Dieta pentru inimă – Hipercolesterolemia

Share

Dieta pentru inimă are rolul de a preveni afecțiunile cardiace, precum ateroscleroza. Chiar dacă îngustarea arterelor inimii s-a produs, dieta sanatoasă are puterea de a salva pacientul, încetinind stenozarea arterelor inimii.

Dieta pentru inimă reprezintă un regim alimetar axat pe prevenirea și chiar tratarea unor afecțiuni cardiace, circulatorii și neurologice.

Mușchiul inimii, numit miocard, poate fi foarte ușor influențat de către substanțele nutritive pe care le consumăm. Spre exemplu, depunerile pe vasele de sânge sunt cauzate de alimentația necorespunzătoare. Acestea afectează circulația sângelui și solicită la maximum inima.

Hipercolesterolemia - dieta pentru inima

Dieta pentru inimă este recomandată în mod special și de urgență pacienților care au fost victimele infarctului miocardic sau celor care au optat pentru o intervenție spre a restabili fluxul sangvin în arterele coronare, intervenții ca angiplastia sau bypass-ul, dar este extrem de importantă și pentru persoanele care prezintă un risc ridicat pentru bolile cardiovasculare.

Ce presupune dieta pentru inimă?

O alimentație sănătoasă pentru inimă presupune reducerea sau chiar eliminarea factorilor de risc ai pacientului spre bolile cardiovasculare. Aceasta dietă sănătoasă pentru inimă trebuie să poată reduce colesterolul, tensiunea arterială, nivelul glucozei din sânge, respectiv greutatea corporală.

Alimentația sănătoasă pentru inimă se va baza pe produsele care sunt recomandate pentru o inimă sănătoasa și nu pe produsele nepermise.

Alimentele recomandate pentru a reduce colesterolul și, în mod special, spre a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, sunt următoarele:

  • Se recomandă consumul în cantități semnificative de legume și fructe, respectiv de cereale integrale.
  • Consumul redus de unturi, sosuri pentru salate și, mai ales, de dulciuri.
  • înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate, precum uleiul de măsline și alunele.
  • Consumul de proteine care nu mai trebuie extrase din carne și lactate, ci din legume și pește.
  • Consumul de colesterol trebuie limitat prin consumul de paste, pâine din făina integrală și orez brun, și prin evitarea sucurilor acidulate și a dulciurilor.
  • Un aspect foarte important în atingerea succesului unei diete sănătoase pentru inimă îl reprezintă respectarea programului meselor.

Când este necesar să ținem o dietă pentru inimă?

Dieta pentru inimă se ține în anumite condiții pentru ca efectele acesteia să fie vizibile. Aceasta se poate ține între 14 și 21 de zile, dar poate fi și însușită ca regim alimentar permanent, atât timp cât este îmbogățită cu toți nutrienții necesari organismului. Dieta pentru inimă este recomandată de către cardiologi și nutriționiști în situațiile următoare:

  • Când suferiți de boli cardiovasculare – afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge se pot atenua dacă țineți un regim alimentar corespunzător. Dieta pentru inimă este indicată în acest sens.
  • Când sunteți expus unor riscuri de natură cardiacă – dieta pentru inimă este foarte importantă pentru prevenția bolilor cardiace. Dacă sunteți expus unor astfel de riscuri, se recomandă să vă revizuiți regimul alimentar și stilul de viață.
  • Când ați suferit un accident vascular cerebral – o astfel de afecțiune trebuie monitorizată cu atenție, căci este foarte imprevizibilă. Dieta pentru inimă este foarte utilă pentru a vă hrăni corect și a elimina alimentele nocive din alimentație.
  • Când aveți peste 60 de ani – vârsta este unul dintre factorii de risc ai bolilor de inimă. Regimul alimentar trebuie să devină mai strict odată cu această vârstă, iar dieta pentru inimă se pliază foarte bine pe necesitățile voastre.

Ce alte strategii nutriționale funcționează?

  • Renunțarea la sare, pentru a putea controla tensiunea arterială.
  • Efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat spre a întări mușchiul inimii, a avea beneficii asupra fluxului sangvin, a reduce hipertensiunea arterială și a ajuta controlarea glicemiei, dar și spre a menține greutatea corporală la nivelul cuvenit.
  • Consumul de apă este un alt aspect extrem de important într-o dietă sănătoasă pentru inimă, fiind recomandat consumul zilnic de doi litri de apă.

Ce trebuie să știu despre gustări?

În cazul unei alimentații sănătoase pentru inimă, persoana în cauză trebuie să știe ce cantitate din fiecare produs alimentar poate fi consumată. Trebuie calculate și cantitățile de grăsimi care sunt adăugate în timpul preparării alimentelor: ulei sau unt.

Alimentele principale din dieta pentru inimă

Dieta pentru inimă trebuie să fie foarte variată și echilibrată, să conțină vitamine, proteine, fibre și nutrienții obligatorii. Există câteva alimente care stau la baza dietei pentru inimă datorită beneficiilor pe care acestea le au. Este bine să le consumați frecvent, în combinații potrivite de gusturi și texturi.

  • Merișoare – sunt niște fructe foarte benefice organismului și mai ales sistemului circulator. Conținutul mare de mangan, potasiu, fibre și vitamina K le recomandă pentru consum preponderent în dieta pentru inimă. Merișoarele se pot consuma împreună cu afine sau zmeură, pentru că aceste fructe au o compoziție nutritivă similară.
  • Nuci – acestea au un impact pozitiv asupra funcționării creierului, dar sunt foarte recomandate și în dieta pentru inimă. Sunt bogate în magneziu și vitamina E și au un rol reglator la nivelul ritmului cardiac.
  • Somon – este principala sursă de proteine în cadrul dietei pentru inimă. Somonul are o carne bogată în antioxidanți, dar aceasta trebuie consumată moderat, pentru că poate conține reziduuri de grăsime.
  • Spanac – consumat crud, în salate, spanacul este foarte util în dieta pentru inimă. Acest aliment este bogat în vitaminele din gama B, în luteină, în calciu, fier și potasiu. Nutienții din spanacul crud sunt foarte folositori în prevenția bolilor cardiovasculare.
  • Cartofi dulci – reprezintă un aliment care poate fi considerat o sursă de carbohidrați sănătoși. Acest soi de cartofi poate fi folosit în dieta pentru inimă ca înlocuitor pentru mai multe alimente bogate în grăsimi și colesterol. Cartofii dulci sunt o sursă de nutrienți și sunt foarte sățioși.
  • Ciocolată neagră – cu cât are un conținut mai mare de cacao pură, cu atât este mai recomandată pentru consum. În dieta pentru inimă, ciocolata neagră (amăruie) poate fi gustarea perfectă. Efectele acesteia se vor vedea mai ales dacă vă confruntați cu un ritm cardiac lent sau cu o circulație greoaie.
  • Vin roșu – în dieta pentru inimă se recomandă consumul moderat de vin roșu. Un pahar de 150 de mililitri o dată la două-trei zile va accelera ritmul cardiac, va fluidiza circulația sângelui și va optimiza activitatea miocardului.

Alimente interzise în dieta pentru inimă

În dieta pentru inimă alimentele interzise trebuie să rămână interzise și să nu se facă excepții. Consumate ocazional acestea pot constitui un șoc pentru ficat, sistemul digestiv și inimă. Odată ce ați început dieta pentru inimă, trebuie să consumați preponderent alimentele de mai sus, iar pe cele care urmează le veți gusta doar în zilele de pauză:

  • Sarea – în dieta pentru inimă nu se consumă sare sau produse sărate. Acestea reprezintă un factor de risc mai ales pentru cei ce se confruntă cu boli cardiovasculare sau neurologice. Așadar, sarea trebuie eliminată din regimul vostru alimentar.
  • Grăsimile vegetale – uleiurile, untul sau produsele preparate chimic care conțin grăsimi vegetale trebuie eliminate din alimentația voastră dacă vreți să țineți dieta pentru inimă. Aceste grăsimi pot fi înlocuite cu migdale, soia și laptele obținut din acestea.
  • Carnea de porc – este o grăsime animală foarte dăunătoare cardiacilor, fapt pentru care este interzisă în dieta pentru inimă. Această carne favorizează depunerile pe vasele de sânge.
  • Glutenul – pâinea, pastele făinoase și produsele care conțin gluten sunt interzise în dieta pentru inimă. Se recomandă înlocuirea lor cu produse naturale, făcute în casă.
  • Zahărul – dieta pentru inimă nu include dulciurile și produsele cu zahăr sau alți îndulcitori sintetici. Acestea sunt foarte dăunătoare, mai ales în cazul celor care suferă de hipertensiune arterială.

Efectele dietei pentru inimă

Un regim alimentar sănătos produce efecte imediate care se mențin sau se îmbunătățesc în timp. Printre cele mai importante efecte ale dietei de inimă se numără și:

  • Menținerea unei greutăți optime – indicele de masă corporală are un rol foarte important în tratarea bolilor cardiovasculare. Este bine să păstrați un echilibru când vine vorba de greutate, iar dieta pentru inimă vă va ajuta să nu vă confruntați cu oscilații în acest sens.
  • Echilibrul sangvin – este unul dintre efectele imediate ale dietei pentru inimă. Presiunea sângelui va fi ținută sub control datorită alimentației corespunzătoare. În acest mod poate fi prevenită și apariția cheagurilor de sânge…
  • Optimizarea tuturor proceselor din corp – dieta pentru inimă va avea afecte și în ceea ce privește funcționarea sistemelor nervos, muscular, digestiv și excretor. Prin alimentație corespunzătoare, principalele procedee ale organismului vor fi optime și în stare perfectă de funcționare.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente