Care sunt cauzele grizonării premature a părului?

201

Aveţi păr alb? Daţi vina pe părinţi! Ereditatea joacă un rol important în determinarea vârstei la care apare părul alb. Grupurile etnice prezintă variaţii în cronologia grizonării; la caucazieni se observă fire gri de la vârsta de 30 de ani, în timp ce afro-americanii albesc abia de la 50 de ani. Dar nu este ieşit din comun să vedeţi fire albe la 15-20 de ani.

Care sunt cauzele grizonării premature a părului?

Nu doar vârsta la care apar primele fire variază mult, dar şi rata de avansare a grizonării. Unii oameni albesc repede, în timp ce la alţii, culoarea naturală se schimbă mai încet. Şi, din nou, daţi vina pe mama şi tata. Dacă părinţii voştri au albit de tineri, atunci părul tău îi va urma. Dar nu daţi vina pe stres. Nu există nicio dovadă ştiinţifică cum că stresul cotribuie la albirea părului, oricât v-aţi dori să daţi vina pe şeful dumneavoastră, pe copii sau pe naveta cu care vă luptaţi zilnic.

Care sunt cauzele grizonării părului?

Părul dumneavoastră începe să albească atunci când scade producţia de melanina. Melanina este responsabilă atât pentru culoarea părului, cât şi pentru rezistenţa lui, de aceea părul cărunt este uscat, deoarece producţia de melanină încetineşte în ritm diferit, şi fiecare fir de păr este diferit; puteţi albi foarte incet sau repede, doar într-o zonă sau pe tot părul din cap. Şi pentru că fumatul încetineşte producţia de melanină, fumătorii albesc mai repede decât nefumătorii.

Pentru cei mai mulţi oameni, albirea prematură nu e nimic mai mult decât o pacoste. Părul cărunt este un semn al îmbătrânirii, dar nu prezice sau reflectă ritmul de imbătrânire. Dacă albiţi mai repede decât v-aţi fi aşteptat, asta nu înseamnă că sunteţi predestinată să muriţi mai devreme decât colegele dumneavoastră care incă mai au culoarea nturală.

În unele cazuri, albirea prematură poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale. Dacă ve faceţi griji de griul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă sunteţi predispuse la o afecţiune la glanda tiroidă, Vitiligo (boală autoimună care prezintă porţiuni albe ale pielii sau părului), lipsă de vitamina B12, sau anemie.

Să albiţi peste noapte nu prea se întâmplă, deşi există o tulburare numită alopecia areata care prezintă aceste simptome. La această boală rară, firele colorate încetează să mai crească înainte să apară cele gri. Cele colorate încept să cadă, iar firele albe dau impresia că au crescut repede şi s-au răspândit brusc.

Care sunt opţiunile mele pentru un păr cărunt?  Când părul albeşte prematur, puteţi smulge sau pensa firele. Nu vor creşte câte zece fire în locul fiecărui fir smuls. Această tehnică funcţionează până în momentul în care părul cărunt s-a răspândit aşa de mult încât o să vă pierdeţi răbdarea. Şi atunci nu puteţi decât să vă vopsiţi sau să acceptaţi culoarea grizonantă.

Dacă că vopsiţi:

  • Dacă vreţi să acoperiţi doar griul, incercati o vopsea cu o nuanţă sau două mai deschise decât culoarea naturală. Nu se va observa.
  • La mulţi oameni părul este deschis la culoare când sunt copii, şi se inchide treptat spre maturitate. Dacă vreţi să vă vopsiţi, luaţi în considerare o culoare apropiată de cea din copilărie.

Dacă acceptaţi grizonarea: tundeţi-l regulat. Din moment ce părul alb este uscat şi fragil, o coafură scurtă dă impresia de păr natural şi sănătos…