HomeStiri Mondene Scorțișoara: miracolul aromat al naturii

Scorțișoara: miracolul aromat al naturii

autor Elena Yvette
918 views
Scortisoara

Scorțișoara, cunoscută științific sub numele de Cinnamomum, este una dintre cele mai vechi și apreciate mirodenii din lume. Folosită încă din antichitate, scorțișoara are o istorie bogată și multiple utilizări, de la prepararea mâncărurilor delicioase până la tratarea diverselor afecțiuni medicale.

Istoria Scorțișoarei

Scorțișoara provine din scoarța interioară a copacilor din genul Cinnamomum, originari din Sri Lanka, India și alte părți ale Asiei de Sud-Est. În antichitate, scorțișoara era atât de valoroasă încât era considerată un dar demn de regi și zei. Comerțul cu scorțișoară a fost un factor esențial în dezvoltarea rutelor comerciale între Asia și Europa, iar aroma sa distinctivă a fascinat civilizații de-a lungul mileniilor.

Tipuri de Scorțișoară

Există mai multe tipuri de scorțișoară, cele mai cunoscute fiind:

 1. Scorțișoara Ceylon: Denumită adesea „adevărata scorțișoară”, aceasta provine din Sri Lanka și este apreciată pentru aroma sa delicată și dulce.
 2. Scorțișoara Cassia: Originară din China, aceasta este mai ieftină și are un gust mai puternic și mai amar decât scorțișoara Ceylon.
 3. Scorțișoara Saigon: Provenită din Vietnam, are o aromă intensă și este considerată de mulți ca fiind cea mai gustoasă.

Beneficiile Scorțișoarei pentru Sănătate

 1. Proprietăți Antioxidante: Scorțișoara este bogată în antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele împotriva daunelor.
 2. Efecte Antiinflamatoare: Consumarea scorțișoarei poate reduce inflamația în organism, contribuind la prevenirea bolilor cronice.
 3. Reglarea Glicemiei: Studiile au arătat că scorțișoara poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
 4. Îmbunătățirea Funcției Cognitive: Consumul regulat de scorțișoară poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive, fiind benefică în prevenirea bolilor neurodegenerative.
 5. Proprietăți Antibacteriene și Antifungice: Uleiul esențial de scorțișoară are proprietăți antibacteriene și antifungice, fiind eficient împotriva unor bacterii și ciuperci patogene.

Utilizări ale Scorțișoarei în Gastronomie

Scorțișoara este un ingredient versatil care poate fi folosit într-o varietate de preparate culinare:

 • Deserturi: Este esențială în prăjituri, plăcinte, tarte și alte deserturi, oferindu-le un gust inconfundabil.
 • Băuturi: Poate fi adăugată în cafea, ceaiuri, ciocolată caldă și chiar în vin fiert pentru a spori aroma.
 • Preparatele sărate: În bucătăria indiană și arabă, scorțișoara este folosită în curry-uri și preparate cu orez, adăugând profunzime și complexitate gustului.
 • Conserve și murături: Adesea folosită în combinație cu alte condimente pentru a da savoare conservelor de fructe și legume.

Scorțișoara în Medicina Tradițională

De-a lungul istoriei, scorțișoara a fost folosită în medicina tradițională pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. În Ayurveda, este folosită pentru a stimula circulația sanguină și pentru a ameliora durerile de articulații. În medicina tradițională chineză, scorțișoara este considerată un remediu pentru răceală și gripă, datorită proprietăților sale încălzitoare.

Contraindicații și Precauții

Deși scorțișoara are multe beneficii, este important să fie consumată cu moderație. Scorțișoara Cassia conține cumarină, o substanță care poate fi toxică în cantități mari și poate provoca leziuni hepatice. Persoanele cu afecțiuni hepatice sau cele care iau medicamente anticoagulante ar trebui să fie deosebit de atente la consumul de scorțișoară.

Scorțișoara în Industria Cosmetică

Scorțișoara este utilizată și în industria cosmetică datorită proprietăților sale antioxidante și antibacteriene. Este un ingredient popular în măștile faciale, scrubs și loțiuni pentru corp, ajutând la îmbunătățirea aspectului pielii și la combaterea acneei.

Cum să Alegi și să Păstrezi Scorțișoara

Atunci când alegi scorțișoara, este important să optezi pentru produse de calitate superioară. Scorțișoara Ceylon este de preferat datorită conținutului său redus de cumarină. Scorțișoara trebuie păstrată într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui, pentru a-și menține aroma și proprietățile.

Scorțișoara este cu adevărat un miracol al naturii, oferind nu doar un gust minunat preparatelor culinare, ci și multiple beneficii pentru sănătate. Cu o istorie bogată și utilizări diverse, scorțișoara continuă să fie apreciată și utilizată la nivel mondial. Fie că o folosești în bucătărie, pentru sănătate sau în produse cosmetice, scorțișoara rămâne un ingredient esențial și valoros.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed