HomeSANATATEMEDICINA NATURISTA Morcovul – un bun cicatrizant intestinal

Morcovul – un bun cicatrizant intestinal

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,4K views
morcovi in MEDICINA NATURISTA

Morcovii sunt recunoscuți pentru bogatul conţinut de vitamina A, care îi transformă în adevărate alimente-medicamente contra bolilor de piele, si nu numai. Profitaţi de calităţile lor nutriționale, căci vă vor răsplăti pe deplin.

morcovi

Morcovul provine dintr-o rudă sălbatică ce crește spontan în zonele cu climă temperată. Cel de cultură se găsește în mai multe varietăți, fiind o legumă extrem de apreciată atât pentru calitățile alimentare, cât şi pentru cele curative.

Principalele virtuți

Morcovul este o excelentă sursă de betacaroten (precursor al vitaminei A). Fluidifică secreţia biliară, combate anemia şi este un excelent cicatrizant intestinal. De asemenea, reglează funcţia digestivă.

În ceea ce privește funcţia hepatică, nu numai că fluidifică bila, ci şi reglează întreaga activitate a ficatului.

O cură cu suc de morcovi permite persoanelor cu disfuncții hepatice să amelioreze simptomele.

Dar, mai înainte de toate, morcovul este un aliment care ne furnizează o mare cantitate de betacaroten. Acest „principiu vitaminic” este un precursor al vitaminei A, care intervine în procesul de creştere, în fixarea mineralelor (împreună cu vitamina D), în vederea nocturnă şi a culorilor, în regenerarea şi întreținerea pielii şi musculaturii (împreună cu vitamina C).

Au un dublu efect: laxativ, dar şi antidiareic. De asemenea, este un excelent vermifug (dar şi adjuvant în completarea unui tratament mai complex, dacă problema este serioasă).

Remedii

•    Un efect deosebit împotriva constipației îl are supa obținută dintr-un kilogram de morcovi necurățați de coaja, dar foarte bine spălați, fierți de două ori într-un litru de apă și trecuți apoi prin storcătorul de legume.

•    Decoctul de morcovi, precum și aplicațiile de rădăcini rase sunt un tratament eficient, folosit în uz extern, în combaterea abceselor, plăgilor recente, ulcerelor gambei, arsurilor și furunculelor.

•    Dacă suferiți de afte sau abcese ale gurii, faceți gargara de mai multe ori pe zi cu decoct călduț obținut prin fierberea a una-două lingurițe de frunze de morcov uscate și mărunțite într-o cană cu apă.

•    Infuzia dintr-o linguriță de semințe de morcovi la o ceașcă de apă clocotită este un excelent stimulent aperitiv și diuretic. Are, de asemenea, efect carminativ (ajută la expulzarea gazelor intestinale).

Compozitia (la 100 grame)

Energie (kcal)    35.0
Apa (g)    88,3
Proteine (g)    0,9
Glucide disponibile (g)    7,2
Fibre alimentare (g)    2,4
Lipide (g)    0,3
Sodiu (mg)    54,0
Potasiu (mg)    300,0
Magneziu (mg)    15,0
Fosfor (mg)    33,0
Calciu (mg)    34,0
Caroten (mcg)    11500,0
Vitamina C (mg)    8,0
Vitamina E (mg)    0,5
Vitamina B1 (mg)    0,08
Vitamina B2 (mg)    0,05
Vitamina B3 (mg)    0,09
Vitamina B5 (mg)    0,25
Vitamina B6 (mg)    0,15
Vitamina 89 (mcg)    19,0
Fier (mg)    0,5…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed