Hematii in urina: ce sunt si ce trebuie sa fac

Share

Aceste hematii in urina sunt, de fapt, globulele rosii ale sangelui, iar in cazul in care sunt prezente in urina, pot semnala o infectie urinara, o inflamatie a cailor urinare, o insuficienta renala sau chiar pot indica existenta unor tumori la nivel renal.

Cuprins:

Hematii in urina

Denumirea de „hematii in urina” este redata sangelui prezent in urina, iar acest lucru mai este cunoscut si sub denumirea de hematurie. Prezenta acestor hematii in urina nu este in tocmai un factor de ingrijorare, deoarece aceste hematii in urina reprezinta mai mult un simptom decat o boala in sine insa chiar daca de cele mai multe ori nu reprezinta o ingrijorare, in momentul in care apar hematii in urina trebuie sa se faca un control medical pentru a se putea observa cauza principala a acestora.

In cele mai mult cazuri prezenta acestor hematii in urina este din cauza rinichilor (locul unde se formeaza urina) sau chiar din pricina tractului urinar, asta doar in cazul in care urina este stocata pentru un timp indelungat la nivelul tractului urinar.

In momentul in care hematiile din urina depasesc pragul normal, variaza intre 1000 pe mililitru de urina si 1. 000.000 pe mililitru de urina. De asemenea, exista diferite substante pe care daca le vei consuma, pot schimba culoarea urinei, substante ca: medicamentele (furazolidon, nitrofurantoin, urovalidin, aminofenazona, rimfampicina), consumul unor alimente precum sfecla rosie, dar si cele care au un continut ridicat de coloranti alimentari.

Care sunt cauzele aparitiei acestor hematii in urina?

  1. Pietrele la rinichi – Aceasta cauza este foarte des intalnita la persoanele care prezinta hematii in urina; in momentul in care sunt prezente durerile abdominale sau durerile pelviene nu se amelioreaza dupa cateva zile, iar culoarea urinei este usor schimbata si sunt prezente si hematii in urina, pacientul trebuie sa consulte imediat medicul specialist pentru a-i putea recomanda un tratament adecvat.
  2. Infectiile renale – Acestea sunt o alta cauza intalnita la persoanele care prezinta hematii in urina; aceste infectii renale se manifesta indeosebi destul de agresiv deoarece au o ascensiune rapida. Simptomele principale in cazul infectiilor renale sunt febra insotita de frisoane si durerile lombare sau pelviene.
  3. Afectiuni ale rinichilor – De asemenea, si afectiunile la nivelul rinichilor pot produce hematii in urina. Simptomele pe care un pacient cu afectiuni renale le resimte sunt cele de slabiciune, apatie, umflare a mainilor si/sau a picioarelor, a ochilor si prezenta tensiunii arteriale crescute. In astfel de cazuri prezenta de hematii in urina poate camufla afectiuni minore sau cronice ale rinichilor.
  4. Cistita acuta – Aceasta afectiune reprezinta infectii la nivelul vezicii urinare, iar din aceasta cauza pot aparea hematii in urina. Simptomele cistitei acute sunt cele precum durere si senzatie de arsura in momentul urinarii si dureri abdominale sau pelviene.
  5. Infectiile cu transmitere sexuala – Si acestea reprezinta o cauza a prezentei acestor hematii in urina. Infectiile cu transmitere sexuala precum herpesul, candidoza sau gonoreea sunt afectiuni care determina prezenta acestor hematii in urina.
  6. Exista si alte cauze ale prezentei acestor hematii in urina, precum anemia, administrarea pe termen lung a antibioticelor, exercitiile fizice foarte solicitante, cancerul de prostata, prostata marita.

Simptome prezente atunci cand ai hematii in urina:

  • Cel mai intalnit sindrom al prezentei acestor hematii in urina este schimbarea culorii urinei – aceasta va capata o nuanta usor roza sau chiar rosie. In mod normal, urina trebuie sa aiba o nuanta de galbui deschis. In cazul in care apar modificari la nivelul culorii acesteia, nu ezitati in a face un test de urina pentru a putea descoperi cauza adevarata a acestei schimbari a culorii.
  • Durerile abdominale sau pelviene.
  • In unele cazuri durerile sunt inexistente, iar culoarea urinei ramane intacta la prima vedere, astfel incat pacientul are tendinta de a ignora oricare alte simptome care ar putea sugera faptul ca are o afectiune la nivel renal sau hematii in urina.

Cum descoperi daca ai hematii in urina?

  • Modurile cele mai frecvente prin care se descopera hematiile in urina sau alte afectiuni renale sunt testele de urina; in cazul in care aceste teste de urina nu sunt suficiente sau nu se descopera adevarata afectiune de care sufera pacientul, medicul specialist va recomanda investigatiile imagistice.
  • Examinarea cu ajutorul tomografiei – in acest caz se pot identifica pietrele de la nivelul rinichilor sau de la nivelul vezicii urinare; totodata, la tomografie se poate observa si existenta unei tumori la nivel renal sau oricare alta afectiune a rinichilor.
  • Testul imagistic – acest test se face doar la cerinta sau la recomandarea medicului specialist pentru a putea vedea cu exactitatea structura rinichilor si a cailor urinare. Unul dintre cele mai eficiente teste imagistice este testul numit ecografia renala. Ecografia renala foloseste unde sonore pentru a putea capta cu exactitate imaginea structurii rinichilor.
  • Un alt test care ajuta la identificarea de hematii in urina sau a oricaror altor afectiuni de la nivelul rinichilor este cistoscopia. Cistoscopia consta in introducerea in vezica urinara a unui tub mic cu o camera video. Cistoscopia se foloseste pentru a putea observa celulele sau daca exista celule anormale sau canceroase la nivel renal.
  • Se recomanda examenul de urina atunci cand o persoana intampina simptome precum: durerile abdominale persistente care nu dispar dupa doua sau trei zile, dureri de spate persistente in zona rinichilor, dureri in timpul urinarii, senzatie de arsura in timpul urinarii sau urinari foarte frecvente sau in cazul prezentei sangelui in urina, a schimbarii de culoare a urinei. Daca sunt intalnite unul sau doua simptome dintre cele enumerate mai sus, persoana in cauza trebuie sa isi faca imediat un test de urina…

Tratament pentru hematii in urina

Pentru a beneficia de un tratament adecvat, persoana in cauza trebuie sa consulte un medic specialist pentru a descoperi exact care este cauza aparitiei acestor hematii in urina. In general, hematiile in urina nu prezinta un tratament fix; acest lucru se intampla doar in cazul in care hematiile in urina ascund afectiuni mult mai grave la nivel renal.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news