Home / SANATATE / BOLI ȘI TRATAMENTE / Indigestia – simptome, tratament si prevenire

Indigestia – simptome, tratament si prevenire

Indigestia poate apărea ocazional sau poate fi cronica (atunci când apar zilnic sau aproape). Deşi generează disconfort puternic, ele nu sunt în sine o amenintare prea gravă. Totuşi, ele pot însoți afecțiuni mai grave şi de aceea nu trebuie ignorate.

Termenul de indigestie desemnează o întreagă gamă de senzaţii neplăcute la nivel gastric. Simptomele indigestiei anunță faptul că, din anumite motive, digestia nu se desfăşoară normal. Spre exemplu, dacă acizii gastrici pătrund în esofag, veți simţi arsuri stomacale (pirozis), iar înghițind o cantitate prea mare de aer în timp ce mâncaţi sau beți, stomacul se va dilata şi va elimina gazele sub formă de eructatii (râgâieli).

Indigestia

Infecțiile sau inflamaţiile gastrice repetate pot produce cu timpul gastrita. Persoanele care suferă de aşa-numitul „sindrom al colonului iritabil” pot acuza în mod repetat dureri abdominale, balonare şi diaree.

Simptome

• Arsuri la stomac, gaze intestinale şi/ sau dureri abdominale care pot iradia spre piept.

• Senzaţie de greaţă şi vomă.

Când trebuie consultat doctorul

Dacă aveți dureri abdominale continue mai mult de 6 ore; acestea pot fi simptome de apendicită, ulcer gastric, calculi la vezica biliară sau alte boli grave — s-ar putea să aveți nevoie de tratament de urgentă.

Dacă aveti o indigestie care se manifestă cu următoarele simptome: vomă prelungită, vomă cu scaun negru sau cu sânge, dureri puternice în partea superioară a abdomenului, care iradiază eventual spre gât şi umeri, pierderi de respiraţie sau senzație de slăbiciune ori leşin — în acest caz, indigestia poate anunta o afecțiune mai serioasă: calculi biliari, gastrită, afectiuni pancreatice, ulcer gastric sau chiar cancer ori infarct.

Dacă aveti episoade repetate de indigestie însoțite de dureri abdominale, febră sau urină închisă la culoare — acestea pot fi indicații ale unui ulcer gastric sau ale unor afectiuni ale ficatului.

Dacă indigestia apare cu regularitate când consumati produse lactate — s-ar putea să suferiți de o intolerantă la lactoză.

Cauze obişnuite in caz de indigestie

Toti oamenii sunt afectați din când în când de indigestii. Probabilitatea de apariție a acestora creşte însă odată cu vârsta, pe măsură ce sistemul digestiv devine tot mai putin eficient. Indigestiile ocazionale, ca şi cele cronice, pot fi provocate de consumul exagerat de alimente, de alcool, de utilizarea excesivă a analgezicelor (de exemplu, aspirina) şi a altor calmante, precum şi de alimente greu digerabile sau fată de care organismul prezintă intolerantă.

Două dintre cauzele cele mai obişnuite ale indigestiei sunt obezitatea şi fumatul. Consumul exagerat de alimente — chiar şi când nu duce la obezitate — este o altă cauză majoră de indigestie şi de slăbire a întregului sistem digestiv. În plus, aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de indigestie cronică sunt infectați cu bacteria Helicobacter pylori. Această bacterie este recunoscută ca fiind una dintre cauzele ulcerului gastric, iar cercetătorii încearcă să descopere dacă nu este cumva responsabilă şi de alte afectiuni digestive.

Indigestia – Opțiuni de tratament

Din cauza faptului că cei ce suferă de indigestie cronică pot avea mai multe afectiuni gastrice concomitent, au fost sugerate diverse terapii. Din fericire, există numeroase metode pentru combaterea acestei afectiuni. În cazul celor mai multe tratamente complementare, răbdarea este o condiție esentială pentru vindecare. Ameliorarea indigestiilor persistente poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.

Fitoterapie. Ceaiurile pot fi de mare ajutor, dar ele trebuie luate după ce au încetat eventualele vărsături. Alegeti dintre următoarele infuzii: flori de muşeţel (5-10 g la 1 cană de apă clocotită); anason (15 g seminte zdrobite la 1 l apă clocotită; se bea întreaga cantitate caldă, de-a lungul unei zile); mentă (20 g frunze uscate la 1 l apă clocotită; se bea întreaga cantitate rece, de-a lungul unei zile).

Aromaterapie. Uleiurile de tarhon, rozmarin şi oregano sunt foarte utile, reducând spasmele tractului digestiv. Se administrează intern câte 1 picătură din aceste uleiuri, împreună cu puțină miere.

Hidroterapie. După ce luati masa, aşezati pe abdomen timp de câteva minute o sticlă cu apă fierbinte. Poate fi utilă şi o compresă fierbinte sau un bandaj abdominal umed.

Masaj. Un masaj uşor al abdomenului contribuie la accelerarea digestiei şi diminuează disconfortul produs de indigestie.

Remedii

– Reprimati-vă dorinta de a fuma, în special înainte de masă.
– Încercați ceaiurile de plante prezentate mai sus.
– Relaxati-vă după ce ați mâncat — efortul fizic micşorează afluxul de sânge spre stomac, făcând astfel digestia mai puțin eficientă.
– Dacă obişnuiti să mestecati gumă, renunțați la ea un timp şi vedeti dacă dispar simptomele — de obicei, când mestecați gumă, înghițiți aer, ceea ce poate provoca indigestia.

Prevenire
Indigestia se va produce mai rar dacă mestecati bine mâncarea, vă supravegheati greutatea, evitați mâncărurile grase.

Euro-știri.ro