HomeSANATATEAlergologie-Imunologie Tot ce trebuie sa stii despre terapia cu aerosoli

Tot ce trebuie sa stii despre terapia cu aerosoli

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2014/05/Fresh_Air-e1457190153431.jpg

Ce este terapia cu aerosoli?

Terapia cu aerosoli este utila pentru infectiile respiratorii la copii si adulti. Conform statisticilor, 50% dintre afectiunile din sezonul rece la copii sunt legate de aparatul respirator superior. Terapia cu aerosoli este o solutie pentru tratarea acestor afectiuni. Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.

In ce afectiuni se pot folosi aparatele cu aerosoli?

Aerosolii pot fi folositi cu succes in tratarea afectiunilor pulmonare, dar si de tip ORL, precum: bronsite, bronsiectazii, astm, pneumonie, alergii, sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite.

Aparate si dispozitive pentru aerosoli

Exista doua tipuri de aerosoli: naturali si artificiali. Aerosolii naturali se gasesc in stare pura in natura in zone de padure sau marine, iar cei artificiali sunt generati prin anumite dispozitive speciale (aparatele cu aerosoli).

Exista mai multe tipuri de aparate cu aeorsoli:

nebulizatoare: genereaza particule lichide, iar administrarea medicamentului se face prin respiratie normala; medicamentul este proiectat direct in gat sau in nas de un mic ventilator electric.

dispozitive de inhalare cu pudra uscata : genereaza pulbere solida; medicamentul trebuie inhalat profund inca de la inceput.

dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate: genereaza particule lichide, iar inhalarea trebuie sa se faca lent si coordonat.

Avantajele tratamentului cu aerosoli

– medicamentele folosite sunt pulverizate in forme suficient de mici pentru a ajunge chiar si in cele mai indepartatate zone ale plamanilor, atunci cand situatia o cere.

– substanta medicamentoasa actioneaza direct acolo unde este nevoie, fara a se dizolva in alte zone din organism.

– aerosolii se sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si au capacitatea de a trece prin lichid fara a se dizolva…

Ce efecte adverse pot aparea?

Efectele secundare ale tratamentului cu aerosoli nu sunt deloc diferite de cele ale medicamentelor folosite in tratament. Asadar, citeste cu atentie instructiunile medicamentului folosit.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed