Ciorba de ardei umpluti: reteta pentru 8 persoane

Share

Ciorba de ardei umpluti este o ciorba de vara care se face cu ardei grasi de dimensiune mai mica, ce se vor umple cu carne de vita, pui sau porc.

ciorba de ardei umpluti

Compozitia pentru ciorba de ardei umpluti se face exact ca cea pentru ardeii umpluti sau sarmale, iar rezultatul este unul delicios! Pe langa savoarea pe care ciorba de ardei umpluti o ofera, aceasta are beneficii multiple pentru organism, ajutandu-ne sa luptam cu succes impotriva kilogramelor in plus datorita continutului mare de proteine, dar si in lupta cu diversele afectiuni ale corpului, unde vitaminele din ardei ne vor ajuta cu siguranta!

Portii pentru ciorba de ardei umpluti: 6-8 persoane

Ingrediene ciorba de ardei umpluti

  • 25 de ardei mici
  • 1 kg de carne tocata de porc (sau amestec cu vita)
  • 2 cepe medii
  • sare
  • piper
  • 100 g orez
  • Ulei
  • 1 L suc de rosii
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • Smantana

Mod de preparare pentru ciorba de ardei umpluti:

  • Ardeii se curata de cotor si seminte  si se spala. In general vom alege ardei mai micuti pentru ciorba de ardei umpluti insa daca nu gasim in acel moment, putem pune si ardei de dimensiuni mai mari fara probleme. Pentru compozitia ardeilor este indicat sa se foloseasca o carne mai grasa pentru ca umplutura sa iasa mai aerata si moale. Astfel, se recomanda sa folosim carne de porc sau in amestec cu cea de vita. Carnea se condimenteaza foarte bine cu sare si piper, pentru ca la final sa nu aiba un gust fad.
  • Intr-o tigaie se vor cali la foc mediu doua cepe, dar fara a le lasa sa se rumeneasca. Peste ele se va pune orezul pe care-l vom cali impreuna cu ceapa timp de doua minute. (100 g orez la un kg de carne)
  • Intre timp, carnea se mai amesteca împreună cu cimbru si marar/patrunjel, dupa gust. Nu trebuie evitat cimbrul, deoarece acesta este un puternic antiseptic intestinal, astfel ca integrarea lui in mancare va fi o decizie excelenta! Dupa ce orezul este gata, il punem peste carne si amestecam foarte bine!
  • Dupa ce carnea este bine amestecata vom incepe sa umplem ardeii, avand grija sa nu ii umplem in intregime, pentru ca in timpul fierberii orezul se va umfla si va da pe afara. Vom lasa aproximativ doi cm loc liber.
  • Pentru un plus de savoare, dupa ce ardeii sunt umpluti, ii vom rumeni putin in tigaie cu putin ulei. Vom avea grija sa ii intoarcem pe toate partile si sa nu exageram cu prajirea lor, deoarece dorim doar sa ii rumenim, nu sa-i prajim.
  • Intre timp, intr-o alta oala se vor pune la calit un morcov si o ceapa pana se vor inmuia putin. Dupa ce acestea se calesc, vom pune o parte din sucul de rosii. Se vor aseza ardeii umpluti in oala, iar peste ei se vor turna iar suc de rosii si 1 L de apa. Se pune sare dupa gust si o lingurita rasa de zahar, deoarece sucul de rosii este acid, iar zaharul va ajuta in acest sens, echilibrandu-l. Mancarea se lasa la fiert la foc mediu.

Atunci cand ciorba de ardei umpluti incepe sa fiarba se va reduce focul si se va acoperi cu un capac. Ciorba se lasa la fiert aproximativ 50 de minute, iar pe parcurs avem grija sa o mai completam cu apa, daca simtim ca este necesar.

Ciorba de ardei umpluti se serveste fierbinte cu smantana si verdeata! Aceasta poate fi mancata pe parcursul a mai multor zile, depozitata la frigider si reincalzita. Aceasta nu isi va pierde minunata savoare!

Spor la gatit si pofta buna !

6 motive pentru care ar trebui sa includem in dieta noastra ciorba de ardei umpluti

1.Indiferent de culoarea lor, ardeii grasi contin surse bogate de vitamine si antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi. Radicalii liberi pot cauza o serie de probleme organismului, precum colesterol crescut, boli de inima, dureri articulare sau reumatice. Fiind imbogatiti cu vitamina A si C, ardeii consumati cat mai des sub orice forma pot ajuta la prevenirea si reducerea acestor afectiuni, reducand sau eliminand simptomele atat de suparatoare. Astfel, ciorba de ardei umpluti devine o sursa bogata in vitamine, care trebuie integrata in dieta noastra.

2. Datorita vitaminei B6 si a acidului folic pe care ardeii le contin, ciorba de ardei umpluti ne poate feri de afectiunile cardiovasculare, ateroscleroza si alte boli de inima provocate de diabet. S-a demonstrat faptul ca aceste vitamine pot scadea nivelul mare de homocisteina din corp, care poate afecta vasele de sange, conducand la cresterea riscului de infarct.

3. Consumul regulat de ciorba de ardei umpluti contribuie la mentinerea unei sanatati optime, deoarece ardeii sunt bogati in licopen, un carotenoid care lupta impotriva diverselor tipuri de cancer (cervical, de prostata, de pancreas).

4. Fibrele prezente in ardei impiedica celulele din colon sa ia contact cu toxinele care produc cancerul. Astfel, consumul ridicat de vitamina C, beta-caroten si acid folic (gasite in ardei) pot reduce semnificativ riscul de cancer la colon.

5. Fiind o sursa excelenta de vitamina A, consumul regulat de ardei iti poate salva sanatatea! Fumatorii, in special, vor avea mare nevoie sa consume cat mai multe alimente bogate in vitamina A, deoarece studiile au demonstrat o legatura stransa intre carenta de vitamina A si inflamarea plamanilor, deoarece benzopirenul (substanta cancerigena din tigari) provoaca carenta de vitamina A. Integrarea in meniul nostru a ciorbei de ardei umpluti poate fi o alternativa gustoasa!

6. Datorita vitaminei C si beta-carotenului, ardeii ne pot proteja de cataracta. Ardeii rosii sunt bogati in luteina, care asigura protectie ochilor impotriva degenerentei maculare, principala cauza in pierderea vederii la persoanele in varsta.

Beneficii nutritionale pentru ciorba de ardei umpluti

Un ardei umplut cu carne de porc sau vita are in jur de 81-140 kcal. Ardeiul umplut este o bogata sursa de proteina care ne va ajuta in diete, deoarece proteinele sustin muschii si refacerea acestora, mai ales dupa antrenamentele la sala cu greutati. Daca vom consuma alimente bogate in proteine, vom reusi sa slabim intr-un mod sanatos si armonios…

Ciorba de ardei umpluti in dieta noastra este o alegere excelenta pentru masa de pranz, care ne va oferi senzatia de satietate pe durata intregii zile.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news