Coada-racului – neîntrecută în bolile de stomac

Share

De la coada-racului se întrebuintează în scop terapeutic frunzele, recoltate în timpul înfloririi şi uscate la umbra. Părtile aeriene contin taninuri, de aici actiunea astringentă; încă din vechime era întrebuintată ca antidiareic şi hemostatic.

Coada-racului

Cercetările din ultimele decenii au confirmat că extractele apoase de coada-racului sunt utile în bolile de stomac şi intestinale, având proprietăti antispastice asupra musculaturii netede intestinale. Ceaiurile au efect calmant în durerile de stomac, mai ales când acestea sunt însoțite de diaree. De asemenea, se recomandă sub formă de spălături în ulceratiile pielii sau în inflarnatiile gingiilor.

Pentru tratarea bolilor de stomac, diareilor, luati zilnic câte un vârf de cuțit de pulbere de coada-racului. Colicile se calmează cu o fiertură de rizom în lapte, ce se strecoară si se bea.

În caz de anemie, artrită, menstre abundente, dar şi în enterocolite şi calculoză renală folositi decoctul din o lingurită de pulbere de plantă la o jumătate de litru de apă. Fierbeți amestecul 15 minute. Strecurati. Beti ceaiul în trei reprize, după mesele principale.

Un efect deosebit în dureri abdominale determinate de enterocolită, pancreatită, apendicită îl are infuzia din o lingură de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită. Acoperiti vasul pentru 15 minute, apoi strecurati. Beti două căni pe zi, după mese. Acelasi ceai e util în caz de gută si artrită.

Pentru calmarea durerilor menstruale, în tratarea metritelor ulcerate şi metroanexitelor se recomandă decoctul din două linguri de pulbere de coada-racului la 500 ml apă. Fierbeti amestecul zece minute, strecurati si beti cantitatea obtinută pe parcursul unei zile…

Dacă suferiţi de stomatită, faceti gargară de mai multe ori pe zi, ultima dată înainte de culcare, cu decoct din două linguri de pulbere de coada-racului la 250 ml apă. Fierbeti cinci minute, apoi strecurati.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente