HomeSANATATECardiologie Gingiile sanatoase iti ajuta inima sa fie sanatoasa

Gingiile sanatoase iti ajuta inima sa fie sanatoasa

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,8K views
Gingiile-sanatoase-iti-ajuta-inima-sa-fie-sanatoasa in Cardiologie

Spalandu-ti dintii, poti evita bolile de inima. Daca ai dintii curati si gingiile sanatoase, scazi sansele de aparitie a aterosclerozei.

Gingiile sanatoase iti ajuta inima sa fie sanatoasa

Asta poate face din periuta ta de dinti o arma impotriva bolilor de inima si a infarctului.
Gingivita este o afectiune provocata de o igiena orala inadecvata. Gingiile sunt inflamate, umflate si sangereaza. Bacteriile din placa duc, intr-un final, la inflamatie cronica si la caderea dintilor. Inflamatia cronica este strans legata de bolile cardiovasculare.

Legatura intre gura si inima

Un nou studiu a fost realizat recent despre legatura intre igiena orala si inima. Si studiile anterioare au aratat ca periajul dintilor, folosirea atei dentare si ingrijirea adecvata a dintilor si gingiilor sunt bune pentru inima. Dar studiile s-au bazat pe subiecte precum caderea dintilor si nu pe bacteriile din gura.

Participantii la studiu au fost 657 de hispanici albi sau negri. Toti aveau peste 55 ani, nimeni nu suferise un infarct sau vreo afectiune inflamatorie.

Participantii au tinut condici despre spalatul dintilor si folosirea atei dentare si apoi le-au fost examinate gurile. Au spus daca fumeaza si ce activitati fizice faceau si le-au fost luate mostre de sange pentru a verifica nivelul de inflamatii.

Si grosimea vaselor de sange a fost masurata. Grosimea arterei carotide, cea mai mare artera a gatului, este etalonul de masura pentru ateroscleroza. Aceasta are mare legatura cu riscul producerii infarctului.

Gura este adapost pentru sute de specii de bacterii. Cercetatorii au studiat trei tipuri de bacterii: cele care provoaca bolile gingivale, cele care nu sunt legate de bolile gingivale si cele care pot produce boli gingivale.

Partcipantii care aveau bacteriile ce produc bolile gingivale, aveau arterele carotide mai groase. Alti factori care duc la aparitia aterosclerozei nu au schimbat rezultatul studiului.

Bacteriile din gura iti afecteaza inima? Posibil, bacteria intra in sange, circula in intreg corpul si duce la infundarea arterelor. Va mai fi nevoie totusi de alte studii, spun cercetatorii.

Bineinteles ca sunt multe metode de a-ti ajuta inima. Dieta si exercitiile fizice sunt foarte importante. Dar la fel de importante sunt: manevrarea stresului, renuntarea la fumat precum si controalele pentru verificarea fluxului sangvin, pentru verificarea aparitiei diabetului. Poate va fi nevoie de medicatie sau chiar de operatie, ori de schimbarea stilului de viata…

Trebuie neaparat sa te speli pe dinti si sa folosesti ata dentara in fiecare zi. Sunt doua din cele mai simple metode pentru a avea grija de inima ta.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed