Zacusca traditionala de vinete preparata acasa este nelipsita din camarile gospodinelor desavarsite, datorita gustului sau delicios, dar si a faptului ca rezista mult timp conservata.
Zacusca traditionala de vinete se consuma rece, sub forma de aperitiv sau gustare: pe paine simpla sau prajita, chifle, biscuiti de masa sau legume ori impreuna cu castraveti murati.
Ingrediente pentru zacusca traditionala de vinete:
- 12 vinete proaspete
- 10 ardei grasi
- 20 de gogosari
- 2 pahare de ulei
- 2 kg ceapa
- bulion de rosii
- sare de masa
- piper (boabe sau macinat)
- optional: foi de dafin, ienibahar
- optional: usturoi (pentru versiunea tocata)
Mod de preparare pentru zacusca traditionala de vinete:
- Pe o tava, coaceti vinetele, ardeii si gogosarii; scurgeti vinetele de zeama lor. Inlaturati cojile si taiati legumele in fasii SAU le dati prin masina de tocat, pentru a obtine o pasta.
- Intr-o oala mare, caliti ceapa in ulei, apoi adaugati legumele coapte si bulionul de rosii. Daca optati pentru versiunea tocata, aici puteti adauga si usturoi, daca doriti.
- Presarati sare si piper dupa gust; optional, puteti adauga foi de dafin si ienibahar.
- Lasati compozitia sa dea in cateva clocote, dupa care scoateti foile de dafin (daca folositi)…
- Turnati zacusca in borcane si se sterilizeaza in doua etape: 75 de minute borcanele mici si 110 minute borcanele de un litru.
Pofta buna!