Home / RETETE / Cozonac „trandafir” cu stafide

Cozonac „trandafir” cu stafide

Cozonacul „trandafir” cu stafide reprezintă o alternativă la cozonacul clasic, datorită aspectului deosebit.

Cozonac „trandafir” cu stafide

Cozonacul „trandafir” cu stafide este foarte gustos și aromat; este ideal pentru ocaziile festive sau sărbători, mai ales dacă doriți să vă impresionați invitații.

Ingrediente pentru cozonac „trandafir” cu stafide:

  • 600 g făină
  • 100 g unt ținut la temperatura camerei
  • 200 ml lapte
  • 2 ouă
  • un plic drojdie uscată
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • puțin zahăr granulat (pentru decor)
  • 100 g stafide
  • coajă rasă de lămâie şi portocală
  • o fiolă esenţă de rom
  • coniac sau apă călduță
  • un praf sare

Mod de preparare pentru cozonac „trandafir” cu stafide:

  • Cerneți făina de două sau trei ori.
  • Încălziți puțin laptele și adăugați esența de rom, zahărul pudră, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și portocală și amestecați bine, să se topească zahărul.
  • Într-un bol, adăugați ouăle și un praf de sare, apoi le bateți.
  • Puneți stafidele într-un bol mic, le acoperiți cu coniac sau apă călduță și le lăsați să se înmoaie.
  • Într-un alt bol, amestecați făina cu drojdia uscată, untul, ouăle bătute și laptele, încât să se formeze o cocă. Păstrați puțin din cantitatea de ouă bătute pentru a unge aluatul înainte de a îl introduce la cuptor.
  • Frământați bine coca, aproximativ 45 de minute, apoi o acoperiți cu un prosop și o lăsați la dospit pentru circa o oră.
  • Scurgeți coniacul sau apa din bolul cu stafide.
  • Ungeți cu puțin ulei mâinile și spațiul de lucru, apoi întindeți cu podul palmelor aluatul încât să devină foaie.
  • Presărați stafidele pe aluat și îl rulați, apoi îl tăiați în șapte bucăți egale.
  • Aveți nevoie de o formă rotundă pentru copt, pe care o ungeți cu ulei și o tapetați cu hârtie pentru copt.
  • Așezați o bucată de aluat în mijlocul tăvii, iar pe marginea ei le puneți pe celelalte, după care le acoperiți din nou cu un prosop și le lăsați să mai dospească.
  • Încingeți cuptorul.
  • După ce au crescut suficient bucățile de aluat, le ungeți cu ouă bătute, presărați deasupra puțin zahăr granulat și introduceți tava la cuptor pentru circa 45 – 50 de minute; lăsați aluatul să se coacă la foc mic, fără a umbla la cuptor în primele 20 de minute…

Poftă bună!