HomeRETETE Brioșe de post

Brioșe de post

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 3,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/03/Briose-de-post.jpeg

Brioșele de post sunt preparate de patiserie formate dintr-un aluat pufos și delicat, căruia i se adaugă, de regulă, fructe sau creme din fructe.

Briose de post

În ceea ce privește compoziția aluatului din compoziția brioșelor de post, el nu conține în mod evident lapte de origine animală sau ouă, ele fiind înlocuite de laptele de origine vegetală (lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de soia, lapte de orez) și, în cazul rețetei următoare, de miezul aromat al nucii de cocos care merită să fie integrat în compoziție tocmai datorită acestui aspect.

Rețeta de brioșe de post cu cocos necesită lapte de cocos. Despre laptele de cocos se știe că este puțin dificil de găsit însă nu imposibil, iar din acest motiv, se recomandă să îl căutați pe rafturile cu produse bio ale supermarketurilor mai bine aprovizionate, deoarece acolo îl puteți găsi mai adesea și promite în plus o calitate superioară. La polul opus, nuca de cocos se găsește mai peste tot. Dacă aveți posibilitatea, se recomandă să folosiți miezul unei nuci proaspete, pe care să îl pregătiți ulterior la cuptor, deoarece gustul este unul cu totul deosebit. Însă, dacă din diferite motive nu se poate (timpul în care doriți să pregătiți brioșele de post este limitat și foarte scurt, nu dispuneți de o nucă de cocos proaspătă ori din comoditate), puteți folosi nucă de cocos gata pregătită și ambalată, deoarece o găsiți cu ușurință în comerț.

În ceea ce privește istoricul brioșelor, trebuie să știți că ele au origine britanică și au fost inițial o gustare simplă pentru servitorii aflați pe fugă. Brioșele aveau o rețetă rudimentară, fiind formate din pâine uscată, cocă de biscuiți și cartofi fierți zdrobiți. Văzând pofta cu care slujitorii savurează aceste mici prăjituri, domnițele bogate le-au inclus în saloanele elegante, considerându-le potrivite pentru ceaiul de la ora 17:00.

Rețeta brioșelor a avansat extrem de mult, cunoscând astăzi un succes răsunător. Brioșele sunt un desert delicios, fiind apreciate până și de cei mai pretențioși. Astăzi au rețete mai complexe date atât de compoziția aluatului, cât și de diversele umpluturi, decorurile creative care fac din acestea un desert ideal pentru ocaziile deosebite sau momentele în care doriți să îi răsfățați pe cei dragi.

În prezent, pe lângă rețetele clasice de brioșe, cunoscute și sub denumirea englezească „muffins” folosită tot mai des în România, acestea au ajuns să aibă diferite variațiuni care includ numeroase schimbări la nivelul conținutului. Aceste schimbări survin în urma nevoilor de consum; din acest motiv, s-a ajuns și la crearea rețetei de brioșe de post. Brioșele de post sunt la fel de gustoase și potolesc cu siguranță pofta de dulce în momentele în care trebuie să ne abținem de la preparate de origine animală, precum lactatele. În perioadele posturilor, prăjiturile sunt considerate unele dintre cele mai tentante. Din acest motiv, brioșele de post reprezintă un compromis ideal în astfel de perioade.

Rețeta pentru brioșe de post

Rețeta brioșe de post este o rețetă relativ recentă, care conține destul de multe ingrediente însă gustul și aspectul final al acestora compensează pe deplin efortul depus. Timpul total de pregătire al brioșelor de post este de aproximativ o oră, căreia îi corespund 30 de minute timp de pregătire și alte 30 de minute timp de gătire al brioșelor de post. În ceea ce privește coacerea brioșelor, se recomandă să fie coapte în forme speciale individuale, din aluminiu, deoarece vor ajuta brioșele de post să se coacă mai bine și să crească frumos în cuptor. De asemenea, este important să fie încins cuptorul înainte de a băga formele cu aluat. Mențiunile anterioare sunt importante în cazul rețetelor unde lipsesc ingrediente precum ouăle sau laptele, care ajută la creșterea aluatului.

Ingrediente pentru brioșe de post:

 • 400 ml de lapte de cocos
 • 100 ml de ulei
 • 2 linguri de miere
 • 2 linguri de zahăr brun
 • Coajă rasă de la o lămâie
 • 1 păstaie de vanilie
 • 300 g de făină
 • 1 plic de praf de copt
 • 50 g de nucă de cocos rasă

Ingrediente pentru topping-ul brioșelor de post:

 • 5 linguri de zahăr pudră
 • 1 lingură de zeamă de lămâie
 • 1 lingură de apă rece
 • 100 g de nucă de cocos rasă

Modul de preparare a brioșelor de post:

 • Prepararea miezului de nucă de cocos pentru brioșele de post

Prepararea miezului de nucă de cocos se începe prin a se sparge nuca de cocos, după care urmează să se scobească miezul. De preferință, nuca de cocos se dă pe răzătoare, iar bucățile obținute se așază pe o tavă tapetată cu foaie de copt și se bagă la cuptor la o temperatură mică. Miezul de cocos are nevoie de coacere timp de aproximativ zece minute, urmând să se lase la răcit.

 • Prepararea aluatului pentru brioșele de post

Într-un bol înalt se pun laptele de cocos și uleiul, urmând ca cele două să fie amestecate între ele. Se adaugă mai apoi mierea, zahărul brun, coaja rasă de lămâie și semințele de vanilie, după care se amestecă toate acestea între ele foarte bine.

Peste amestecul format din ingredientele lichide și zahăr se adaugă făina, praful de copt și doar o parte din miezul de nuca de cocos care a fost pregătit anterior, în proporție de aproximativ 50 g.

După omogenizarea conținutului aluatului pentru brioșele de post, acesta se toarnă în formele individuale din aluminiu pentru brioșe, care vor fi, la rândul lor, așezate într-o tavă mare și băgate în cuptorul încins în prealabil. Brioșele de post au nevoie de un timp de coacere de aproximativ 30 minute.

Prepararea topping-ului pentru brioșele de post

Se cerne într-un bol mic zahărul pudră. Peste zahărul cernut anterior se adaugă zeamă de lămâie și apă rece, până la obținerea unei creme albe, lucioase, care prezintă o consistență. Crema pregătită se toarnă peste brioșele de post, iar peste crema de zahăr, zeamă de lămâie și apă se adaugă fulgii din nucă de cocos.

După ce ați urmat pașii de preparare întocmai după cum am menționat, se recomandă să dați la frigider brioșele timp de 30 de minute, pentru a se solidifica suficient crema. După cele 30 de minute, se pot consuma…

Folosindu-vă de cantitățile indicate veți obține 12 brioșe de post.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed