HomeSANATATEMEDICINA ALTERNATIVA Tratamente 100% naturale pentru anemie

Tratamente 100% naturale pentru anemie

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,5K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/03/Tratament-anemie.jpg

Anemia, afecțiune în care țesuturile nu beneficiază de suficient oxigen, este cauzată de reducerea numărului de hematii (celule roşii ale sângelui) din fluxul de sânge sau de o cantitate inadecvată de hemoglobină (o proteină esențială). Poate fi atât de severă, încât să pună în pericol viața. Anemia poate apărea la pierderea unei cantități mari de sânge, dacă producția de hematii este perturbată ori dacă există ceva ce accelerează distrugerea lor.

Tratament anemie

Deoarece hemoglobina este cea mai importantă componentă a celulelor roşii ale sângelui şi este cea care transportă oxigenul spre țesuturi, anemia poate apărea şi ca urmare a cantității insuficiente de hemoglobină sau a deteriorării ei.

Au fost identificate mai mult de 400 de forme de anemie. Afecțiunea poate fi generată de un complex de factori favorizanți, unii dintre aceştia ereditari, dar, în cele mai multe cazuri, responsabilă este alimentația necorespunzătoare.

Anemia produsă de deficiența de fier este forma întâlnită cel mai des și apare în momentul în care în organism există o cantitate insuficientă de fier, care este cea mai importantă „materie primă” a hemoglobinei. Singura modalitate de a identifica tipul de anemie de care suferiți este analiza sângelui.

Simptome în caz de anemie:

•    Senzație de slăbiciune, oboseală şi stare generală proastă — s-ar putea să suferiți de o anemie uşoară.

•    Buzele se colorează în albăstrui, pielea devine palidă, gingiile, unghiile, pleoapele sau palmele sunt gălbui – aproape sigur aveți anemie.

•    Pe lângă senzația de slăbiciune și oboseală, vă pierdeți frecvent respirația, leșinați și aveți amețeli – este posibil să suferiți de o anemie severă.

•    Simțiți că vă arde limba – ați putea avea anemie cauzată de carența vitaminei B12.

•    Limba vă este neobișnuit de lipicioasă, echilibrul şi mersul vă sunt afectate, simțiți înțepături în extremitățile membrelor, sunteți confuz, deprimat, aveți pierderi de memorie – s-ar putea să suferiți de anemie pernicioasă.

•    Alte simptome posibile: dureri de cap, insomnie, scădere a apetitului, lipsă de atenție şi puls neregulat.

Când trebuie consultat medicul:

– Dacă aveți simptome de anemie pernicioasă, aceasta poate afecta măduva spinării.

– Dacă ați luat suplimente de fier şi aveți simptome cum ar fi: accese de vomă, diaree cu sânge, febră, icter, letargie — este posibil să suferiți de o supraacumulare de fier în organism, care poate pune în pericol viața, în special în cazul copiilor.

Opţiuni de tratament

Unele remedii combat anemia prin susținerea circulației sangvine, altele prin mărirea absorbției de fier, stimularea digestiei sau modificarea regimului alimentar.

Dietoterapie. Modificarea dietei este cea mai uşoară, sănătoasă şi de durată modalitate de a combate orice formă de anemie. O gamă variată de alimente, orezul, cartofii, morcovii, broccoli, roşiile, fasolea uscată, sfecla, carnea roşie fără grăsimi, ficatul, carnea de pui, fructele uscate, migdalele şi scoicile pot contribui la creşterea cantității de fier din organism. Cercetările au indicat faptul că fierul ce provine din alimentele de origine animală este mai uşor absorbit decât cel din alimentele de origine vegetală.

Există dovezi că vitamina C şi cuprul stimulează absorbția de fier.

Dacă aveți deficit de acid folic, o componentă importantă în producția de hematii, măriți cantitățile de citrice, ciuperci, legume verzi, dovleac, ficat, ouă, lapte şi agenți de acumulare cum sunt germenii de grâu şi drojdia din dieta dvs.

Rețineți că acidul folic este descompus de lumină şi căldură, așadar fructele şi legumele trebuie consumate crude sau gătite cât mai puțin posibil.

Vegetarienii sunt expuşi riscului de anemie cauzată de deficitul de vitamină B12, aceasta fiind întâlnită numai în alimentele de origine animală sau în unele alimente fermentate. Dacă sunteți vegetarian, trebuie să includeți în dieta zilnică produse lactate şi ouă sau alimente fermentate, cum sunt brânza de soia şi miso sau consumați zilnic suplimente de vitamina B12.

Fitoterapie. Beți zilnic 500 ml infuzie preparată din cinci grame de fructe de cătină albă, la 250 ml apă clocotită. Sucul proaspăt de gulie, administrat înaintea meselor principale, precum şi cele de morcov sau sfeclă combat eficient anemiile.

Remedii la îndemână

•    Nu consumați ceai care conține cofeină sau este decofeinizat, cafea sau cola în timpul meselor; cofeina inhibă absorbția de fier, ca şi taninul din ceaiul negru. Acidul din băuturile decofeinizate poate genera, la rândul lui, probleme. Trebuie să beți totuşi sucuri de citrice, deoarece au un conținut ridicat de vitamina C, care stimulează absorbția de fier. Luați în fiecare zi câte o doză de multivitamine.

Prevenire

•    Evitați consumul excesiv de alcool. Consumul cronic poate submina alimentația echilibrată şi poate perturba capacitatea aparatului digestiv de a absorbi acidul folic, necesar pentru producerea de celule roşii…

Luați zilnic o doză de multivitamine pentru a echilibra aportul de vitamine şi minerale.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed