Home / RETETE / RETETE DE MANCARE / Paste / Paste cu vinete coapte și mirodenii

Paste cu vinete coapte și mirodenii

Pastele cu vinete coapte și mirodenii sunt sățioase și gustoase. Această rețetă este destinată mesei de prânz sau cinei.

Paste cu vinete coapte și mirodenii

Pastele cu vinete coapte și mirodenii reprezintă îmbinarea savuroasă dintre gustul dulceag al vinetelor și aromele condimentelor. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru patru-șase porții.

Ingrediente pentru paste cu vinete coapte și mirodenii:

  • 500 g paste
  • 2 vinete de dimensiuni medii
  • 2 căni de roșii Roma (roșii lunguiețe) sau 400 g roșii în bulion
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță de oregano proaspăt sau 1 +½ lingură de oregano uscat
  • 2 linguri fulgi de ardei iute sau boia, plus încă puțin pentru decor
  • ¼ cană de busuioc verde, plus încă puțin pentru decor
  • piper măcinat
  • sare

Mod de preparare pentru paste cu vinete coapte și mirodenii:

  • Tăiați vinetele de-a curmezișul, în felii de circa 2,5 – 3 cm grosime și frecați-le cu sare pe ambele părți; așezați-le pe o hârtie pentru copt, într-o tavă pe care o lăsați deoparte pentru 30 de minute.
  • Între timp, încingeți cuptorul la 220º C.
  • Folosind două linguri de ulei de măsline, ungeți pe ambele părți feliile de vinete, apoi presărați sare și piper.
  • Așezați feliile de vinete în tava pentru copt, fără să se atingă între ele; le lăsați la cuptor pentru circa 20 de minute, până se pătrund și capătă o nuanță de auriu spre brun.
  • Într-o tigaie adâncă, la foc mic, puneți o linguriță de ulei de măsline peste care adăugați treptat ceapa și usturoiul și le sotați timp de opt–zece minute. Adăugați roșiile, fulgii de ardei iute sau boia, busuioc și oregano, amestecând din când în când, pentru încă 10-12 minute, până se încheagă sosul.
  • Scoateți vinetele de la cuptor, tăiați-le din nou în bucăți mai mici și adăugați-le peste sos, lăsându-l să fiarbă la foc foarte mic.
  • Într-o oală, turnați apă, o dați în clocot și apoi adăugați pastele, pe care le fierbeți al dente, pentru aproximativ opt minute. După aceea, scurgeți apa.
  • Puneți pastele în farfurii, adăugați sosul peste ele, presărați deasupra busuioc și fulgi de ardei iute sau boia, după gust…

Această rețetă merge adaptată și pentru persoanele cărora nu le plac vinetele sau în cazul în care nu le au la îndemână; în loc de vinete, se pot folosi ciuperci.

Poftă bună!