Stresul și Credința – cum funcționează cele două?

Share

Credința este ceva mai presus de noi, ceva cosmic, ceva care cuprinde oamenii cu totul în necunoscut. Pentru unii, această credință ia forma unei credințe în Dumnezeu, devenind o credință spirituală.

Cu toate acestea, spiritualitatea oamenilor poate lua forme diferite. Poate apărea sub forma unei credințe globale, bazată pe putere sau pe idealuri ori poate lua forma unei credințe în spiritul uman, în natură, în ceea ce ne înconjoară și ceea ce simțim.

Cum ne poate ajuta credința să diminuăm stresul?

Indiferent de forma pe care o ia credința noastră, ea poate semnifica un adevărat amortizor al stresului. Noi putem scăpa de stres prin credință. Credința ne ajută să facem față problemelor, bolilor și ne poate ajuta să trăim mai mult. Motivele prin care credința ajută la înlăturarea stresului sunt atât directe, cât și indirecte:

  1. Credința poate asigura semnificație și scop. Având o credință puternică, acest lucru ne poate ajuta să învingem mai ușor stresul și problemele din viața de zi cu zi și să ne răspundem cu mai multă ușurință întrebărilor existențiale: „De ce sunt aici? Care este scopul meu în viață? Care este locul meu? Cum e viața mea, de fapt?”.
  1. Credința are valori eficiente împotriva stresului. Toate religiile promovează valorile iubirii și bunătății și condamnă sentimentele bazate pe stres, cum ar fi furia, necazul, boala, violența.
  1. Credința oferă speranță și acceptare. Ea ne încurajează acel sens al optimismului și al speranței că lucrurile se vor schimba în bine. Credința ne ajută, de asemenea, să aceptăm mai ușor lucrurile și să le controlăm mai bine.
  1. Credința ne unește cu ceilalți. Ea creează un sens al comunității, care aduce oamenii împreună. Având alături oameni care ne ajută, trecem mai ușor prin problemele vieții, putându-i ajuta și noi, la rândul nostru.
  1. Credința poate calma. Acest lucru este bazat pe rugăciune, contemplare, meditație, care, la fel ca alte forme de relaxare a corpului, aduc o serie de schimbări fizice care reduc stresul.

Puterea rugăciunii în reducerea stresului

S-a studiat multă vreme efectul pe care îl are rugăciunea asupra reducerii stresului, anxietății și s-a constatat faptul că, atât timp cât în momentele pe care le petrecem cu noi înșine, meditând, rugându-ne și gândindu-ne cum să fim bine, rostim cuvinte religioase și cerem ajutor divin, sunt șanse foarte mari să scăpăm cu totul de stres și să privim viața cu alți ochi, să fim mai pozitivi. Putem folosi cuvinte din rugăciuni pe care le cunoaștem și care ne vor ajuta să ne eliberăm mai bine gândurile…

Atitudinea prin credință este fundamentală

Toate problemele care au loc în viața noastră, toate necazurile pot fi înlăturate prin puterea rugăciunii. Însă, rugăciunea nu trebuie rostită oricum, cu cu credință, cu încrederea că Cineva ne ascultă și ne ajută să ne eliberăm corpul și mintea de tot ce e negativ. Atitudinea noastră prin credință este esențială în fața stresului.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente