Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare

Share

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare, ce trebuie să mănânci și cum trebuie să ai grijă de tine.

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare

Hipertensiunea poate avea diferite cauze, iar pacienții care suferă de hipertensiune trebuie să aibă grijă la alimentația lor și foarte puțini dintre aceștia știu ce trebuie să faci când ai tensiunea mare.

Un lucru important pe care trebuie să îl facem când avem tensiunea mare este acela de a renunța la consumul excesiv de sodiu (sare), alături de a slăbi (dacă este cazul) și de a renunța la alcool și tutun.

Primul lucru pe care un pacient trebuie să îl facă când are tensiunea mare este acela de a înțelege ce este tensiunea, cauzele acesteia și cum o poate regla sau ține sub control:

 • În primul rând, tensiunea reprezintă forța pe care o exercită coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge pe care le străbate.
 • În al doilea rând, un om trebuie să cunoască parametrii normali ai tensiunii și cum să măsoare tensiunea. Tensiunea se măsoară cu ajutorul unui tensiometru la nivelul brațului (artera brahială) în stare de repaus și de relaxare. Parametrii normai sunt de 70-80 de mmhg, iar creșterea tensiunii peste valoare normală poartă denumirea de hipertensiune (în acest moment pacientul va fi informat de către medicul specialist în legătură cu ceea ce trebuie să facă atunci când are tensiunea mare), este bine de știut faptul că valorile normale ale tensiunii cresc odată cu vârsta.

Simptome și complicații pe care le poţi avea în momentul în care ai tensiunea mare:

 • Zgomotele în urechi, durerile de cap, durerile în piept, amețelile și sângerările nazale sunt primele semne ale tensiunii arteriale crescute.
 • Pot exista complicații cum ar fi cardiopatia ischemică, infarctul, insuficiența renală și accidentul vascular.

Ceea ce trebuie să faci când ai tensiunea mare este să știi posibilele cauze ale apariției tensiunii ridicate:

 • Vârsta înaintată.
 • Alimentația bogată în sare.
 • Istoricul familial care cuprinde hipertensiunea arterială.
 • Stilul de viață care este sedentar este și acesta un factor de risc care poate duce la hipertensiune arterială.
 • Mestecatul de tutun, fumatul de tutun.
 • Anxietatea și stresul sunt factori de risc foarte importanți în zilele noastre, deoarece majoritatea oamenilor care suferă de hipertensiune arterială au un stil de viață agitat, iar aceștia sunt foarte stresați.

Iată ceea ce trebuie să faci când ai tensiunea mare:

Sarea este considerată principala cauză alimentară a hipertensiunii, așadar ceea ce trebuie să faci când ai tensiunea mare este să renunți la consumul excesiv de sare, deoarece aceasta reține apa în organism, fapt care duce la creșterea volumului și a vitezei sângelui.

Un alt lucru pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare este acela de a consuma pește, deoarece acesta conține acizi grași precum Omega-3, acizi care au rolul de a proteja vasele de sânge. De asemenea, un alt fapt pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare este acela de a introduce în alimentație fructe precum kiwi și citrice, deoarece acestea conțin vitamina C, care ajută la dilatarea vaselor de sânge.

Totodată ceea ce trebuie să faci când ai tensiunea mare este și mișcarea, pentru cel puțin o jumătate de oră pe zi și, de asemenea, să renunți la mâncărurile nesănătoase.

Alte lucruri pe care trebuie să le faci când ai tensiunea mare:

 1. Încearcă să introduci în alimentație soia, deoarece aceasta poate reduce nivelul tensiunii.
 2. Include ceaiurile pe lista de băuturi, de exemplu se poate consuma ceai de macul-ciorii timp de șase săptămâni, într-o cantitate de aproximativ trei căni pe zi.
 3. Un alt lucru pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare este acela de a căuta alimente cât mai bogate în potasiu, deoarece acesta ajută la reglarea tensiunii. Este indicat consumul de 2,000-4,000mg de potasiu pe zi; poți realiza acest lucru consumând roșii, banane, sucuri de portocale, mazăre, cartofi, fasole, stafide etc.

Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare și este indicat de către medici:

 • Evitarea stresului este unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci când ai tensiunea mare, deoarece poate accelera viteza sângelui.
 • Evitarea efortului fizic și a căldurii este un alt lucru pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare, deoarece și acestea pot cauza o creștere a volumului și a vitezei sângelui în momentul în care acesta circulă.
 • Înlocuirea sării de bucătărie cu cea medicinală care conține 100% potasiu este un lucru important pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare.
 • Consultul periodic la medic este un lucru extrem de important pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea arterială mare, deoarece medicul este singurul în măsură care te poate ajuta cu tensiunea prin tratament medicamentos, dar și prin stabilirea unei anumite diete pe care trebuie să o urmezi pentru a ține tensiunea sub control…
 • Să eviți tutunul, cafeaua și alcoolul, deoarece acestea pot crește riscul de accident vascular; așadar, evitarea celor trei menționate anterior este un lucru foarte important pe care trebuie să îl faci când ai tensiunea mare.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news