Ce este prietenia?

Share

Oare stie cineva cu adevarat ce este prietenia? Uneori pare usor de explicat, dar, de fapt, este dificil de definit prietenia. Poate unii nu au avut niciodata un prieten adevarat, poate altii au crezut ca si-au gasit cel mai bun prieten si apoi au avut parte de o mare dezamagire cand si-au dat seama ca persoana respectiva nu era de incredere.

prietenia

Adevarul e ca prietenia adevarata este tot mai rara. In ziua de azi, toata lumea isi vede in primul rand interesul personal, propriile ambitii si nu prea mai avem timp sa lasam de la noi, sa avem incredere in cineva. Prietenii adevarati sunt acei oameni in care ai incredere oarba, cei pentru care ai lasa deoparte pentru un moment propriile interese si ambitii.

Prietenia este o parte importanta a vietii multor persoane. Cercetarile arata ca a avea cel putin un prieten creste sansele la fericire, de a avea buna dispozitie si o stare generala de bine. Prietenia adevarata reprezinta o adevarata comoara, iar cine are parte de ea se poate considera norocos.

Un prieten adevarat este cel cu care poti impartasi sentimente, trairi, ganduri si care nu te judeca decat in mod obiectiv. Un prieten adevarat iti spune cand gresesti, se bucura sincer pentru realizarile tale si iti este aproape in momentele esentiale din viata ta.

Nu ai parte de prea multi prieteni adevarati. Cunostinte cu care iti petreci timpul poti avea, dar la momentul adevarului, cand ai nevoie de un sfat, de un umar pe care sa plangi… abia atunci stii cine este intr-adevar langa tine. Un prieten adevarat este mereu acolo, indiferent de situatie.

Prietenia poate exista intre persoane care se vad in fiecare zi, o data pe an sau chiar mai rar, intrucat exista o multime de cai de a comunica si de a tine legatura, precum telefonul, e-mailul, chaturile online, platformele prin care se poate socializa. In zilele noastre, tehnologia poate ajuta enorm prietenia, deoarece o multime de prieteni se afla la distanta, fie ca sunt plecati in alte tari, fie ca pur si simplu locuiesc departe unii de ceilalti si nu se pot vizita des sau nu pot comunica personal. Asadar, cine doreste sa nu piarda prietenia, poate opta pentru una sau mai multe cai de comunicare, mai ales ca exista si posibilitatea nu doar de a se auzi, ci si de a se vedea prin intermediul camerelor web, ale smartphone-urilor sau tabletelor.

Prietenia presupune ca una sau mai multe persoane sa fie langa tine atat in momentele de bucurie, cat si in cele de tristete si, cel mai important, iti acorda afectiune si te accepta asa cum esti, in ciuda defectelor pe care le ai, ca fiecare om, fara sa tina cont de eventualele diferente sociale, de felul cum te imbraci sau de posibilitatile financiare. Prietenia reala pune accentul pe ceea ce ai in suflet si de a oferi suport moral indiferent cat de grea este situatia.

Prietenia se poate lega inca din copilarie, de pe bancile scolii sau mai tarziu, in diferite circumstante. Prietenia nu are o regula anume de a se lega, ci pur si simplu exista persoane cu care suntem pe aceeasi lungime de unda si simtim ca putem avea incredere, persoane care ne dovedesc in timp ca sunt sincere.

Prietenia adevarata se naste si din situatii neasteptate. O prietenie adevarata se poate lega in orice fel de circumstante si poate dura o viata intreaga daca este bazata pe sentimente adevarate, pe respect si pe buna intelegere.

Asadar, prietenia necesita respect, sinceritate, sprijin mutual, incredere si comunicare. Prietenia care nu se bazeaza pe aceste principii nu are sanse de a dura, deoarece este doar de conjunctura.

Dar si prietenia adevarata se poate termina. Si intre doi prieteni foarte buni pot interveni situatii care duc la o ruptura ce uneori nu se mai poate repara. Nu trebuie sa consideram ca, odata ce am castigat un prieten, il vom avea mereu. O prietenie adevarata si sincera necesita atentie si trebuie intretinuta, pentru ca si aceasta este ca o flacara ce se poate stinge.

Nu e deloc usor sa vorbesti despre prietenie. Ca si in legatura cu iubirea, e mai bine sa o simti si sa o traiesti. Un prieten poate fi mai mult decat un frate in anumite momente, poate fi mai solidar cu gandurile tale decat propria familie, poate fi chiar constiinta ta, cand e cazul…

De aceea, nu are rost sa incerci sa definesti o relatie atat de frumoasa precum cea de prietenie adevarata. E pacat sa nu ai un prieten adevarat… Tu ai?


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente