Home Stiri Aflati motivul pentru care NATIONALITATEA evreilor este data de mama si nu de catre tata

Aflati motivul pentru care NATIONALITATEA evreilor este data de mama si nu de catre tata

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 482 views 2 minute timp de citit
Aflati motivul pentru care NATIONALITATEA evreilor este data de mama si nu de catre tata

Popor binecuvântat, unic și deosebit, poporul evreu, deși multă vreme nu a stăpânit propriul său pământ, a reușit totuși să își păstreze individualitatea și să își creeze propria sa cultură chiar dacă evreii au fost răspândiți printre alte popoare.

Aflati motivul pentru care NATIONALITATEA evreilor este data de mama si nu de catre tata

Sunt multe lucru care îi fac deosebiți de restul popoarelor, unul dintre acestea este faptul că ei scriu de la dreapta, deși noi, restul, o facem invers.

Tot la poporul evreu naționalitatea este dată de mamă, deși pentru aproape majoritatea celorlalte popoare este dată de tată. Oare de ce?

În rândurile de mai jos veți găsi câteva explicații din mai multe puncte de vedere:

  • Explicația teologică

Tora, biblia ebraică, interzice bărbaților să se căsătorească cu femeile altor popoare, motivația fiind că numai mama cuiva care nu este evreu „va întoarce copilul din calea sa”.

  • Explicația sociologică

Educația și creșterea copilului este responsabilitatea mamei în toate națiunile, mama este ceea care le imprimă copiilor valorile culturale, iar poporul evreu a considerat că este înțelept ca naționalitatea să vină pe linia feminină, mai ales ținând cont de componenta culturală care dă, până la urmă, unei persoane dreptul de a se clasifica într-o anumită națiune.

  • Explicația biologică

Explicația biologică este oarecum insultătoare la adresa bărbaților, dar, până la urmă, cu un mare sâmbure de adevăr. Aceasta susține că un bărbat nu poate fi 100% sigur că un copil este al lui și nu al unui alt bărbat. Asupra mamei însă nu încape semn de îndoială, conform proverbului: „Tații sunt ca niște câini, dar mama este una″.

  • Explicația politică

Încă din timpuri străvechi evreii au fost persecutați de romani, egipteni, dar și de alte popoare. În timpul cotropirilor femeile lor erau adesea violate, iar pentru a da copilului apartenența la poporul evreu s-a decis ca naționalitatea să fie dată de mamă…

  • Explicația demografică

Pierderea unui număr mare de bărbați în urma bătăliilor sângeroase trebuia cumva compensată, dar nefiind națiune conducătoare, evreii nu puteau lua tributul copiilor.

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies