Invata acum sa iti interpretezi singur analizele medicale

Share

Cu toții am fost des în situația de a nu reuși să ne citim singuri analizele medicale din cauza termenilor pe care nu îi înțelegeam.

Invata acum sa iti interpretezi singur analizele medicale

Din acest motiv ne-am gândit că ar fi esențial să venim în ajutorul tău și să îți explicăm unele noțiuni care te vor ajuta să îți citești singur analizele medicale.

VSH (VSE) = Viteza de sedimentare a hematiilor

Atunci când aceasta crește peste 40-50 mm/oră, ar trebui deja să ne facem griji. Dacă VSH este mărit înseamnă că există o infecție în organism.

Care sunt valorile normale: La bărbați – 3-10 mm/1h, 5-15 mm/2h

La femei – 6-13 mm/1h, 10-20 mm/2h

Crește în cazul acestor boli: tumori, infecții, cancer, tuberculoză, anemie, boli ale ficatului, reumatism.

GLICEMIA

Indică zahărul din sânge.

Atunci când glicemia crește peste 200-300 mg, se poate ajunge la comă diabetică. Simptomele sunt: gură uscată, oboseală, respirația are miros de acetonă, amețeli.

Atunci când glicemia scade, se poate ajunge la comă hipoglicemică. Simptomele sunt: tremurat, transpirații, pierderea cunoștinței.

Valorile normale sunt de 70-11 mg la 100 ml de sânge.

Crește atunci când vorbim de diabetul zaharat, din cauza secreției mici de insulină. Glucoza nu se consumă așa cum trebuie și de aceea se acumulează în sânge. Poate crește și în cazul problemelor endocrine, cum ar fi: tiroida, hipofiza.

Crește și la vârstnicii care consumă foarte multe dulciuri, la cei ce au urmat un anumit tratament medicamentos sau după un șoc puternic.

Glicemia scade în cazurile de înfometare sau în cazul unui efort fizic exagerat.

TRIGLICERIDELE (TG)

Lipidele simple din grăsimi

Reprezintă grăsimile care se depun în ficat și pe vasele de sânge. Atunci când acestea cresc, se ajunge la sclerozarea arterelor.

Valorile normale sunt de 50-150 ml/100 ml

Cresc atunci când există boli ereditare, boli de ficat sau rinichi, atunci când consumăm prea multe grăsimi alimentare, atunci când avem diabet, când suntem prea stresați, consumăm alcool sau când glanda tiroidă nu funcționează corespunzător.

Scad atunci când facem prea mult efort fizic sau ne înfometăm.

COLESTEROLUL

Reprezintă substanța grasă produsă de ficat.

25% din colesterol provine din alimentație, iar 75%, din ficat.

LDL este colesterolul rău, iar HDL este colesterolul bun.

Colesterolul rău se depune pe pereții arterelor, iar colesterolul bun este eliminat din corp. Colesterolul rău este de trei ori mai mult decât cel bun, se găsește în maioneză, gălbenuș, slănină, untură, smântână și în alimentele de origine animală.

Sportul și o alimentație corectă pot ajuta la scăderea colesterolului rău.

Valori normale: mai puțin de 200 mg la 100 ml de sânge…

Crește în cazul bolilor cardiovasculare, diabet, boli renale, hepatice sau boli ale glandei tiroide.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news