Dieta Paleo sau dieta preistorica – alimente permise in dieta Paleo

Share

Dieta Paleo este, de fapt, un stil de viata ce presupune restrictionarea si eliminarea anumitor grupuri de alimente.

Cuprins:

Dieta Paleo

Dieta Paleo este foarte potrivita pentru acelea dintre voi care ati incercat numeroase regimuri de slabit, dar rezultatele acestora nu v-au multumit. Dieta Paleo este una destul de veche si de simpla, iar rezultatele ei inca dau roade, chiar daca de-a lungul timpului s-au produs mai multe schimbari care tin de alimentatie.

Dieta Paleo actioneaza pe doua planuri, iar daca este tinuta in mod corect, da rezultate foarte rapid: aceasta dieta are un impact major, evident, asupra kilogramelor in plus, dar si asupra starii de sanatate, caci in ambele cazuri se fac modificari esentiale.

Dieta Paleo

Dieta Paleo face referire la perioada paleolitica si este cunoscuta drept „dieta omului cavernelor”, „dieta epocii de piatra” sau „dieta vanatorului si a culegatorului”. Este bazata pe hrana pe care o consumau stramosii nostri si este sanatoasa, intrucat organismul uman este creat genetic pentru a o putea consuma, doar ca este adaptata vremurilor moderne. Cu toate ca nu era prea cunoscuta, in prezent, dieta Paleo devine tot mai populara, fiind urmata de catre celebritati printre care Megan Fox, Miley Cyrus si Jessica Biel.

Principiile dietei Paleo

  • Alimente de bază – dieta Paleo are ca fundament alimente de baza, accesibile, la indemana omului preistoric, dar si la indemana omului modern. Daca tii aceasta dieta va trebui sa uiti de cumparaturile complicate din supermarketuri, de felurile de mancare sofisticate si de semipreparate si sa iti indrepti atentia spre alimente de baza, pe care le poti consuma ca atare.
  • Fara combinatii alimentare – nu este vorba despre asezonarea unui fel principal cu o garnitura sau a unei fripturi cu o salata, ci este vorba despre combinatiile de proteine, lactate, alimente vegetale, dulciuri si altele asemenea. Dieta Paleo implica o delimitare clara a alimentelor si nu consumarea acestora in combinatii care ar putea influenta negativ efectele dietei.
  • Fara alimente procesate chimic – tot ce inseamna aliment ambalat, procesat sau prelucrat chimic este exclus din dieta Paleo. Dulciurile sau semipreparatele din comert trebuie evitate, la fel si snacks-urile sau produsele conservate. Este absolut necesar sa te rezumi la alimentele aflate in starea lor pura, cat mai naturale.
  • Apa – desi te-ar incanta un suc indulcit si acidulat, trebuie sa renunti la astfel de ganduri si sa consumi multa apa, intre 2,5 si trei litri pe zi. Te poti hidrata si cu sucuri din fructe proaspat stoarse, dar rar si in cantitati mici, caci acestea contin foarte multa fructoza, care este un indulcitor.
  • Programul meselor – desi dieta Paleo dateaza dintr-un timp de mult apus in care oamenii nu erau prea stricti cu programul lor, acest regim alimentar pune mare pret pe luarea meselor principale si a gustarilor la orele potrivite. Este necesar sa iti monitorizezi cu atentie mesele, sa consumi alimentele potrivite si sa nu faci abateri.
  • Perioada de dieta – dieta Paleo poate fi tinuta, in mod normal, de maximum trei ori pe an, caci rezultatele acesteia pot fi foarte rapide si semnificative. Este indicat sa tii dieta pentru circa 21 de zile si apoi sa faci o pauza de doua-trei luni, timp in care sa nu faci abuz de produse imbogatite chimic sau de alte alimente pe care dieta le interzice.

Starea de sanatate – persoanele care sufera de anumite afectiuni cardiace sau gastrointestinale sunt sfatuite sa consulte medicul inainte de a tine dieta Paleo. De asemenea, aceasta dieta nu trebuie tinuta daca ai un regim alimentar dat de medic.

alimente in Dieta Paleo

Ce mancam in dieta Paleo?

Dieta Paleo implica renuntarea la multe dintre alimentele pe care obisnuiesti sa le iei din comert, dar si la alimentele care nu sunt sanatoase chiar si consumate in forma lor cea mai pura. Astfel, este absolut necesar sa te rezumi la alimente naturale, fara aditivi alimentari.

  • Legume – spalate bine si consumate crude, acestea constituie un aliment de baza al dietei Paleo. Chiar daca pot fi consumate cu lejeritate si gatite, condimentate sau asezonate, cel mai bine este ca legumele sa fie consumate crude, in salate sau simple.
  • Fructe – ca si in cazul legumelor, fructele trebuie consumate crude si simple. Trebuie sa manifesti o atentie deosebita fata de continutul de zahar al fructelor pe care le consumi, caci acest aspect ar putea afecta dieta Paleo.
  • Cereale – acestea constituie sursa principala de enzime, fibre si minerale in dieta Paleo. Este foarte important ca cerealele sa fie cat mai naturale, neindulcite si nu foarte rafinate. De asemenea, cerealele trebuie consumate ca atare, simple sau combinate intre ele, dar nu in combinatii alimentare mai complexe de atat.
  • Carne – reprezinta principala sursa de proteine in dieta Paleo si trebuie sa ai mare grija la sortimentul de carne pe care il alegi pentru consum, dar si la provenienta carnii. Este ideal sa alegeti o carne slaba, de pui sau curcan, dar si una bogata in proteine si colesterol benefic, precum cea de vita, rata sau vanat. Nu sunt excluse nici scoicile sau fructele de mare sau pestele, mai ales ca aceste tipuri de carne sunt bogate in antioxidanti. Este indicat sa alegi o carne cat mai naturala, mai ales ca multe sortimente din comert contin coloranti si potentiatori de aroma.

Cum te ajuta dieta Paleo?

Mai intai de toate, dieta Paleo ne invata ca majoritatea bolilor actuale sunt cauzate de alimentatia nesanatoasa, plina de chimicale care nu corespund felului in care corpul nostru a fost creat, de aceea metabolismul si tractul gastrointestinal ajung sa fie date peste cap, fapt ce ajunge in timp sa provoace afectiuni grave.

Pierderea in greutate este un efect secundar al restrictiilor impuse de dieta Paleo. Spre deosebire de alte regimuri, acesta a fost creat pentru a ajuta cu precadere persoanele care sunt afectate de acnee, boli de inima, diabet, obezitate; de asemenea, imbunatateste si performanta atletica. Cercetarile au aratat ca oamenii pesterilor erau foarte sanatosi pentru ca se hraneau cu alimentatia care in ziua de astazi sta la baza dietei Paleo; hrana care este naturala imbunatateste functionarea organismului si ajuta in cazul obezitatii (care este cauzata de cele mai multe ori de catre alimentele procesate, grasimi si carbohidrati).

Cheia acestui regim alimentar este consumul alimentelor neprocesate, care isi pastreaza proprietatile naturale, precum si renuntarea la substantele care provoaca dependenta – adica alcoolul, anumite medicamente, zaharul, cafeina, nicotina, drogurile de orice tip si carbohidratii – si adoptarea unui stil de viata sanatos, benefic, echilibrat. Trebuie sa invatam sa ne putem controla poftele pentru factorii dependenti mentionati anterior, sa ne autosugestionam pentru a putea renunta la ei, deoarece corpul primeste informatiile transmise de creier, iar dieta Paleo ne sprijina mult in acest sens.

In dieta Paleo se recomanda inlocuirea produselor lactate si a cerealelor cu legume si fructe proaspete, deoarece sunt cei mai buni nutrienti: contin fibre solubile, fitochimicale, vitamine antioxidante (A, E si C), Omega-3 si acizi nesaturati, carbohidrati cu un indice glicemic scazut.

Iata ce poti manca si ce este interzis pe parcursul acestei cure:

• Sunt permise in dieta Paleo:
– carnea slaba de miel, vita, vanat, slanina, maruntaiele, carnea pasarilor de curte (pui, curcan, rata) – care au fost hranite cu produse netratate chimic, ci organice/bio;
– legumele (in special radacinoasele si toate acelea care nu contin amidon);
– fructele de toate tipurile – se recomanda insa cele cu un indice glicemic scazut (printre care capsuni, afine, zmeura etc.; daca nu te simti satula, poti consuma si avocado sau nuca de cocos, deoarece contin grasimi sanatoase, de care organismul are nevoie) si se recomanda sa se consume cat mai putine fructe uscate, deoarece sunt bogate in zaharuri si trebuie limitate;
– pestele (crescut in mediu salbatic, nu in crescatoriile de pesti unde exista posibilitatea de a fi hraniti cu diferite substante pentru crestere);
– ouale (de la gainile care au fost hranite prin metode organice/bio);
– semintele de toate tipurile;
– ciupercile;
– nucile, alunele de padure, migdalele, nucile macadamia, nucile braziliene (exceptand nucile caju si alunele americane, care nu sunt permise) – de preferinta in stare cruda, neprajite;
– plantele, mirodeniile si condimentele naturale;
– uleiurile provenite din platele sau fructele permise (cele mai indicate sunt ulei de nuca, de masline, de avocado si de cocos);
– apa (unii specialisti recomanda ca alternativa si ceaiurile naturale din plante).

• Sunt interzise urmatoarele in dieta Paleo (deoarece au aparut dupa dezvoltarea agriculturii):
– toate tipurile de conservanti, nitrati, arome artificiale si coloranti, toate produsele care au tangente cu pesticidele si erbicidele (tot ce consumi trebuie sa fie pe cat posibil organic);
– zaharul rafinat, fructoza, ciocolata, precum si produselele indulcite; nu sunt permisi nici substituentii;
– produsele de tip fast-food, carnatii, sunca si altele de acest gen;
– bauturile alcoolice si toate acelea care se obtin prin fermentatie; nu sunt admise nici sucurile din fructe sau siropurile;
– cerealele de toate felurile (inclusiv, painea, pastele, taiteii si pesmetul);
– pastaile (soia, fasolea, lintea, mazarea);
– nucile caju;
– alunele americane;
– produsele lactate;
– uleiurile procesate;
– cartofii;
– drojdia;
– sarea.

Dieta Paleo incurajeaza alimentatia slaba in calorii si ridicata in proteine, fara a fi necesare exercitiile fizice. In primele saptamani, este posibil ca pierderea in greutate sa fie mai rapida, datorita cantitatilor scazute de carbohidrati care se asimileaza si a apei care se elimina din organism (din acest motiv pot aparea letargia, durerile de cap si respiratia neplacuta). Se va slabi incet, dar sigur, cu perseverenta si rabdare; in cazul in care inregistrezi o pierdere mai mare de 900 g pe saptamana, trebuie sa faci mici ajustari, pentru a nu se crea un dezechilibru alimentar. Insa, poti slabi progresiv pana cand ajungi in timp la greutatea dorita.

Alimente interzise in dieta Paleo

Dieta Paleo este, in principiu, foarte simplu de tinut, caci are o delimitare clara intre alimentele permise si cele interzise. Daca la alimente permise lista este rezonabila, la alimente interzise pot aparea confuzii.

  • Produse prelucrate chimic – toate alimentele cu un continut chimic trebuie excluse din dieta Paleo. Citeste cu atentie etichetele alimentelor din supermarket si alege-le pe cele care contin doar ingrediente naturale. Evitati dulciurile si semipreparatele, caci acestea au un continut chimic foarte pronuntat.
  • Carnea grasa – carnea de porc trebuie exclusa din alimentatie in cadrul dietei Paleo. Acest tip de carne are un continut foarte mare de grasimi, dar si un indice al colesterolului nociv foarte ridicat. De asemenea, evita carnea de gasca, strut sau orice alt sortiment de carne asemanator cu acestea, dar si mezelurile sau preparatele din carne imbogatite chimic.
  • Lactate – acestea se obtin prin fermentare si prin alte procedee care au la baza laptele procesat. Chiar daca procedeele nu implica si un adaos chimic, este ideal sa nu consumi lactate in dieta Paleo.
  • Oua – la fel ca si in cazul lactatelor, ouale necesita preparare si prelucrare inainte de a fi consumate. Desi sunt o sursa importanta de proteine, acestea contin si multe grasimi nesanatoase pentru care este bine sa le evitam.
  • Alcool si tutun – desi nu se regasesc la capitolul alimente, alcoolul si tutunul trebuie excluse din consumul celor ce tin dieta Paleo, caci continutul lor chimic este foarte mare. Efectele nocive ale alcoolului si tutunului pot afecta serios dieta Paleo.

Exemplu de meniuri pentru regimul Paleo:

• Micul dejun: omleta cu spanac si ciuperci;
• Gustarea de dimineata: fructe proaspete (capsuni, zmeura, afine);
• Pranz: somon la gratar + un bol mare de salata de amestec de legume cu dressing din ulei de in;
• Gustarea de pranz: guacamole + morcovi si telina in stare cruda;
• Cina: pui la gratar + broccoli perpelit + salata de rosii;
• Gustarea de seara: mere coapte cu scortisoara si nuci;

Apecte pro in dieta Paleo:
– Se pune accentul pe fructe si legume, lucru care poate duce la scaderea riscului de a dezvolta multe boli si afectiuni printre care diabet, boli de inima si cancer.
– Se asimileaza intr-un mod ridicat acizii grasi esentiali.
– Este benefica pentru persoanele care trebuie sa isi tina sub control pofta pentru carbohidrati, precum si pentru cele care au nevoie sa isi monitorizeze nivelul glicemiei din sange.
– Nu este necesar sa cantaresti sau sa masori alimentele.
– In general, nu se impune sportul, cu toate ca in unele variante ale dietei este inclus si un regim cu exercitii fizice.
– In general, nu este dificil de urmat.

Aspecte contra:
– Este foarte restrictiva si presupune eliminarea unor alimente precum pastele, painea, cartofii si deserturile.
– Intampini greutati atunci cand iei masa in oras sau participi la ocazii speciale, deoarece trebuie sa ai grija sa nu mananci ce este interzis.
– Pentru unele femei este dificil sa renunte la cafea, zahar si alcool, precum si la anumiti carbohidrati.
– Dieta Paleo nu permite consumul produselor lactate care ofera calciul necesar organismului, de aceea este bine sa se faca un plan inainte – in cazul in care ai probleme cu lipsa calciului, este necesar sa iei suplimente.
– Nu este adaptata pentru vegani si vegetarieni…
– Costurile sunt mai ridicate, pe masura calitatii produselor bio.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news