Zi de zi, majoritatea dintre noi ducem un „razboi” cu propria persoana. Este o lupta constanta ce include critica, tensiune, furie, tristete si nesfarsite comparatii dure. Conflictul zilnic iti sta in calea de a te vedea asa cum esti cu adevarat si de a iti indeplini scopurile in viata. Cand a inceput acest „razboi” si de ce?
Raspunsul la aceasta intrebare poate fi dat printr-o notiune binecunoscuta si foarte utilizata: stima de sine. Ce este, mai exact, stima de sine? Reprezinta modul in care te privesti si ceea ce simti referitor la tine insati. Cuvantul „stima” inseamna a aprecia ceva sau pe cineva, gandind sau crezand ca are o mare importanta. Daca duci mereu o lupta cu tine insati, vei alimenta gandurile care te fac sa te subestimezi, sa nu te crezi atat de importanta sau atragatoroare ca alte persoane. Din nefericire, multi se afla in aceasta situatie, dar vestea buna este ca poti sa depasesti acest aspect, ajungand sa nu te mai desconsideri.
Traind viata cu multa incredere poate fi o provocare, dar este posibila. Poate ai incercat chiar sa ti-o imbunatatesti prin a te aprecia, dar ai fost dezamagita ca nu prea ti-a reusit asa cum iti imaginai. Daca este adevarat, nu renunta deocamdata! Acest comportament este foarte des intalnit. Ca orice alta persoana, probabil te-ai adaptat si te-ai dezvoltat crezand ca este normal sa te simti nesigura, ca nu esti suficient de buna si ca nu poti depasi acel sentiment; de aceea accepti acele lucruri subconstientul tau considera ca ai nevoie si meriti sa te simti prost si rau cand te uiti la tine insati.
Aici trebuie sa te detasezi putin de situatie. Treaba cu stima de sine scazuta sta in felul urmator: nu se poate vindeca intr-o singura zi sau intr-un timp scurt. Primul lucru pe care trebuie sa nu il mai faci este sa nu iti mai acorzi termene nerealiste. Nu poti ajunge din prima la a te aprecia la adevarata valoare. Este necesara multa munca si sa iti reamintesti constant ceea ce conteaza. Atunci cand te axezi pe a iti imbunatati stima de sine, tine minte ca nu poti face asta cat timp iti mentii gandurile negative in minte, ca de exemplu, renuntarea. Acesta este unul dintre cele mai puternice motive pentru care te subestimezi atat de mult. Da, va fi greu sa scapi de acest lucru, mai ales ca renuntarea este asociata cu un alt element negativ, numit „lene”.
Adevarul este ca iti doresti sa iti schimbi felul in care te privesti pe tine insati, dar ai devenit prea lenesa pentru a face ceva in acest sens. De ce? Deoarece consideri ca este mai usor sa ramai in ipostaza in care te afli in acest moment. Nu conteaza daca acest loc reprezinta o conceptie extrema, negativa, ci faptul ca trebuie si este necesar sa realizezi ca ai ales singura sa stai in aceasta negativitate de atat de mult timp incat ai ajuns sa te complaci in ideea ca nu te suporti ca persoana. Poate ca nu ai observat, dar majoritatea celor care stau prost cu stima de sine nu doresc sau nu simt nevoia de a le parea rau pentru ei insisi, ci le place la nivelul subconstientului sa se victimizeze si sa atraga atentia celorlalti intr-un mod negativ. Acesta este exact motivul pentru care este dificila delimitarea stimei de sine scazute. Ii permiti sa preia controlul si puterea asupra ta, sa dicteze asupra actiunilor tale si a modului in care iti traiesti viata.
De indata ce ai realizat aceste lucruri si le-ai acceptat, poti initia procesul prin care sa iti ridici stima de sine. Incepe prin a deveni cea mai buna prietena a ta, in loc sa iti fii adversara; astfel, te vei ridica in proprii ochi si vei alunga toate temerile care insotesc subestimarea. Priveste-te in oglinda fara a iti mai plange de mila si gandeste-te ca detii puterea de a fi fericita, increzatoare, plina de succes si vei proceda astfel, deoarece esti demna de apreciat si meriti, ca oricine altcineva. Siguranta de sine este cheia cea mai importanta pentru a ramane concentrata asupra ta si de a iti imbunatati felul de a trai. Asadar, nu iti fie teama sa te infrunti pe tine insati si de fiecare data cand privesti in interiorul tau, dar cand observi si lucrurile care te inconjoara, sa iei notite referitoare la lucrurile pozitive care iti plac si pe care le admiri la propria persoana.
Un alt lucru esential pe care trebuie sa il incetezi, este sa nu te mai compari cu alte persoane. Tu esti tu si nu altcineva, niciodata nu vei fi altcineva. Oamenii sunt diferiti si fiecare in parte este inzestrat cu diverse abilitati si talente. Esti diferita, unica, posezi talente si calitati pe care nimeni altcineva nu le va avea ca tine, iar aceste lucruri sunt demne de a te mandri cu ele si de a le aprecia. Concentreaza-te in a invata si a lua aminte ca esti speciala, atragatoare, capabila si mai mult decat placuta. Totul incepe prin a te accepta pe tine insati, deoarece tu esti persoana a carei aprobare conteaza cel mai mult. Odata ce ti-ai acordat-o si te impaci cu gandul respectiv, totul si toate persoanele din jurul tau vor face la fel si vor urma aceasta cale.
Cand ajungi in situatii in care nu esti multumita de cum arati sau de lucrurile pe care le-ai facut, schimba-ti gandirea si atitudinea cu unele pozitive, scotand in evidenta lucrurile care te fac fericita si despre care ai o parere buna si nu uita sa iti asumi meritele pentru acestea. Trateaza-te cu ceva special care iti face placere, care te face sa te simti fabulos, amintindu-ti ca maine este o alta zi ce iti poate aduce noi oportunitati si sanse.
In cele din urma, stai in preajma persoanelor pozitive, ce te pot incarca cu energii benefice. Daca iti mentii o stima de sine sanatoasa si ridicata, vei avea succes in a o continua si a o motiva. Asa ca ridica-te, inceteaza in a iti mai plange de mila si schimba-ti modul de a te privi pe tine insati. Meriti sa fii fericita si increzatoare in fortele tale, deoarece esti o persoana fantastica si speciala…
Poti face orice iti propui si stii acest lucru!
Citește și: Cum sa intelegi sexualitatea partenerului