Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Pătlagina – inamicul bronșitelor

Pătlagina – inamicul bronșitelor

Pătlagina este o plantă binecunoscută şi întrebuințată atât în medicina populară cât şi în cea cultă. Este răspândită pe toate regiunile tării, începând de la şes până la munte, întâlnindu-se pe marginea drumurilor, în locuri necultivate, pe păşuni şi fânețe, precum şi pe malurile râurilor. Apare începând din luna mai până în septembrie, aşadar este aproape imposibil să o ratati. Aveti grijă însă să adunați numai plantele înflorite, căci acum au un continut maxim de principii active. Adunați-le pe timp uscat, după ce s-a ridicat roua.

Pătlagina

Frunzele contin mucilagii, acid citric, vitaminele A, C şi K şi au proprietăti emoliente, fiind utilizate în bronşite cronice. Datorită taninului, au actiune astringentă şi uşor diuretică. În stare proaspătă, frunzele de pătlagină au efect antiinflamator şi cicatrizant asupra plăgilor. Deseori, planta este folosită în asociere cu alte specii (ca muşetelul ori florile de nalbă) în prepararea unor ceaiuri utile în afectiuni oculare, precum conjunctivita sau blefarita.

Pentru tratarea aterosclerozei faceti o infuzie din una-două lingurite de pulbere de frunze peste care turnați 200 ml apă clocotită. Acoperiti vasul pentru 10-15 minute, apoi strecurati. Beti două-trei căni de ceai zilnic.

Un efect deosebit în calmarea tusei la copii îl are siropul. Mărunțiți frunze proaspete, stoarceți sucul si amestecati-l cu miere în părti egale. Fierbeți amestecul timp de 20 de minute. Păstrati siropul în sticle închise la culoare, prevăzute cu dop.

Împotriva hipertensiunii arteriale folositi infuzia din o lingură de pulbere de frunze la o cană cu apă clocotită. Acoperiti vasul pentru 10 minute. Luati câte o lingură de ceai la fiecare două-trei ore.

În uz extern, se foloseste în tratarea ulcerului varicos infuzia din 30 g frunze uscate şi mărunțite la 1 l apă clocotită. Lăsati vasul acoperit 25-30 de minute, după care strecurati. Faceti băi locale in zona afectată. Acelasi tratament este de ajutor in caz de ulceratii, răni purulente…