Colesterolul

Share

Compus organic ce face parte din grupa lipidelor si detine functii multiple in organism, colesterolul are urmatoarele roluri:

Colesterolul

  • de a regla permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante;
  • de a sintetiza corticosteroizii, hormonii sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), dar si acizii biliari;
  • de a asigura metabolismului vitaminele liposolubile A, D, K si E.

Colesterolul, cand este in exces, se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de aterom sau sub forma de caliculi in vezica biliara.

Modul in care cea mai mare parte a colesterolului este introdus in organism este de origine exogena, adica introdus prin alimentatie.

Dupa absorbtia de la nivelul intestinelor, colesterolul ajunge in sange, de unde este preluat de ficat si metabolizat, ulterior fiind eliberat in circulatie legat de lipoproteine. Densitatea ridicata sau scazuta variaza in functie de cantitatea de proteine si grasimi continute.

Lipoproteinele care au o densitate scazuta (LDL) au o mica parte de proteine si cea mai mare parte este formata din grasimi. Tipul LDL este cel mai rau tip de colesterol, fiindca determina ateroscleroza.

De cealalta parte, lipoproteinele cu o densitate ridicata (HDL) ajuta la eliminarea colesterolului rau din organism, respectiv la prevenirea aterosclerozei.

Ce trebuie sa stim despre colesterol?

  • Anxietatea si stresul afecteaza sistemul cardiovascular si nivelul de colesterol. – Adevarat.

Cu cat o persoana este mai stresata, cu atat ea va consuma mai multe alimente, de cele mai multe ori de tip fast-food, crescand astfel nivelul de colesterol din sange, iar acest lucru este demonstrat.

  • Se recomanda numai consumul produselor alimentare pe a caror eticheta este precizat ca au un continut scazut de colesterol. – Adevarat si fals.

Conform cercetarilor, orice produs alimentar care contine o cantitate scazuta de colesterol ar trebui sa detina in realitate mai putin de 20 mg de colesterol per portie. Cu toate acestea, din pricina neatentiei, s-ar putea sa consumam mai mult colesterol si sa asimilam mai multe grasimi saturate.

  • Pot renunta la exercitii fizice pentru scaderea nivelului de colesterol numai daca adopt o alimentatie sanatoasa, nu consum alcool si nu fumez. – Fals.

Lipsa exercitiilor fizice reprezinta principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, fiind recomandat de specialisti sa facem miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi.

  • Toate produsele alimentare din magazine au un continut ridicat de colesterol. – Fals.

Este adevarat ca in supermarketuri se gasesc tot mai multe alimente care contin o cantitate ridicata de colesterol, dar pe langa acestea se pot gasi si alimente care nu contin un nivel ridicat de colesterol: ovaz, somon, ton, nuci, produse lactate degresate, legume, fructe, cereale integrale. O alimentatie care combina toate aceste alimente va mentine colesterolul in limite normale.

  • Nivelul colesterolului variaza numai in cazul adultilor, pentru copil nu trebuie sa-mi fac griji. – Fals.

Ceea ce putina lume stie este faptul ca inca din copilarie colesterolul se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de ateron. In cazul copiilor supraponderali sau obezi, parintii trebuie sa fie foarte atenti, intrucat acesti copii au nevoie de un program alimentar sanatos, dar si de consultatii periodice la medicul specialist…

Ca si in cazul adultilor, specialistii recomanda efectuarea exercitiilor fizice, consumul de fructe si legume.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news