Hipertensiunea, in general, la 95% din cazuri nu poate fi vindecata, dat fiind ca nu se cunoaste cauza acesteia, elementul sau declansator.
In restul cazurilor, de sub 5%, cand pacientii sufera de hipertensiune secundara, situatie fericita in care medicul specialist poate vedea si ulterior trata factorul declansator, hipertensiunea poate fi vindecata.
Singura solutie menita sa linisteasca pacientul diagnosticat cu hipertensiune o reprezinta controlarea permanenta.
Cea mai utilizata metoda de stapanire a hipertensiunii o constituie tratamentul medicamentos, desi cea mai eficienta metoda de a controla hipertensiunea este reprezentata de modificarea stilului de viata. Ma refer aici la scaderea in greutate, la exercitiul fizic efectuat in mod regulat, la renuntarea la fumat si la evitarea consumului de sare in exces.
Precautiile hipertensiunii
Pentru a preveni hipertensiunea, persoanele in cauza sunt sfatuite de medicii specialisti sa renunte la fumat, la alcoolul in cantitati semnificative, la kilogramele in plus si sa opteze pentru cel putin 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi: mersul pe jos, aerobicul, fitness-ul, inotul, joggingul, dar in nici un caz ridicarea de greutati, care este total interzisa.
Trebuie stiut ca, in cazul in care persoana diagnosticata cu hipertensiune consuma alcool, fumeaza si ia in greutate, acesta isi mareste riscurile de a-si insusi in plus alte afectiuni grave, precum ateroscleroza accelerata, accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic.
Alimentatia fara sare va ajuta pacientii sa controleze eficient hipertensiunea. Asadar, specialistii recomanda ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune sa evite consumul branzeturilor sarate, a mezelurilor, muraturilor si conservelor de orice tip…
Hipertensiunea trebuie controlata, pentru a nu duce la angina instabila, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.