Home SANATATEStomatologie Uratul adevar despre periuta de dinti

Uratul adevar despre periuta de dinti

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 1,3K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/07/Uratul-adevar-despre-periuta-de-dinti.jpg

Stii ce zace in periuta ta de dinti?
Periuta de dinti este plina de microbi, spun cercetatorii de la Universitatea din Manchester. S-a descoperit ca o periuta de dinti poate fi acoperita de mai mult de 100 milioane de bacterii, incluzand E coli si stafilococi, care pot cauza infectii ale corpului.
Nu te panica. Nici gura ta nu e prea sterila.

Uratul adevar despre periuta de dinti

O gramada de bacterii
Ideea e ca sunt sute de microorganisme in gura ta in fiecare zi. Asta nu e mare lucru. Problemele incep cand echilibrul lor este dereglat. Este important sa ne amintim ca placa este cea care ascunde bacteriile. Asa ca le lasi pe periuta ta de dinti de fiecare data cand o folosesti.

Periuta ta de dinti te poate imbolnavi?
Probabil ca nu. Indiferent cate bacterii avem in gura sau cate lasam pe periuta de dinti, sistemul tau imunitar va lupta impotriva lor si este putin probabil sa ne alegem cu vreo infectie doar spalandu-ne pe dinti.

Corpul uman este capabil sa lupte impotriva bacteriilor. Nu exista dovezi ca o periuta de dinti ce sta cuminte in baia ta, in suportul ei, te poate imbolnavi.
Totusi, ar trebui sa tinem cont de niste aspecte in ceea ce priveste pastarea periutei de dinti cum ar fi tinerea ei prea aproape de toaleta.

Nu te spala pe dinti acolo unde tragi apa
Cele mai multe bai sunt mici. Si, de cele mai multe ori, vasul de toaleta este foarte aproape de chiuveta unde iti tii periuta de dinti.

De fiecare data cand tragi apa foarte multe bacterii sunt pulverizate in aer. Si nu cred ca vrei ca aceste bacterii sa ajunga pe periuta de dinti. Cum nu iti tii farfuriile langa vasul de toaleta, tot asa nu ar trebui sa iti tii nici periuta de dinti.

Sfaturi pentru pastrarea periutei de dinti
Odata ce ai indepartat periuta de dinti de vasul de toaleta, tine cont de sfaturile urmatoare, pentru a-ti pastra periuta de dinti cat mai curata:

•  Spal-o de fiecare data. Spala periuta de dinti cu multa apa dupa fiecare folosire.

•   Tine-o uscata. Bacteriilor le plac mediile umede, asadar trebuie sa usuci bine periuta de dinti dupa ce ai folosit-o.

• Tine-o in pozitie verticala. Pastreaza-ti periuta de dinti in pozitie verticala intr-un maner sau suport.

•  Periuta ta de dinti e numai a ta. Nu conteaza cat de apropiata esti de sora ta, de fratele, de sotul sau sotia ta, niciodata sa nu imparti cu ei sau cu altcineva periuta ta de dinti.

Functioneaza produsele pentru dezinfectat periutele de dinti?
O mare varietate de produse se presupune ca iti dezinfecteaza periuta de dinti. Unele ar face-o cu caldura sau cu lumina ultravioleta, altele sunt sub forma de spray.
Dovezile arata ca intr-adevar exista astfel de produse eficiente pentru eradicarea bacteriilor. Dar aceste dovezi nu sunt destul de clare.

Daca alegi sa folosesti astfel de produse, ai grija sa fie atestate medical si in termen de valabilitate.

Tine minte ca nici cele mai bune produse nu vor curata absolut toti microbii. In cel mai bun caz, omoara 99,9% din ele. Asta insemna ca, daca la inceput periuta ta de dinti a avut 1 milion de bacterii, dupa folosirea acestor produse tot vor ramane 1000.

Cand sa arunci periuta de dinti?
Cel mai bine e sa inlocuiesti periuta de dinti pentru a evita bacteriile.
Se recomanda sa o inlocuiesti la fiecare trei sau patru luni. Daca perii au devenit fragili, daca esti bolnava sau ai sistemul imunitar slabit, schimb-o mai des. Daca folosesti o periuta de dinti electrica, schimba-i capul la fel de des…

De fiecare data cand esti tentat sa nu te speli pe dinti sau sa nu foloseti ata dentara, adu-ti aminte cate bacterii inoata in gura ta. Acestea pot cauza boli ale gingiilor, degradarea si caderea dintilor. Foloseste si o apa de gura dupa periajul dintilor, pentru a elimina bacteriile ce cauzeaza placa.

Abonează-te pe:Yve.ro news