Home Indigestia – simptome, tratament si prevenire

Indigestia – simptome, tratament si prevenire

autor Tudor Irina
Data publicării: Data actualizării: 2,4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/03/indigestie.jpg

Indigestia poate apărea ocazional sau poate fi cronică (atunci când apare în fiecare zi sau aproape zilnic). Deşi generează disconfort puternic, indigestiile nu sunt în sine o amenințare prea gravă. Totuși, ele pot însoți afecțiuni mai grave şi de aceea nu trebuie ignorate.

Termenul de indigestie desemnează o întreagă gamă de senzații neplăcute la nivel gastric. Simptomele indigestiei anunță faptul că, din anumite motive, digestia nu se desfăşoară normal. Spre exemplu, dacă acizii gastrici pătrund în esofag, veți simţi arsuri stomacale (pirozis), iar înghițind o cantitate prea mare de aer în timp ce mâncaţi sau beți, stomacul se va dilata şi va elimina gazele sub formă de eructații (râgâieli).

Indigestia

Infecțiile sau inflamațiile gastrice repetate pot produce, cu timpul, gastrită. Persoanele care suferă de aşa-numitul „sindrom al colonului iritabil” pot acuza în mod repetat dureri abdominale, balonare şi diaree.

Simptome

• Arsuri la stomac, gaze intestinale şi/sau dureri abdominale care pot iradia spre piept.

• Senzaţie de greaţă şi vomă.

Citește și: Ghimbirul – excelent contra racelii

Când trebuie consultat medicul?

Dacă aveți dureri abdominale continue mai mult de șase ore; acestea pot fi simptome de apendicită, ulcer gastric, calculi la vezica biliară sau alte boli grave — s-ar putea să aveți nevoie de tratament de urgență.

Dacă aveți o indigestie care se manifestă cu următoarele simptome: vomă prelungită, vomă cu scaun negru sau cu sânge, dureri puternice în partea superioară a abdomenului, care iradiază eventual spre gât şi umeri, pierderi de respirație sau senzație de slăbiciune ori leşin — în acest caz, indigestia poate anunța o afecțiune mai serioasă: calculi biliari, gastrită, afecțiuni pancreatice, ulcer gastric sau chiar cancer ori infarct.

Dacă aveți episoade repetate de indigestie însoțite de dureri abdominale, febră sau urină închisă la culoare — acestea pot fi indicații ale unui ulcer gastric sau ale unor afecțiuni ale ficatului.

Dacă indigestia apare cu regularitate când consumați produse lactate — s-ar putea să suferiți de o intoleranță la lactoză.

Cauze obișnuite în caz de indigestie

Toți oamenii sunt afectați din când în când de indigestii. Probabilitatea apariției acestora crește însă odată cu vârsta, pe măsură ce sistemul digestiv devine tot mai puțin eficient. Indigestiile ocazionale, ca şi cele cronice, pot fi provocate de consumul exagerat de alimente, de alcool, de utilizarea excesivă a analgezicelor (de exemplu, aspirina) şi a altor calmante, precum şi de alimente greu digerabile sau fată de care organismul prezintă intoleranță.

Două dintre cauzele cele mai obișnuite ale indigestiei sunt obezitatea şi fumatul. Consumul exagerat de alimente — chiar şi când nu duce la obezitate — este o altă cauză majoră de indigestie şi de slăbire a întregului sistem digestiv. În plus, aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de indigestie cronică sunt infectați cu bacteria Helicobacter pylori. Această bacterie este recunoscută ca fiind una dintre cauzele ulcerului gastric, iar cercetătorii încearcă să descopere dacă nu este cumva responsabilă şi de alte afecțiuni digestive.

Indigestia – Opțiuni de tratament

Din cauza faptului că cei ce suferă de indigestie cronică pot avea mai multe afecțiuni gastrice concomitent, au fost sugerate diverse terapii. Din fericire, există numeroase metode pentru combaterea acestei afecțiuni.În cazul celor mai multe tratamente complementare, răbdarea este o condiție esențială pentru vindecare. Ameliorarea indigestiilor persistente poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.

Fitoterapie. Ceaiurile pot fi de mare ajutor, dar ele trebuie luate după ce au încetat eventualele vărsături. Alegeți dintre următoarele infuzii: flori de mușețel (cinci-zece grame la o cană de apă clocotită); anason (15 g semințe zdrobite la un litru apă clocotită; se bea întreaga cantitate caldă, de-a lungul unei zile); mentă (20 g frunze uscate la un litru de apă clocotită; se bea întreaga cantitate rece, de-a lungul unei zile).

Aromaterapie.Uleiurile de tarhon, rozmarin şi oregano sunt foarte utile, reducând spasmele tractului digestiv. Se administrează intern câte o picătură din aceste uleiuri, împreună cu puțină miere.

Hidroterapie. După ce luați masa, așezați pe abdomen timp de câteva minute o sticlă cu apă fierbinte.Poate fi utilă şi o compresă fierbinte sau un bandaj abdominal umed.
Masaj.Un masaj uşor al abdomenului contribuie la accelerarea digestiei şi diminuează disconfortul produs de indigestie.

Remedii

– Reprimați-vă dorința de a fuma, în special înainte de masă.
– Încercați ceaiurile de plante prezentate mai sus.
– Relaxați-vă după ce ați mâncat — efortul fizic micșorează afluxul de sânge spre stomac, făcând astfel digestia mai puțin eficientă.
– Dacă obișnuiți să mestecați gumă, renunțați la ea un timp şi vedeți dacă dispar simptomele — de obicei, când mestecați gumă, înghițiți aer, ceea ce poate provoca indigestia…

Prevenire
Indigestia se va produce mai rar dacă mestecați bine mâncarea, vă supravegheați greutatea, evitați mâncărurile grase.

Abonează-te pe:Yve.ro news

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

Politica de confidențialitate