Structura anului școlar 2020-2021

Share

Structura anului școlar 2020-2021 se păstrează în forma sa clasică, tradițională, însemnând că atât vacanțele, cât și intervalele alocate orelor de curs rămân aproximativ aceleași.

Ceea ce se schimbă începând cu anul școlar 2020-2021 desigur, din cauza situației epidemiologice actuale, este modalitatea în care se vor desfășura cursurile. Mai exact, modalitatea tradițională de desfășurare a cursurilor în format fizic (elevii și dascălii împart aceeași sală de clasă) este înlocuită de activități de predare-învățare în sistem online.

În prezent, modalitatea de desfășurare a orelor de curs în spațiul preșcolar, școlar și liceal comportă un regim neuniform, în sensul că unitățile de învățământ au avut mână liberă să decidă, în funcție de condițiile pe care le au la dispoziție, dacă doresc să desfășoare orele în regim fizic, online sau mixt, îmbinând cele două alternative.

În luarea deciziei conform cărui regim se vor conforma atât profesorii, cât și elevii acestora, un cuvânt greu l-a avut de spus scenariul în care se află localitatea din care se află, existând nu mai puțin de trei variante: roșu, galben și verde. Scenariile au fost stabilite în funcție de numărul de îmbolnăviri raportat la numărul de locuitori pentru fiecare localitate în parte.

Scenariile în funcție de care se vor desfășura orele de curs în anul școlar 2020-2021

Modalitatea conform căreia se vor începe orele de curs în anul școlar 2020-2021 este o alegere de o importanță deosebită în contextul actual. Modul în care se vor desfășura orele de curs este un aspect foarte important, iar asta mai ales din pricina faptului că nu toate unitățile de învățământ dispun de aceleași condiții. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia că o decizie unanimă care să acopere toate unitățile de învățământ ar fi nepotrivită și, din acest motiv, Ministrul Educației a delegat fiecare reprezentat al unităților de învățământ să decidă care ar fi modul optim de a începe noul an școlar în funcție de anumite aspecte particulare fiecărei școli.

În sprijinul reprezentanților unităților de învățământ au fost elaborate trei tipuri de scenarii de care trebuie să se țină cont cu prisosință. Acestea sunt:

  1. Scenariul 1 (verde) care este cel mai dezirabil atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Acesta presupune că în localitate e mai puțin de o persoană în medie detectată cu virsul COVID-19 în ultimele 14 zile. În cazul în care localitate unde se află unitatea de învățământ este integrată în scenariul verde, elevii vor lua parte la cursuri în format fizic, ținându-se, desigur, cont de distanța de siguranță și de conduita igienico-sanitară prevăzută pentru a preveni infecția cu coronavirus.
  2. Scenariul 2 (galben) este unul care stă sub pecetea hibridizării în ceea ce privește educația. Acesta se instaurează în clipa în care există minimum una sau maximum trei persoane confirmate cu coronavirus în media zilnică efectuată. Cu privire la modul în care se desfășoară actul de predare-învățare au fost stabilite indicații precise conform cărora:
  • Atât grădinițele, cât și școlile primare își vor desfășura activitățile fiind prezenți în sălile de clasă;
  • Clasele a VIII-a și a XII-a, adică segmentul de elevi a căror pregătire necesită o atenție deosebită, ca urmare a faptului că se află în proximitatea unui examen important, vor merge la școală respectând măsurile de distanțare socială impuse de Ministerul Sănătății, precum și măsurile de igienă.
  • Pentru restul elevilor, însemnând clasele a V-a, a VI-a și a VII-a din ciclul gimnazial, precum și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, actul educațional se va desfășura cu precădere online.
  1. Scenariul 3 (roșu) este cel mai nefericit dintre toate. El este pus în drepturi atunci când respectiva localitate înregistrează un număr mai mare de trei blonavi noi pe zi. În acest caz, se impune desfășurarea actelor educaționale cu strictețe în regim online.

Cum va fi organizată structura anului școlar 2020-2021?

În ceea ce privește structura anului școlar, Ministerul Educației și Cercetării a emis un comunicat oficial care să clarifice situația atât pentru profesori, cât și pentru elevi și părinții acestora.  Potrivit acestuia, anul școlar 2020-2021 începe la data de 1 septembrie 2020 și se încheie pe 31 august 2021. Elevii vor începe cursurile sau vor reveni în bănci, după cum va fi cazul, începând cu data de 14 septembrie 2020.

În ceea ce îi privește pe micii școlari, respectiv preșcolarii și elevii încadrați la învățământul primar, aceștia vor mai avea parte de o săptămână de vacanță în intervalul 24 octombrie – 1 noiembrie 2020.

De asemenea, anul școlar urmează împărțirea clasică, fiind structurat pe două semestre care împreună însumează 34 de săptămâni de curs repartizate după cum urmează:

  1. Semestrul I se întinde pe o durată de 17 săptămâni, mai exact, în perioada 14 septembrie 2020 – 29 ianuarie 2021.
  2. Semestrul al II-lea va avea, de asemenea, 17 săptămâni și începe pe 8 februarie 2021, încheindu-se pe 18 iunie 2021.

Vacanțele elevilor urmează o împărțire aproximativ similară cu cea din anii școlari precedenți. Așadar, vacanțele din anul școlar 2020-2021 sunt programate astfel:

  1. Vacanța de iarnă are 19 zile libere și începe pe 23 decembrie 2020 și se termină pe 10 ianuarie 2020;
  2. Vacanța intersemestrială însumează 9 zile libere și este programată în perioada 30 ianuarie – 8 februarie 2021:
  3. Vacanța de primăvară (Paștele Catolic) are loc în intervalul 2-11 aprilie 2021;
  4. Vacanța de primăvară (Paștele Ortodox) este în intervalul 30 aprilie-9 mai 2021;
  5. Vacanța de vară începe pe 18 iunie 2021 și se va finaliza la mijlocul lunii septembrie.

„Școala Altfel” se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, într-un interval de cinci zile lucrătoare consecutive, iar planificarea acestora va fi pusă pe seama unităților de învățământ după cum consideră fiecare în parte.

De asemenea, pentru elevii din an terminal din învățământul gimnazial anul școlar are 33 de săptămâni în care se vor desfășura cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021.

Excepția de la această structură sunt elevii din an terminal din învățământul liceal, unde anul școlar însumează doar 32 de săptămâni de cursuri și se încheie mai devreme, deci la data de 4 iunie 2021…

Pentru elevii claselor din învățământul liceal teologic și tehnologic, excepție făcând cei aflați în an terminal, anul școlar 2020-2021 va avea 37 de săptămâni de curs.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news