Faimosul Tzatziki, pe care grecii il considera un fel de mancare de sine statator (o salata mai groasa) si nu un sos, se poate manca alaturi de carnea de pe gratar sau in alte diverse moduri.
Ingrediente pentru Tzatziki grecesc:
- 500 grame smantana (preferabil iaurt grecesc)
- 1 castravete verde
- 4-5 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de otet
- sare, dupa gust
- optional: 25 grame de marar sau menta
- optional: masline
Mod de preparare pentru Tzatziki grecesc:
- Castravetele se curata si se da pe razatoare, dupa care se lasa la scurs pentru a elimina toata apa din el.
- Cateii de usturoi se curata si se paseaza pana se obtine o pasta.
- Intr-un vas se pun smantana (sau iaurtul grecesc) si restul ingredientelor si se amesteca pana cand se obtine o pasta omogena.
- Se introduce in frigider si se lasa doua-trei ore inainte de a servi preparatul, pentru a intensifica aromele…
Tzatziki-ul este atat de gustos, incat se poate folosi atat ca dressing pentru salate, cat si ca un „dip” pentru cruditati, ca aperitiv servit cu celebra pita greceasca sau alaturi de legume la gratar (dovleac, vanata).