fara gatire termica. Timpul de preparare la sosuri variaza de la cateva minute pana la maximum o ora, in functie de complexitatea pasilor de preparare. Este bine de stiut ca sosurile pot fi servite alaturi de feluri de mancare principale, pot fi integrate in ciorbe sau supe, in salate sau in deserturi, in fiecare dintre acestea avand un rol foarte important pentru intensificarea si completarea gusturilor.Cel mai important aspect in ceea ce priveste prepararea de sosuri este textura. Aceasta trebuie sa fie destul de consistenta, cremoasa sau lichida, in functie de ingredientele folosite. Se pot prepara, bineinteles si sosuri cu o consistenta mai dura, folosite, de obicei, alaturi de preparate din legume. Pentru preparate din carne, de exemplu, se recomanda prepararea unui sos fin, usor, cu o consistenta fluida. In acest fel, savoarea preparatului din carne se va combina foarte bine cu aroma sosului.Pentru a obtine sosuri delicioase trebuie sa se stabileasca o baza, fie dintr-un singur ingredient, fie din mai multe ingrediente combinate. Baza poate fi constituita din diferite legume, iaurturi, branzeturi sau fructe, dar si din ciocolata, vin sau mustar. Odata obtinuta baza, la sosuri se adauga condimentele preferate, cu conditia ca acestea sa se potriveasca foarte bine cu preparatul principal. Spre exemplu, pentru un desert, se recomanda ca in sosuri sa se includa vanilie, scortisoara, cacao sau diferite arome, in timp ce pentru fripturi sosurile trebuie sa contina boia, turmeric, cimbru, rozmarin si altele asemenea.In salate se folosesc sosuri sau dressinguri mai lichide, care contin, de regula, diferite uleiuri sau sortimente de otet. In sosurile pentru salate se poate adauga iaurt, mustar sau zeama de lamaie. Aspectul cel mai important este acela conform caruia sosul trebuie sa se integreze foarte bine in salata, sa se intrepatrunda cu aroma tuturor ingredientelor folosite si sa nu se taie odata ce intra in contact cu acestea.Pentru a obtine niste sosuri perfecte si foarte delicioase, se recomanda ca acestea sa fie preparate, pe cat posibil, la mana si doar in cazuri exceptionale sa se foloseasca robotii de bucatarie. In acest fel se poate controla mai bine textura sosului si consistenta acestuia. Nu trebuie omise nici sarea si piperul, acestea ajutand la fixarea gusturilor.

guacamole

Guacamole: 5 rețete de guacamole în stil mexican

Rețeta de guacamole este un sos specific mexican și este realizat în mare parte dintr-un sos de avocado, așadar rețeta de guacamole este una foarte simplu de efectuat și accesibilă.Lista cu cele mai accesibile...

Cannelloni cu carne de pui si sos de rosii

Cannelloni cu carne de pui si sos de rosii reprezinta o reteta culinara inspirata din bucataria italiana, o mancare gustoasa si usor de preparat.

Sos de vanata cu ardei grasi

Sosul de vanata cu ardei grasi este sanatos, foarte gustos si se prepara in maximum 15 minute. Este excelent pentru masa de pranz sau cina.Sosul de vanata cu ardei grasi este o reteta de...

Varza de Bruxelles cu sos de rodii

Varza de Bruxelles cu sos de rodii reprezintă o rețetă ușoară și delicioasă, care se prepară rapid. Puteți consuma acest fel de mâncare atât ca atare, cât și drept garnitură la fripturi.Varza de Bruxelles...

Sos picant Sriracha

Sosul picant Sriracha este o rețetă de sos specific bucătăriei asiatice și se poate folosi la o mulțime de mâncăruri.Sosul picant Sriracha este adaptabil și se poate consuma cu o varietate de mâncăruri, de...

Sos aromat de afine

Sos aromat de afine reprezinta o reteta pentru un sos care se potriveste foarte bine cu carnea de vanat, cu rasol de vita sau chiar ca sos pentru clatite.

Conopida si ardei grasi cu susan si sos

Conopida și ardeii grași cu susan și sos reprezintă o rețetă care se poate prepara cu orice ocazie, în special la cinele luate în familie sau cu prietenii.Conopida și ardeii grasi cu susan și...

Sos de roșii aromat

Sosul de roșii aromat este o rețetă care se prepară cu ușurință acasă, din ingrediente sănătoase.Sosul de roșii aromat este adaptabil, ideal pentru a da savoare și culoare pastelor, fasolei bătute, dar îmbunătățește și gustul preparatelor...

Sos de mere dulce-acrisor

Sosul de mere dulce-acrisor se prepara fara zahar, in cel mult 25 de minute, iar aroma sa naturala este completata de savoarea scortisoarei.Sosul de mere dulce-acrisor este o reteta rustica, ce seamana cu umplutura...

Dip de fasole si porumb

Sos de fasole si porumb reprezinta o mancare rapida si usoara, de post, care se serveste cu chipsuri tortilla si bastonase de legume.