HomeStiri Mondene Tudor Chirilă deranjat de propunerea preşedintelui Klaus Iohannis

Tudor Chirilă deranjat de propunerea preşedintelui Klaus Iohannis

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 911 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/11/Tudor-Chirilă-deranjat-de-propunerea-preşedintelui-Klaus-Iohannis.jpg

Tudor Chirilă a fost propus de protestatarii din Bucureşti pentru întâlnirea cu Preşedintele României Klaus Iohannis, dar nu acceptat.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus ieri că va discuta cu „liderii” care se află la proteste, pentru a afla care sunt nemulţumirile şi cerinţele lor.

„Domnule Klaus Iohannis aceasta propunere de consultare cu „strada” facuta de pe o zi pe alta vi se pare o proba de seriozitate? Sau e doar praf in ochi tocmai pentru ca o miscare atat de spontana sa nu reuseasca sa se organizeze? E prima data de cand sunteti presedinte cand va vad atat de grabit”, a scris, pe pagina lui de Facebook, Tudor Chirilă.

„Aseară am discutat în piaţă cu mulţi oameni care simt nevoia unui lider. Dar am avut sentimentul că rostul acestui lider, odată ales, ar fi să garanteze tuturor că eforturile lor de a ieşi în stradă vor fi răsplătite, după care oamenii îşi pot vedea de viaţă. Cred că asta este o greşeală. Noi nu ne putem vedea de viaţă ca până acum. Trebuie să devenim împreună o forţă din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante. Cum ar fi, de exemplu, mutarea judecătoarei Camelia Bogdan de la secţia penală la cea de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Ce se întâmplă zilele astea la Universitate este doar începutul culturii protestului. Pasivitatea noastră de douăzeci şi cinci de ani a născut monştrii care ne conduc. Nu putem spera că un lider (fără ajutor colectiv) ne va rezolva problemele peste noapte. Continuarea protestelor ne va arăta ce avem de făcut. Nevoia de lider e liderul în sine”, spune Tudor Chirilă.

„Până la consultările anunţate cu o viteză cel puţin surprinzătoare, preşedintele Johannis are de răspuns la nişte întrebări: De ce Mihai Cîmpeanu? Cum apreciază că Oprea este încă în Guvern? Este dispus să se delimiteze de toate figurile politice toxice? Iată motive pentru care lumea se află încă în stradă. Dacă m-aş afla faţă în faţă cu preşedintele Iohannis, i-aş spune aşa: «Oamenii din stradă v-au votat preşedinte şi ei nu simt că, de când aţi fost învestit, le-aţi reprezentat interesele. Aveţi obligaţia să vă justificaţi prin acţiuni mandatul pe care vi l-au dat românii. Dacă doreaţi o consultare reală cu strada ar fi trebuit să începeţi prin a da un semnal că sunteţi la curent cu revendicările ei, nu să programaţi de pe azi pe mâine o aşa zisă consultare cu societatea civilă». Cred ca societatea civilă sau strada nu trebuie să participe la gesturile de imagine ale preşedintelui. E mult prea grav momentul în care ne aflăm”, mai spune Tudor Chirilă.

Declaraţia oficială a Preşedintelui a fost următoarea: „Invit coalițiile de organizații non-guvernamentale cu largă recunoaștere publică să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de vineri, 6 noiembrie a.c, la o oră care va fi comunicată ulterior. De asemenea, îi invit pe manifestanți să indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru mișcările civice din ultimele zile. Propunerile se pot transmite la adresa de e-mail consultari@presidency.ro până astăzi la ora 24.00, cu specificarea datelor de contact. Consultările se vor desfășura într-un cadru de dialog funcțional, care presupune, inevitabil, un număr limitat de reprezentanți. Societatea civilă va rămâne și pe viitor un partener de dialog al Administrației Prezidențiale și astfel de consultări vor avea loc cu regularitate”.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed