Home SANATATEMEDICINA ALTERNATIVA Ciuboţica-cucului calmează tusea

Ciuboţica-cucului calmează tusea

autor Elena Yvette
581 views 2 minute timp de citit

Ciuboţica-cucului este printre florile care anunţă primăvara în regiunea dealurilor şi a munţilor nu foarte înalţi.

Ciuboţica-cucului
Găsim ciuboţica-cucului în special pe la marginea luminişurilor de pădure, în crânguri şi livezi, dar şi pe pajişti ori păşuni însorite. La puţin timp după ce s-a topit zăpada, îşi face apariţia un rizom lung, având la capăt o rozetă de frunze ovale, ondulate pe margini şi păroase pe partea inferioară. La sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie se pornesc florile, mai multe la un loc, de forma unor umbreluţe galben-verzui.

În scopuri medicinale, de la ciuboţica-cucului se folosesc mai ales rizomii şi rădăcinile, recoltate chiar în această perioadă a anului, dar şi florile. Planta are numeroase proprietăţi, dintre care se detaşează cele expectorante, ce fac din ea un inamic redutabil al tusei.

Ciuboţica-cucului ajuta în tratarea tusei de diverse etiologii, rinitelor, rinosinuzitelor

  • folosiți infuzia din una-două lingurițe de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsați vasul acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți două-trei căni pe zi.

În acelaşi scop, puteți utiliza decoctul din una-două lingurițe de pulbere de rizom şi rădăcină la o cană cu apă. Fierbeți amestecul cinci-zece minute, adăugati un vârf de cutit de bicarbonat de sodiu, apoi strecurați. Beți două-trei căni de ceai pe parcursul unei zile.

•    împotriva gripei şi guturaiului, preparați un decoct din o linguriță de pulbere de rizom şi rădăcină fiartă timp de zece minute în 250 ml apă.

Adăugați la final, pentru neutralizarea acidității, un vârf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar. Strecurați. Beți două-trei ceaiuri pe zi, până la atenuarea simptomelor.

•    Dacă suferiți de astm bronşic, încercați ceaiul din flori de ciuboțica-cucului şi flori de soc. Faceti un amestec din părți egale și turnați peste o linguriță de plante 200 ml apă clocotită. Lăsați vasul acoperit pentru 15 minute, apoi strecurați. Beți una, până la trei căni pe parcursul unei zile…

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies