Luxația și entorsa

152

Încheieturile sunt menținute, stabilizate de nişte fâşii rezistente de țesut conjunctiv — ligamentele, care au o oarecare elasticitate, însă destul de limitată. Unele mişcări forțate, dincolo de normal (în timpul practicării unui sport, al unei ascensiuni montane, de pildă), pot determina simpla întindere, ruptura parțială sau totală de ligamente.

Luxația și entorsa

Cele mai frecvente accidente de gen sunt semnalate la glezne. Durerea puternică, uneori pulsatorie, inflamația locală şi prezenta hematomului reprezintă simptomele principale. Intensitatea acestora diferă de la un caz la altul.

Fiți prudenți o bună perioadă după ce ați suferit o luxație sau o entorsa! Orice inflamație sau durere a gleznei este un semnal de alarmă. Nu neglijați o jenă care persistă două-trei luni după imobilizare: consultați din nou medicul. Unele complicații necesită analize sau tratamente suplimentare.

Cum puteţi preveni accidentele?

•    Purtaţi încălțăminte adecvată. Când faceți drumeții montane, încălțați-vă neapărat cu ghete ce mențin strâns glezna şi care au tălpi antiderapante.

•    Susțineți gleznele. Disponibile în magazinele cu materiale sportive, suporturile speciale protejează încheieturile, reducând riscul unor astfel de traumatisme.

Acționați imediat după accident

Este indispensabilă imobilizarea imediată a articulației afectate, cu un bandaj elastic (eventual cu atele), pentru a se evita agravarea situației. Totuşi, nu înfăşurați exagerat de strâns, deoarece se poate restricționa circulația sângelui (trebuie să puteți introduce uşor degetul mic pe sub faşă). Aplicarea unor comprese reci este următorul pas important — permite diminuarea suferinței şi atenuarea procesului inflamator.

Înfaşuraţi cuburi de gheată zdrobite într-un prosop subțire şi aplicați-l pe locul dureros. Mențineți cinci minute, apoi luați o pauză şi repetați. Se poate impune şi un consult medical, eventual efectuarea unei radiografii, în scopul de a se exclude riscul unor posibile complicații (sfâșieri ligamentare importante ori fracturi ce impun pansament gipsat, calmante, antiinflamatorii, posibil operații cu spitalizare). Altfel, entorsele şi luxațiile minore se pot trata eficient şi prin alte mijloace.

Împotriva durerii şi pentru reducerea umflăturii, puteți lua pastile uzuale cu efect analgezic şi decongestiv (Aspirină, Paracetamol, Ibuprofen), puteți aplica geluri cu acțiune liniştitoare (pe baza de arnică). Medicul poate prescrie un tratament anticoagulant, pentru a limita riscul dezvoltării unei flebite. În prima perioadă, repausul este esențial.

Alte recomandări:

•    Fricţionați zona cât mai repede cu putință cu ulei esențial de arbore de ceai; legați apoi o compresă rece. În lipsă, este bun şi uleiul de măsline.

•    Amestecați brânză de vaci cu puțină apă, până obțineți o pastă. Întindeți-o pe un prosop de bumbac, aplicați pe articulația scrântită şi lăsați sa acționeze peste noapte.

•    Stați cât mai mult în pat (ideal şi peste zi), neapărat cu piciorul „rănit” puțin ridicat fată de restul corpului…

•    Consultați un kinetoterapeut şi respectați recomandările acestuia pentru a combate eficient suferința şi edemul local. Specialistul vă va învăța cum să vă recuperați amplitudinea mişcărilor din gleznă şi cum să retonifiați muşchii din zonă. Începeţi programul imediat ce durerile au scăzut în intensitate.