Urciorul și șalazionul

Share

Urciorul (orgeletul) este un mic furuncul situat pe marginea pleoapei, la rădăcina unei gene, având forma unui bob de orez. Deşi, în general, urcioarele se formează pe partea exterioară a pleoapei, uneori ele apar şi pe interior.

Urciorul și șalazionul

Urciorul situat în exterior debutează ca un coş lângă o geană. Apoi se înroşeşte şi devine o inflamaţie dureroasă care se menţine mai multe zile înainte de a se sparge şi a se vindeca. Majoritatea urcioarelor exterioare durează destul de putin.

Urciorul interior generează şi el o inflamaţie roşie şi dureroasă, dar localizarea sa împiedică eliminarea puroiului. Urciorul poate dispărea complet după dispariţia infecţiei, dar, în unele cazuri, în locul său rămâne un chist plin cu lichid ce trebuie apoi îndepărtat.

Șalazionul este o urmare a infecției unei glande sebacee a pleoapei, dar, spre deosebire de urcior, el este o umflătură tare, rotundă şi nedureroasă, situată de obicei la o anumită distanţă de marginea pleoapei. Urcioarele şi şalazioanele nu sunt, în general, periculoase şi afectează foarte rar vederea. Se pot produce pentru prima dată la orice vârstă şi tind să reapară în altă parte a pleoapei.

Simptome:

Pentru urcior: inflamaţie roşie, neplăcută, situată pe marginea pleoapei, mai ales spre colţul ochiului, uneori dureroasă şi care dă senzaţia de arsură.

Pentru şalazion: o umflătură relativ nedureroasă, rotundă şi dură a glandelor sebacee ale pleoapei.

Când trebuie consultat doctorul:

• Dacă inflamaţiile nu dispar în câteva săptămâni.
• Dacă inflamaţiile afectează vederea. Dacă simţiţi dureri în ochi.
• Dacă urciorul revine des — în acest caz, el ar putea fi un simptom al altor afecţiuni (diabet sau afecţiuni dermatologice cronice).

Tratament

Deşi sunt dureroase şi inestetice, majoritatea urcioarelor se vindecă în câteva zile de la sine sau cu un tratament minim.
Șalazioanele dispar şi ele de la sine, dar într-o perioadă mai lungă — o lună sau chiar mai mult. Medicul prescrie pentru urcior o cremă sau altă soluţie cu aplicare locală pe bază de antibiotice. Aceasta se aplică pe locul afectat. Aplicarea de comprese calde pe pleoapă va accelera vindecarea atât în cazul urciorului, cât şi al şalazionului.

Atunci când urciorul nu răspunde acestor tratamente, se poate ajunge chiar şi la intervenţia chirurgicală. Operaţia poate fi executată de un oftalmolog, în cabinetul său, cu anestezie locală. Pleoapa se vindecă apoi în foarte scurt timp.

Hidroterapie. Tratarea urcioarelor prin hidroterapie constă în aplicarea de comprese umede şi fierbinţi pe ochiul afectat, 10-15 minute, de patru ori pe zi, timp de câteva zile. Acest tratament diminuează durerea şi inflamaţia şi, în acelaşi timp, determină urciorul să se spargă mai repede. Pentru aceasta, îmbibați o bucată de ţesătură moale în apă fierbinte şi stoarceţi-o uşor — compresa trebuie să fie suficient de uscată încât să nu curgă apă din ea, dar destul de udă cât să menţină temperatura ridicată câteva minute. Reumeziţi compresa în apă fierbinte atunci când i-a scăzut prea mult temperatura. Când urciorul este gata să se spargă, aşezaţi cât mai des comprese pe el. Vă veţi diminua astfel durerea şi veţi grăbi eliminarea puroiului. În nici un caz nu încercaţi să stoarceţi dvs. urciorul.

Dietoterapie. Dacă vă apar prea des urcioare şi/sau şalazioane, nutriţioniştii vă recomandă să includeţi în dietă suplimente de vitamina A şi vitamina C, care contribuie la starea de sănătate a pielii. Puteţi încerca şi o dietă de dezintoxicare a organismului, bazată exclusiv pe legume şi fructe crude, iaurt, ceaiuri din plante, sucuri de fructe şi apă minerală. Cura aceasta trebuie urmată timp de o săptămână. Repetată la intervale regulate, ea va împiedica reapariţia acestor probleme.

Remedii

Cel mai simplu — şi adeseori cel mai eficient — tratament pentru urcioare şi şalazioane este aplicarea de comprese calde, aşa cum a fost descris mai sus. Când ajunge la maturitate, urciorul se sparge singur.

Prevenire

Dacă urcioarele tind să reapară, trebuie să vă curăţaţi cu atenţie pleoapele zilnic. În acest scop, turnaţi câteva picături de şampon pentru copii în puţină apă caldă. Îmbibaţi în el puţină vată şi ştergeţi uşor pleoapele o dată pe zi, cu ochii închişi.
Evitaţi contactul ochilor cu produsele cosmetice, cu prosoapele sau mâinile murdare…

Aplicarea frecventă a compreselor calde de la primele semne de infecţie vă preveni astuparea glandelor seboreice. Pentru ca infecţia să nu îi afecteze şi pe cei din preajmă, folosiţi un prosop separat.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente