Boala pulmonara obstructiv cronica

Share

Boala pulmonara obstructiv cronica poate impieta activitatile zilnice, hobby-urile, calatoriilor si relatiile cu ceilalti ale persoanelor afectate.

Boala pulmonara obstructiv cronica

Celor care au boala pulmonara obstructiv cronica, este posibil sa li se para mai dificil sa efectueze activitati la care in trecut participau fara prea mare efort. Este posibil sa oboseasca mult mai repede, chiar si atunci cand activitatile desfasurate sunt usoare.

Prin consiliere si tratament, calitatea vietii acestora va creste si vor putea fi mai activi.
Printre masurile care pot fi luate pentru gestionarea simptomele si pentru incetinirea progresului bolii se numara:
•    evitarea oricaror iritanti pulmonari;
•    insusirea unor reguli de baza pentru ingrijirea sistemului respirator;
•    invatarea strategiilor de interventie in cazul in carea apar simptomele;
•    pregatirea pentru situatiile de urgenta.

Fumatorii trebuie sa renunte la acest obicei, deoarece principalul factor declansator al bolii pulmonare obstructiv cronice este fumatul. Medicul va poate sfatui cu privire la programele si produsele care va ajuta sa renuntati la fumat.

Trebuie evitat fumatul pasiv si oricarea alti iritanti pulmonari care ar putea declansa afectiunea, ca, spre exemplu, substantele chimice si praful.

Ferestrele trebuie tinute inchise, iar in perioada alergiilor sezoniere sau cand aerul este poluat ori are un nivelul de praf crescut, trebuie ca bolnavul sa ramana pe cat posibil in interior.

Reguli de baza pentru ingrijire

Cei care au boala pulmonara obstructiv cronica trebuie sa se ingrijeasca permanent, sa urmeze tratamentul prescris de catre medic fara pauze si, atunci cand au utilizat deja medicamentele de pe reteta, sa solicite medicului prescrierea altora.

Se va stabili cu medicul daca este necesara vaccinarea antigripala si contra pneumoniei. Vor fi solicitate specialistului si detalii despre modul in care alte boli contactate sau deja existente ar putea influenta boala pulmonara obstructiv cronica si care sunt probabilitatile ca afectiunea sa creasca riscul aparitiei pneumoniei, cancerului pulmonar si bolilor de inima.

Strategii de interventie in cazul aparitiei simptomelor:

Pentru un control permanent al manifestarilor bolii, in functie de severitatea acestora, poate fi solicitat si ajutorul prietenilor ori familiei in desfasurarea activitatilor zilnice care presupun efort. Alte masuri ar putea fi:

– mentinerea unui ritm scazut al activitatilor casnice, cat mai putin efort, indiferent de activitatea prestata, asezarea obiectelor folosite frecvent in locuri usor accesibile sunt alte masuri simple si eficiente.
– simplificarea modul de a gati, a face curatenie sau alte treburi casnice. Pentru a muta obiectele dintr-un loc in altul poate fi mai simpla utilizarea unui carut sau cos pe roti.
– solicitarea ajutorului in cazul anumitor treburi in jurul casei, pentru evitarea urcarii si coborarii de prea multe ori a scarilor.
– purtarea hainelor largi, comode si a pantofilor usor de incaltat.

Pregatirea pentru situatii de urgenta

Cei care sufera de boala pulmonara obstructiv cronica, este important sa stie unde sa solicite ajutor atunci cand au nevoie. Daca apar simptome severe, vor apela la asistenta medicala de urgenta. Trebuie pastrate la indemana si numerele de telefon ale medicului, spitalului sau ale unei persoane apropiate care poate interveni in caz de urgenta.

Daca manifestarile se agraveaza, daca apar complicatii sau sunt prezente semne ale unei infectii ori febra, va fi contactat medicul care poate modifica sau ajusta tratamentul in vederea ameliorarii si tratarii simptomelor…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente