Home Stiri Ce este Kendama şi ce anume presupune acest joc?

Ce este Kendama şi ce anume presupune acest joc?

autor Elena Yvette
563 views 3 minute timp de citit

Dacă vrei ca copilul tău să uite de telefon, tabletă sau calculator, jocul Kendama este cel care îţi vine în ajutor.

Ce este Kendama şi ce anume presupune acest joc 2

Dacă nu ştiai până acum ce anume este, află că este unul dintre cele mai benefice jocuri pentru copilul tău, dar şi pentru tine. Singura condiţie care trebuie împlinită este aceea de a juca regulat şi a cunoaşte toate regulile acestuia.

Pentru cei care nu au nicio idee despre ce anume este acest joc pe nume Kendama, ei bine, este un joc cu ajutorul căruia îţi poţi petrece timpul liber într-un mod foarte util. Acesta nu este un joc ca oricare altul, iar cei care-l joacă ajung să fie dependenți de el.

Ce este Kendama şi ce anume presupune acest joc

„Dependenţa” se datorează faptului că ai posibilitatea de a face o multitudine de trucuri, iar până ce nu le încerci pe toate, sigur nu te vei potoli. Jocul îţi permite să realizezi între 300 şi 50.000 de trucuri, motiv pentru care sigur nu ajungi să te plictisești repede de el.

Jucăria a apărut undeva între secolele al XVII-lea și al-XVIII-lea, jocul în sine având origini franceze, fiind inspirat din jocul Bilboquet, care tradus înseamnă „cupă şi bilă”.

Kendama necesită o foarte mare atenţie, multă coordonare, fiind un joc strategic recomandat copiilor care au o vârstă mai mare de patru ani.

Este confecţionat din lemn tradiţional japonez și, cu toate că a cucerit prima oară inimile copiilor, acum a ajuns să fie la fel de iubit şi de către adulţi.

Preţul jucăriei originale este de 69 de lei, dar poate ajunge să atingă chiar şi 300 de lei, acest lucru fiind valabil în cazul celor care au dimensiuni mult mai mari.

Numele Kendama provine de la „ken”, care vine tradus ca fiind mânerul jucăriei, şi „tama”, care este, de fapt, bila de lemn a acesteia. Firul sau aţa care leagă bila de mâner poartă denumiea de „ito”.

Mânerul este alcătuit din două cupe, acestea fiind de dimensiuni diferite, un vârf, care are denumirea de „kensaki”, iar la capăt are o altă cupă, care se  numește „chuzura”.

Cupele de dimensiuni diferite au şi ele o denumire. Cupa mică este „kozara”, iar cea mare este „ozara”. Traversa care se află pe mâner este „sorado”, iar gaura bilei poartă numele „ana”.

În imaginea de mai jos puteţi vedea toate aceste componente ale jucăriei Kendama, cu denumirile lor japoneze:

Componente Kendama

O mulţime de părinţi îşi încurajează copiii să joace acest joc, motivul fiind acela că preferă să-i vadă dependenți de acesta şi nu de toate aparaturile electronice.

Pe lângă acest lucru, jocul aduce numeroase beneficii copiilor, dar şi adulților care-l joacă.

Aceste beneficii sunt următoarele:

  • Perfecţionează îndemânarea şi coordonarea dintre ochi şi mână;
  • Sprijină un echilibru bun;
  • Permite exersarea şi îmbunătăţirea abilităţilor strategice;
  • Îmbunătățește reflexele…
Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies