Home SANATATEGastroenterologie Polipii intestinali

Polipii intestinali

autor Elena Yvette
225 vizualizari

Polipii intestinali sunt excrescentele neobisnuite de tesut localizate in zona membrelor mucoase, care se dezvolta pe anga mucoasa intestinului subtire sau gros si pot fi de dimensiuni si forme diferite: rotunde, ovale sau altele. Unii polipi care nu sunt mosteniti pot reprezenta un simptom al cancerului colorectal.

Polipii intestinali

Chiar daca polipii nu pot fi cancerigeni, in cazul in care au diametrul mai mare de 2.5 cm pot deveni cancerosi. De asemenea, acestia nu au simptome, doar ca pot aparea sangerarile si pot mistui intestinul, fapt care poate deranja eliminarea scaunului.

Cu un simplu examen colonoscopic se pot gasi adenoamele din circa 70% dintre poli. Acestea se regasesc la 30% dintre persoanele care au implinit 50 de ani, dezolvatandu-se in cazul acestor persoane direct in rect. Circa 85% dintre polipi sunt tubulari, 10% tubovilozitati si 5% vilozitati, au texturi si structuri diferite, iar fiecare are sanse diferite de a deveni sau nu cancerigen. In cazul a 5% dintre polipi se dezvolta cancerul.

De asemenea, trebuie precizat ca polipii vilozitati sunt mult mai rari, insa circa 40% dintre ei pot deveni cancerigeni. In circa 25% dintre cazurile in care se dezvolta polipii tubovilozitati se poate dezvolta cancerul.

Cauze si simptome
Cercetarile in legatura cu cancerul de colon precizeaza faptul ca planul alimentar are un rol esential in aparitia acestei boli si contribuie suficient la aparitia polipilor colonului si este foarte recomandata grasimea animala (nu cea vegetala). Daca din dieta lipsesc fibrele, atunci exista sanse mai mari sa se dezvolte polipi. Chiar daca exista si mai multe tipuri, care sunt insa cazuri foarte rare, majoritatea lor nu prezinta niciun simptom initial…

Polipii de dimensiuni mari pot bloca zona intestinala, fapt care duce la dureri de burta mari, senzatie de disconfort, dar si voma; cu trecerea timpului, polipii se pot transforma in cancer.

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies