Home / DIETE & FITNESS / DIETE CELEBRE / Dieta ketogenica – meniu zilnic si alimente permise

Dieta ketogenica – meniu zilnic si alimente permise

Dieta ketogenica a fost creata in 1924 de catre dr. Russell Wilder in SUA. Este deosebit de eficienta in tratarea epilepsiei. Cura este bogata in grasimi, suplimente adecvate de proteine si are un continut scazut de carbohidrati. Aceasta combinatie schimba modalitatea in care energia este folosita in corp. Grasimea este convertita in acizi grasi in ficat si imbunatateste rezistenta insulinei. Are un nivel ridicat al substantelor cetonice in sange, ceea ce duce la o diminuare in cazul aparitiei crizelor provocate de anumite afectiuni. Pentru informatii amanuntite, va invitam sa cititi acest articol.

Dieta ketogenica

Ce este dieta ketogenica?

Contrar credintelor populare, dieta ketogenica NU este bogata in proteine, ci in grasimi. Contine si proteine, dar intr-o cantitate moderata, iar carbohidratii asimilati sunt intr-un numar mic. O masa obisnuita include o portie mica de proteine, o sursa de grasimi naturale (de exemplu unt, ulei de masline, ulei de cocos) si niste legume verzi cu frunze. Cand se reduce cantitatea de hirbohidrati si se creste numarul grasimilor si al proteinelor din dieta, apar schimbari in organism, care incepe sa arda grasimile. In loc de a folosi zaharul din carbohidrati precum „combustibil”, corpul consuma grasimile arse pentru energie, iar acest proces imbunatateste sanatatea si bunastarea.

O dieta ketogenica bogata in proteine poate alina multe probleme serioase de sanatate. Medicii cercetatori si fizicienii folosesc regimurile ketonice cu un consum redus de carbohidrati in tratarea urmatoarelor afectiuni:

– Aducerea cancerului in faza de remisiune cu ajutorul unor metode noi si eficiente; dieta pentru pacientii cu cancer este oarecum diferita fata de tratamentul altor boli.

– Imbunatateste tratamentul epilepsiei prin diminuarea (si in unele cazuri chiar eliminarea) crizelor.

– Ajuta pacientii cu Alzheimer sa isi recapete memoria si functia de gandire.

– Ofera sprijin mitocondrial in diverse afectiuni neurologice precum boala Parkinson si scleroza laterala amiotrofica.

– Ofera diabeticilor controlul asupra glicemiei, deoarece imbunatateste tratamentele.

– Trateaza tulburarile energiei metabolismului precum deficienta de tip 1 a transportului de glucoza si ale deficientei complexului de piruvat dehidrogenaza, boala McArdle si miopatii mitocondriale.

– Elimina simptomele alergiei la gluten si amelioreaza simptomele altor alergii asociate cu reactiile autoimune.

Care sunt factorii care determina eficacitatea cand vine vorba despre dieta ketogenica?

Totul incepe cu procesul numit ketosis si al efectului pe care il are asupra fiecarei celule din organism. Pe scurt, ketosis inseamna mai multa energie si „combustibil” in procesul de curatare a trupului, ceea ce duce la un stres oxidativ redus, o sanatate imbunatatita a celulelor si organelor, a imbunatatirii sanatatii in general.

O dieta bazata pe grasimi nu este nesanatoasa?

– De fapt, un astfel de regim alimentar este sanatos, atata vreme cat consumarea carbohidratilor este redusa, deoarece creste colesterolul bun si scade trigliceridele. Acesti doi factori sunt cei care determina sanatatea inimii.

– Beneficiile consumarii grasimilor bune si ale reducerii carbohidratilor se observa prin rezultatele bune pe care le ofera dietele care au la baza aceste principii.

– Multe persoane au descoperit ca dieta ketogenica este o unealta foarte eficienta in redobandirea sanatatii, a slabirii kilogramelor in exces si in tonifierea musculaturii. Astfel, au reusit sa rezolve probleme mari de sanatate ( de exemplu, glicemie ridicata, hipertensiune, arsurile stomacale, durerile articulare), sa inverseze procesele unor boli serioase, au slabit, s-au simtit mai bine si rareori au avut senzatia de foame.

Ce alimente trebuie sa se consume in dieta ketogenica?

Mai intai de toate, trebuie retinut faptul ca fiecare persoana are nevoi diferite care se schimba pe masura ce organismul pierde in greutate, de aceea meniurile trebuie adaptate progresiv. Astfel, este necesar sa se urmeze niste indicatii cu privire la mancarea unor portii bine determinate de carne si de legume slabe in carbohidrati. Foamea dintre mese poate fi potolita cu telina Apio, branza topita sau o mana de nuci macadamia (toate acestea au un nivel scazut de carbohidrati).

Iata niste exemple de meniuri din dieta ketogenica:

Ziua 1

Mic dejun:

– 2 oua prajite in unt

– 28 g ceapa crestata sau oricare alta leguma cu un nivel scazut de carbohidrati

– 28 g de branza bogata in grasimi

– 4 felii de sunca

– cafea cu frisca

Pranz:

– 3 cani salata de verdeturi

– 170 g fasii crocante din piept de pui (chicken strips), prepararte in unt sau ulei de masline

– dressing pentru salata bogat in grasimi si slab in carbohidrati

– 28 g de branza bogata in grasimi

– o tulpina de telina cu 28 g branza topita

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

Cina:

– 170 g friptura la gratar sau in tigaie

– ciuperci perpelite in unt

– broccoli sau alta leguma slaba in carbohidrati

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

– cafea cu frisca

Analiza meniului din prima zi in dieta ketogenica se afla in tabelul de mai jos. Numarul proteinelor este putin mai ridicat, dar in cazul asimilarii acelei cantitati de calorii, procentajul proteinelor in relatie cu cel al grasimilor asimilate este perfect.

Grame

Calorii

Calorii (%)

Calorii

2650

Grasimi

221

1967

74 %

     Grasimi saturate

88

783

30 %

     Grasimi polinesaturate

12

103

4 %

     Grasimi mononesaturate

62

548

21 %

Carbohidrati

24

87

3 %

     Fibre dietetice

8

Proteine

149

621

23 %

Ziua 2

Mic dejun:

– 113 g carne tocata, amestecata cu mirodenii, 28 g ceapa tocata, 28 g de leguma tocata (slaba in carbohidrati), prajita in unt sau ulei de masline

– 28 g branza bogata in grasimi

– ceai neindulcit, frisca

Pranz:

– 170 g halibut (peste de ocean) cu sos de unt si marar

– o ceasca de conopida maruntita perpelita in unt sau ulei de masline

– o cana salata de verdeturi, putina branza cu mucegai albastru si dressing cu o lingurita de grasimi

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

Cina:

– 170 g bucati de carne de porc in mujdei de usturoi

– 2 cani de varza maruntita perpelita in unt cu chimen

– salata de verdeturi cu nivel scazut de carbohidrati si dressing bogat in grasimi

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

– cafea cu frisca

Ziua 3

Mic dejun:

– shake cu proteine facut din pudra proteica din zer cu aroma de ciocolata

– 0,47 l lapte de migdale neindulcit

– 56 g frisca

Pranz:

– 170 g sunca afumata

– o cana felii de dovlecel perpelite in unt sau ulei de masline

– 28 g parmezan prajit usor

– o tulpina de telina si un amestec de branza din mucegai albastru si branza topita

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

Cina:

– 170 g somon prajit cu sos de parmezan

– 2 cani de spanac perpelit cu ceapa si usturoi

– salata de verdeturi slabe in carbohidrati, cu dressing bogat in grasimi

– apa plata sau minerala, ori alte bauturi neindulcite

– cafea cu frisca

Acestea sunt doar cateva exemple de meniuri din dieta ketogenica. Toate se bazeaza pe consumul unor proteine, cu adaugarea grasimilor sanatoase (avand in vedere limita caloriilor) si a legumelor slabe in carbohidrati, pentru a completa mesele…

Save

Loading..