Vacanțe școlare 2020: calendarul şcolar publicat de cei de la Ministerul Educaţiei Naţionale

Share

Vacanțe școlare 2020 pentru elevii din ciclul de învățământ primar, pentru cei din învățământul preșcolar, gimnazial și liceal. Când anume sunt perioadele de vacanțe școlare 2020.

Vacanțe școlare 2020 și celelalte zile în care elevii stau acasă ori participă la evenimente specifice destinate îmbogățirii cunoștințelor.

Elevii din toate ciclurile de învățământ vor avea parte de patru vacanțe școlare în anul 2020. Totuși, se pare că elevii din ciclul de învățământ primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de o vacanță în plus față de ceilalți. Află din următorul articol care sunt vacanțele școlare din anul 2020!

Luând în considerare calendarul şcolar publicat de cei de la Ministerul Educaţiei Naţionale, anul şcolar 2019-2020 are 34 de săptămâni, adică 168 de zile lucrătoare.

Pe lângă stresul și emoțiile ce vin odată cu începerea unui nou an școlar, elevii și cadrele didactice au și numeroase motive de bucurie, așa cum sunt și vacanțele. Ei vor beneficia pe parcursul anului școlar 2019-2020 de patru vacanțe aprobate de către Ministerul Educației Naționale.

În cadrul ședinței în care a fost hotărâtă structura anului şcolar 2019 – 2020 au fost stabilite şi vacanțele care urmează a fi luate de către elevi. Astfel s-a încercat menţinerea unui echilibru între săptămânile de predat şi cele de recreere, pentru ca elevii să nu fie suprasolicitați şi să nu se acumuleze prea multă materie ce nu poate fi asimilată şi memorată aşa cum trebuie.

Prima vacanţă şcolară din anul 2020 este cea de iarnă, care începe în anul 2019, pe data de 21 decembrie. Astfel, anul 2020 va începe cu mai bine de o săptămână de vacanţă, pentru ca toată lumea să se poată bucura de sărbătorile de iarnă alături de cei dragi, de familie şi prieteni. Această vacanţă la început de an ne va ajuta să ne adunăm puterile după petrecerile de Crăciun şi Revelion, şi să începem o nouă etapă de studiu, în care să punem osul la treabă.

A doua vacanţă şcolară 2020 este vacanţa de primăvară, ce se va desfășura de pe data de 4 aprilie 2020, până pe data de 21 aprilie 2020. Aceasta va fi luată în perioada Paştelui, un alt moment din an în care familia trebuie să fie reunită pentru a petrece momente minunate împreună, a depăna amintiri şi a-şi face alt amintiri memorabile, bune de povestit nepoţilor.

În cele din urmă, vacanţa şcolară 2020 care este cea mai aşteptată atât de copii, de părinţi, cât şi de cadrele didactice este vacanţa de vară, care va începe pe data de 13 iunie. Pentru elevii care sunt la liceu, în clasele a XII-a,  a XIII-a la seral şi cele care urmează cursurile la fără frecvenţă, anul şcolar 2020 se va încheia pe data de 29 mai 2020, deci vacanţa de vară va începe pe data de 30 mai. De asemenea, clasele a VIII-a vor încheia activitatea didactică pe data de 5 iunie a anului 2020.

Data la care se va sfârşi vacanţa mare nu este cunoscută încă, urmând să fie stabilită într-o nouă şedinţă, însă se preconizează faptul că aceasta va dura până la data de 13 septembrie, urmând ca pe data de 14 septembrie să înceapă un nou an şcolar, mai cu seamă anul şcolar 2020 – 2021.

Pe lângă aceste vacanțe, elevii vor mai beneficia și de alte zile libere. Prima va fi chiar la scurt timp după începerea noului an școlar, la data de 5 octombrie, pentru acei școlari care studiază în Capitală. Pe 5 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, iar elevii, alături de cadrele lor didactice, trebuie să își manifeste recunoștința în această zi prin diferite activități specifice și culturale, în cazul în care nu au încheiat un contract colectiv de muncă la nivelul inspectoratelor școlare care să specifice opusul, așa cum s-a întâmplat în cazul unităților de învățământ din București.

Ziua Mondială a Educației este sărbătorită în peste 200 de țări, printre care se află și țara noastră. De asemenea, aceleași reguli de aplică și pentru data de 5 iunie, când se celebrează Ziua Învățătorului, zi de o deosebită importanță educațională.

În zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, Ministerul Educației Naționale interzice desfășurarea sau recuperarea cursurilor.

Pe lângă zilele libere prevăzute de lege, elevii din ciclul de învățământ primar, dar și cei din învățământul preșcolar vor beneficia de o vacanță școlară în plus care va avea loc timp de o săptămână, în perioada 26 octombrie 2019 – 3 noiembrie 2019.

Pentru elevii care se află în anii terminali din ciclul de învățământ liceal, anul școlar se încheie la data de 31 mai 2020.

Pentru elevii care se află în anii terminali din ciclul de învățământ gimnazial, anul școlar se încheie la data de 5 iunie 2020.

O altă „vacanță” de la studiu pentru elevi este și programul național „Școala Altfel”, ce va avea loc în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020. Timp de cinci zile consecutive, fiecare unitate de învățământ va desfășura activități educative și relaxante pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, conform planificării pe care și-o stabilesc în mod individual. Astfel, nu există o dată specifică pentru acest program.

Totuși, „Școala Altfel” nu trebuie să coincidă cu perioada tezelor semestriale. O astfel de activitate are scopul de a înlătura barierele rigide dintre elevi și cadrele lor didactice, dar și de a transforma percepția tinerilor asupra școlii. Stând cinci zile din șapte în bancă, este posibil ca totul să li se pară destul de monoton elevilor.

„Școala Altfel” este benefică în acest sens, deoarece tinerii pot vedea că își pot folosi timpul liber în beneficiul lor și pot învăța și dincolo de lecțiile pe care le ascultă plictisiți din bancă. „Școala Altfel” este atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, o vacanță educativă.

Elevii și cadrele didactice vor avea parte și de alte zile libere pe parcursul anului școlar 2019-2020:

  • pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Apostol Andrei cel Întâi, Ocrotitorul României (vineri);
  • pe 1 decembrie, când se sărbătorește Ziua României;
  • pe 25, 26 și 27 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Domnului Iisus Hristos;
  • pe 1 și 2 ianuarie;
  • pe 24 ianuarie 2020, când se celebrează Ziua Principatelor Române (vineri);
  • în prima, a doua și a treia zi de Paști;
  • pe 1 mai 2020, când se celebrează Ziua Muncii (miercuri);
  • în prima și a doua zi de Rusalii;
  • pe 5 iunie, când se celebrează Ziua Învățătorului;
  • pe 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului;
  • pe 5 octombrie, când se celebrează Ziua Mondială a Educației…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news