HomeSANATATENefrologie Alimentatia potrivita pentru persoanele care fac dializa

Alimentatia potrivita pentru persoanele care fac dializa

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Alimentatia-potrivita-pentru-persoanele-care-fac-dializa.jpg

Nu consuma acelasi tip de mancare o perioada mai mare de timp
Daca urmezi un tratament cu dializa, nu trebuie sa faci excese alimentare si nici sa mananci acelasi tip de mancare pe o perioada mai mare de timp. Alimentele care au in alcatuire saruri (potasiu, sodiu, fosfor) pot influenta in mod negativ starea buna a persoanelor afectate; astfel, va fi nevoie de o alimentatie echilibrata.

Alimentatia potrivita pentru persoanele care fac dializa

Dieta plina de proteine

Persoanele dializate trebuie sa aiba o alimentatie scazuta in sodiu, fosfor si potasiu si bogata in proteine. Chiar daca dializa elimina excesul potasiului prezent in sange, acesta se va acumula intre sedinte. In mod normal, potasiul este benefic pentru muschi, nervi si regleaza bataile inimii, dar in cantitati ridicate poate sa puna in pericol viata pacientului.

Evitarea alimentelor bogate in fosfor

Fosforul este responsabil pentru stimularea hormonului paratiroidian, care, la randul sau, este responsabil pentru eliberarea calciului din oase si sange. Din acest motiv, o cantitate crescuta de fosfor va duce la decalcifierea oaselor. Persoanelor dializate li se recomanda consumarea alimentelor proaspete.

Recomandari

• Alegerea alimentelor proaspete. Conservele si alimentele prelucrate au in compozitiei cantitati ridicate de fosfor si sare.

• Evitarea grasimilor animale. Acestea pot duce la aparitia aterosclerozei, boala ce va afecta buna functionare a arterelor. Din aceasta cauza, colesterolul si grasimile prezente in cantitati ridicate se vor infiltra in peretii arterelor, afectand astfel circulatia sanguina.

• Evitarea dulciurilor – Acestea contin glucide, care, consumate in exces, vor favoriza aparitia arterosclerozei.

• Alcatuirea unei diete special pentru tine – Necesarul caloric zilnic difera de la o persoanala la alta, in functie de sex, varsta, greutate sau stil de viata. Astfel, se recomanda apelarea la serviciile unui medic specliast care va intocmi un plan personalizat in functiile de nevoile fiecarui pacient dializat…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed