Home / DIETE & FITNESS / CUM SA SLABESTI RAPID / Cura de detoxifiere a organismului cu fructe si legume

Cura de detoxifiere a organismului cu fructe si legume

Cea mai frecventa dieta de detoxifiere a organismului este cea bazata pe mancare. Este o cura care permite consumul anumitor alimente (fructe, legume proaspete) si care restrictioneaza alte alimente, cum sunt cele ce contin lapte, faina, gluten, zahar sau prajeli.

Cura de detoxifiere a organismului

Mancaruri de inclus in cura de detofixiere:

  • Fructe – pot fi incluse fructe proaspete, congelate, uscate sau conservate in suc natural. In aceasta categorie intra merele, bananele, perele, portocalele, grapefruit, mandarinele, stafidele, ananasul, mango, kiwi, capsunele, zmeura, coacazele negre, nectarinele, piersicile, pepenele etc.
  • Suc de fructe – facut acasa, smoothie sau sucuri gata facute. Fii atenta ca atunci cand cumperi suc la cutie, sa verifici eticheta pe care sa scrie ”suc natural” sau ”suc neindulcit”. Insa, daca poti, mai bine fa-ti singura acasa sucurile.
  • Legume – ca si in cazul fructelor, poti consuma legume proaspete, congelate sau conservate in apa (fara adaos de sare). Aici intra morcovii, ceapa, napul, germeni, varza, ardei, porumb dulce, prazul, dovleceii, broccoli, conopida, salatele, rosiile, castravetii, ceapa verde etc.
  • Fasole boabe si linte – se pot consuma toate soiurile de fasole si linte
  • Ovaz – se poate consuma presarat peste fructe, facut terci sau indulcit cu miere
  • Orez brun si taitei din orez
  • Biscuiti din secara, prajituri (turte) din orez sau ovaz
  • Peste proaspat – poti manca peste proaspat cum este codul, tonul, macroul,  somonul, homarul, pastravul.
  • Nuci nesarate  – alune, migdale, caju, alune de padure, fistic
  • Seminte nesarate – de floarea-soarelui si dovleac
  • Iaurt natural
  • Ulei de masline extravirgin si otet balsamic
  • Usturoi, ghimbir si ierburi aromate
  • Piper negru
  • Miere
  • Apa – cel putin 2 litri pe zi (plata sau minerala)
  • Ceaiuri din plante sau fructe

Alimente de evitat in timpul curei de detoxifiere:

  • Carnea rosie, carnea de pui si curcan, sosurile cu carne, burgerii si pateurile
  • Lapte, cascaval, oua, smantana
  • Unt si margarina
  • Orice aliment din grau, incluzand painea, cornurile, cerealele, prajiturile, biscuitii, placintele, foietajele, tartele etc.
  • Cartofii pai si gustarile, inclusiv alunele sarate
  • Ciocolata, dulciuri, gemuri si zahar
  • Produse semipreparate, fast-food
  • Alcool si cafea
  • Sosuri, muraturi, sosuri pentru salate, maioneza
  • Sare
  • Bauturi carbogazoase

In continuare, iti oferim cateva idei pentru mesele principale ale zilei.

Mic-dejun de detoxifiere

  • Terci de banane – facut din ovaz cu apa, iaurt, banane, stafide, indulcit cu miere.
  • Salata de fructe cu iaurt si ovaz
  • Smoothie din fructe proaspete, iaurt natural si miere pentru indulcit, daca e nevoie.
  • Musli si iaurt – facut in casa din ovaz, seminte, alune si fructe uscate, servit cu iaurt natural.
  • Fructe proaspete si iaurt (indulcit cu miere)

 Pranz de detoxifiere

  • Supa de legume si turte din ovaz – un bol mare cu supa de legume sau linte cu turte din ovaz.
  • Ton si porumb dulce – cartofi copti cu ton (conserva in suc propriu) amestecat cu porumb, iaurt natural si salata.
  • Salata mediteraneana cu turte din orez – tarte din orez servite cu avocado, rosii, busuioc proaspat si piper negru. Si in plus o mana de alune nesarate.
  • Guacamole cu cruditati
    Guacamole (un fel de sos) facut in casa din avocado, suc de lamaie, ardei chili proaspat, rosii, usturoi si servit cu legume crude si turte din ovaz.
  • Tzatziki cu cruditati
    Tzatziki facut in casa din iaurt natural, usturoi, castravete si zeama de lamaie servit cu legume crude si turte din ovaz.
  • Avocado cu salata si creveti
    Avocado proaspat servit cu  creveti, salata, otet balsamic si suc de lamaie.
  • Cartofi copti cu cod la gratar
    File de cod la gratar servit cu cartofi copti si legume fierte.

Cina de detoxifiere

  • Amestec de legume cu specific chinezesc
    Amestec din legume (ciuperci, varza chinezeasca, ceapa verde, muguri de bambus)  prajite in ulei de masline cu usturoi si ghimbir. Se serveste cu orez brun.
  • Somon prajit cu cartofi copti
    Prajeste un file de somon si serveste-l cu un cartof copt si legume fierte.
  • Ton si creveti cu taitei
    Prajeste in ulei de masline un amestec de legume precum ceapa, ciuperci, ardei, dovlecel. Cand se rumenesc putin adauga o mana de praz. Putin mai tarziu se adauga si rosii din conserva, rosii pasate, piper negru si ton din conserva in suc propriu. Fierbe-le toate la foc mic pana sosul se ingroasa. Serveste cu taitei de orez.
  • Amestec de legume dulce-acrisor cu orez
    Prajeste putin un amestec din ceapa, ardei, porumb dulce si ciuperci. Adauga compot de ananas, rosii din conserva, pasta de rosii, vin alb, otet si miere. Lasa totul sa fiarba pana sosul se leaga si se ingroasa. Seveste cu orez brun.

Cartofi si fasole
Prajeste putin in ulei de masline un amestec de ceapa, morcovi, pastarnac si usturoi. Cand se rumenesc putin, adauga cartofi taiati cubulete si mai prajeste cateva minute. Adauga piper si o conserva de fasole boabe. Mai fierbe putin pana se ingroasa.

Loading..