Cozonac secuiesc

Share

Cozonacul secuiesc reprezintă un desert savuros pe care îl puteți prepara cu orice ocazie, mai ales când doriți să îi surprindeți pe cei dragi cu un preparat deosebit.

Cozonac secuiesc

Cozonacul secuiesc va fi gata în circa două ore. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru șase bucăți.

Ingrediente pentru cozonac secuiesc:

  • 750 g făină
  • 100 g de unt topit
  • 300 ml lapte călduț
  • 2 ouă
  • 30 g drojdie
  • 60 g zahăr granulat
  • Pentru topping, la alegere: unt topit, zahăr și/sau scorțișoară etc

Mod de preparare pentru cozonac secuiesc:

  • Puneți făina într-un bol și faceți o gropiță în mijloc, folosind mâinile; puneți drojdia în acel loc, turnați laptele călduț și amestecați ușor cu drojdia, până când aceasta se dizolvă în lapte, apoi acoperiți bolul cu un prosop de bucătărie timp de 10-15 minute, pentru ca drojdia să „acționeze”.
  • După aceea, amestecați untul, zahărul și ouăle, apoi turnați compoziția peste cea preparată anterior.
  • Începeți să frecați aluatul, după care îl acoperiți din nou cu prosopul și îl lăsați să crească timp de o oră, într-un loc cald.
  • Ca „instrumente” pentru rulat puteți folosi niște sucitoare sau prosoape de bucătărie rulate, ori chiar cutii de bere goale, pe care le înveliți în folie de aluminiu și le ungeți cu unt.
  • După ce s-a scurs timpul, împărțiți aluatul în șase și întindeți fiecare bucată sub forma unei fâșii înguste și lungi pe care o rulați apoi pe câte un un „instrument” pregătit în prealabil, după care le coaceți deasupra cărbunilor încinși sau la cuptor, la 200ºC, timp de circa 15-20 de minute; după primele 10-15 minute, ungeți-le cu unt și treceți-le prin zahăr sau zahăr amestecat cu scorțișoară ori alte dulciuri, după preferință, după care le mai lăsați la copt încă vreo cinci minute, încât să se caramelizeze zahărul.
  • La final, loviți pe o suprafață dură fiecare instrument pe care sunt cozonacii, pentru ca aceștia să se desprindă ușor.
  • Îi puteți servi ca atare sau cu nucă de cocos rasă, nucă măcinată, fulgi de migdale, alături de ciocolată tartinabilă, înghețată sau orice alte dulciuri doriți…

Poftă bună!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news