Cum sa previi si sa tratezi problemele gingivale

Share

Dintii sanatosi depind de gingiile sanatoase. Gingiile protejeaza baza dintilor. Tesutul ancoreaza dintii de gingii. Daca nu sunt remediate, problemele gingiilor pot cauza pierderea dintilor. Din fericire, poti face multe ca sa iti mentii gingiile sanatoase.

femeie cu dintii foarte albi

Doua feluri de probleme ale gingiilor

Exista doua tipuri de boli ale gingiilor: gingivita si parodontita.
Gingivita apare cand bacteriile se aduna in interiorul gingiilor provocand inflamatia lor. Cele mai comune simptome includ sangerarea in timpul periajului dentar si respiratia urat mirositoare. Riscul aparitiei gingivitei este de 70 %, in timp ce parodontita are un risc de aparitie de 30% .

Daca gingivita nu este tratata, inflamatia poate invada tesutul si chiar si osul. Asta cauzeaza parodontita.

Simptomele parodontitei includ:
– gingii retrase;
– inflamatie vizibila;
– sensibilitate la schimbari de temperatura;
Intr-un final, chiar si cei mai sanatosi dinti pot cadea.

Rolul examenului dentar in prevenirea bolilor gingivale

Din pacate, cand oamenii observa semnele de parodonita este de obicei cam tarziu pentru a repara problema. De aceea, sunt importante controale periodice pentru a depista problema inca de cand este sub forma de inflamatie sau pentru a detecta tesutul erodat care descopera radacina dintilor.

–    Cu controale periodice, o eroziune poate fi depistata. O radiografie dentara poate depista o eventuala problema la gingii.
–    In timpul examenului, se masoara adancimea gingiei la un anumit numar de dinti. Acest examen ar trebui facut o data la 18 sau 36 luni.

Din pacate, nu toti stomatologii depisteaza astfel de probleme.
Poate fi foarte important sa descoperi semnele timpurii ale problemelor gingivale. O parodontita avansata poate duce la pierderea dintilor, dar poate cauza si alte probleme de sanatate.

Prevenire si tratament

O igiena dentara adecvata poate preveni o boala a gingiilor. Cei mai multi dintre noi cunoastem esentialul:
– spala-te pe dinti cel putin de doua ori pe zi, cate doua minute;
– foloseste ata dentara in fiecare zi;
– foloseste o apa de gura antibacteriana, pentru mai multa protectie;
– fumatul mareste riscul aparitiei bolilor gingivale pentru ca raneste tesutul gingiilor si mareste inflamatia. Daca esti fumator, poate acesta este un motiv sa renunti;
– daca apare gingivita, stomatologul poate indeparta placa de pe gingii;
– spalatul pe dinti, ata dentara, apa de gura impiedica reaparitia gingivitei.

Cum sa tratezi parodontita:

Este mai complex sa controlezi parodontita, pentru ca inflamatia, in acest caz, a patruns deja adanc in gingie. Vei avea nevoie si de un stomatolog si de ingrijire acasa.
–    Primul pas este sa mergi la un stomatolog sa indeparteze placa si tartrul. Ai nevoie de un anestezic local pentru a controla durerea; apoi iti va prescrie un antibiotic pentru a evita infectia. Unii oameni pot avea nevoie chiar de operatie pentru a reface gingiile.
–    Stomatologul poate face si o procedura numita grefare. Acesta va recolta tesut dintr-o parte a gurii si va inlocui tesutul care a fost erodat.

Dupa tratament, ai grija sa mergi des la stomatolog, pentru a impiedica o reaparitie a unei astfel de probleme. Stomatologul poate recomanda vizite mai dese pentru a verifica gingiile. Intre aceste vizite, respecta normele de igiena orala pentru un plus de protectie.

Cu o dieta sanatoasa, poti mentine sanatatea gingiilor tale. Studiile noi au aratat ca o dieta bogata in acizi omega 3, adica cei care se gasesc in peste precum hering, somon, sardine, pastrav sau ton sau in uleiul de peste, reduce riscul aparitiei inflamatiei…

Parodontita este o boala care trebuie tratata cu multa atentie, dar o ingrijire adecvata si controalele periodice o pot preveni.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente