Multi copii prefera periutele de dinti electrice, pentru ca ii gadila si sunt usor de folosit. Poate fi destul de greu sa determini copiii sa se spele pe dinti, dar cu periutele de dinti electrice, aceasta „corvoada” devine mult mai usoara.
Periutele de dinti electrice incep sa fie cat mai populare si asta se vede in primul rand in magazine, unde rafturile sunt pline de astfel de periute. Manerele acestora pot fi sub forma de masinuta de curse, sirena sau telefon mobil, iar culorile sunt diverse. Poti achizitiona o periuta de dinti de culoarea camuflajului, de exemplu.
Oamenii au tot mai multe intrebari in legatura cu aceste periute mecanizate, incat stomatologii ne informeaza tot mai mult in legatura cu acest subiect.
Daca ai o tehnica adecvata de a peria dintii si daca folosesti corect si ata dentara, atunci o periuta de dinti obisnuita este perfecta pentru tine. Periutele de dinti electrice sunt potrivite pentru cei care au probleme cu folosirea periutei de dinti obisnuite; in aceasta categorie intra persoanele care sufera de artrita sau care se confrunta cu dificultati motorii.
Mai multa putere odata cu cresterea pretului?
Era o vreme cand periutele de dinti erau considerate un lux.
Pe vremuri, europenii foloseau ramurele facute din lemn mirositor pentru a-si curata dintii. In 1498, imparatul Chinei a inventat un obiect cu peri infipti int-un os. Acest tip de periuta de dinti a devenit atat de popular in randul europenilor, incat si oamenii obisnuiti o foloseau. Dar pretul era atat de ridicat incat o familie intreaga trebuia sa foloseasca aceeasi periuta de dinti.
In ziua de azi, o periuta de dinti electrica poate costa de trei ori mai mult decat una obisnuita. Obsesia societatii moderne in ceea ce priveste curatenia a facut inacceptabila impartirea unei periute de dinti cu alta persoana.
Cu 6000 pana la 30000 de impulsuri pe minut, periutele de dinti electrice se pare ca fac o treaba buna si isi merita pretul. Dureaza mai putin sa iti speli dintii cu o periuta de dinti electrica.
Exista totusi unele persoane carora nu le place ideea de periuta de dinti electrica. Sunt unii copii cu dintii sensibili care nu suporta impuslurile date de aceste periute de dinti.
Periutele de dinti, fie ele electrice sau obisnuite, sunt obiecte medicale. In general, se considera ca nu fac rau si sunt controlate regulat.
Expertii in igiena orala sunt de acord ca periajul dintilor (indiferent cat de mecanizata e periuta de dinti) si folosirea atei dentare, impiedica degradarea dintilor.
O regula generala este ca cei pana la sapte ani sa fie supravegheati de un adult cand se spala pe dinti. Asta pentru a fi siguri ca cei mici isi curata adecvat dintii, chiar si locurile greu accesibile unde se aduna multa placa, precum in spatele molarilor sau in partea de jos a dintilor, chiar langa limba în urma cercetărilor efectuate de dentalhealth.org.
Cateva sugestii care sa ajute parintii sa isi invete copiii cum sa aiba o buna igiena orala:
– Mergi regulat cu copiii la stomatolog. Programeaza o vizita la stomatolog in maximum 6 luni de la aparitia primului dinte si nu mai tarziu de primul an din viata copilului.
– Incurajeaza copilul sa bea cu paharul la un an.
– Incepe sa speli dintii copilului tau cu apa de cand ii apar primii dinti. Dupa varsta de doi ani, cand copilul poate sa scuipe, se recomanda sa se spele pe dinti cu o cantitate cat o boaba de mazare de pasta de dinti.
– Ai grija ce mananca copilul tau. E bine sa aiba mese regulate si sa consume cat mai putin zahar.
– Asigura-te ca cel mic primeste cantitatea de fluor necesara pentru a impiedica degradarea dintilor. Intreaba-ti stomatologul ce se poate face in acest sens…
– Intreaba-ti stomatologul despre sigilantii dentari, bariere protectoare ce impiedica degradarea dintilor.
Citește și: Combate gingivita pas cu pas