Hipofiza și importanța ei pentru organism

Share

Hipofiza reprezinta o glanda de dimensiuni reduse, care se afla in zona creierului si are rolul producerii mai multor hormoni care stabilesc activitatile diferitelor glande ale corpului. Aceste adenoame sunt necanceroase si se raspandesc in diferite parti ale organismului, motiv pentru care poate aparea vederea incetosata, dar este posibil ca si alte afectiuni sa se poata ivi.

Cuprins:

Hipofiza

Hipofiza are un rol extrem de important pentru organism, iar hormonii secretați de ea contribuie foarte mult la buna funcționare a creierului nostru. Hipofiza se mai numește și glanda șefă.

Ce este hipofiza?

Glanda hipofiză este o glandă de dimensiunea unui bob de mazăre, situată chiar la baza creierului. Aceasta are rolul de a controla funcțiile tuturor glandelor endocrine.

Ca structură, hipofiza este alcătuită din două porțiuni: adenohipofiza și neurohipofiza. Adenohipofiza este lobul anterior, cu rol în dezvoltarea oaselor și cartilajelor, iar neurohipofiza este denumirea lobului posterior, cu rol în eliberarea în circulație a vasopresinei sau hormonilor diuretici, care absorb apa de la nivelul rinichilor.

Secreția glandei hipofize

Secreția glandei hipofize controlează anumiți hormoni care o reglează. Astfel, dacă se întâmplă ca nivelul unui hormon din sânge să crească din cauze diverse, necunoscute, hipofiza va secreta o cantitate mai mică de hormon hipofizar care controlează procesul creșterii respective.

Cauzele hipofizei

Cauzele aceste afecțiuni sunt complexe și numeroase. Cele mai importante ar fi creșterea nivelului de radiații ale mediului de viață, toxinele din mediul înconjurător, șocurile emoționale puternice. Toxinele pe care le ia organismul nostru din jur influențează metabolismul corpului noștri, determinând modificarea valorilor hormonale.

Simptomele hipofizei

Simptomele hipofizei sunt diverse și depind de hormonul secretat de tumora hipofizară. Printre ele se numără prelactinomul, ca cea mai frecventă formă de hipofiză. La femei se manifestă sub forma lipsei menstruației (amenoree), lactație falsă (galactoree) sau sterilitate. La bărbați se manifestă prin hipogonadism, impotență etc.

Tumorile sunt un alt simptom al hipofizei. Tumorile care produc în exces anumiți hormoni, duc la apariția gigantismului în cazul copiilor și acromegaliei la adulți.

Adenoamele provoacă apariția bolii Cushing, care înseamnă eliberarea unei cantități mari de hormoni în circulație. Cu alte cuvinte, la nivelul feței, se va acumula o cantitate mare de țesut adipos, slăbiciune musculară sau hipertensiune arterială.

Consecințe ale hipofizei

Gigantismul, acromegalia, nanismul hipofizar, toate sunt consecințe ale afectării hipofizei.

Tratamentul hipofizei

Tratamentul cel mai adesea recomandat este cel chirurgical sau radioterapia. Intervenția chirurgicală nu e periculoasă iar șansele de însănătoșire sunt sută la sută.

Printre etapele tratamentului hipofizei, se mai numără și:

Exercițiile fizice, una dintre cele mai ușoare metode de a stimula glanda pituitară. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să epuizăm organismul cu un program obositor de exerciții, ci să ne adaptăm unui program echilibrat.

Menținerea greutății corporale corespunzătoare duce la stimularea glandei pituitare.  Combinația dintre exercițiile fizice și o dietă echilibrată are rezultate perfecte.

Utilizarea plantelor care ajută la stimularea secreției de hormoni.

Creșterea cantității de proteine zilnice, care ajută la stimularea glandei pituitare.

Cauze
Motivul aparitiei acestei afectiuni nu este cunoscut, dar, in anumite cazuri, acestea sunt niste caracteristici ale tulburarilor endocrine, care duc la prezenta anomaliilor de natura genetica; in alte cazuri pot fi cauzate de expunerea la un factor capabil sa duca la cancer (de exemplu, radiatiile).

Factori de risc
-istoricul familial;
-acromegalia.

Simptome
-dureri de cap;
-vedere incetosata;
-secretarea de lapte in randul femeilor care nu obisnuiesc sa alapteze;
-uscaciunea vaginala;
-scaderea libidoului;
-osteoporoza;
-cresterea glandei tiroide;
-tremuratul;
-palpitatii;
-anxietate;
-insomnie;
-scaderea in greutate…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news