HomeSANATATEPneumoftiziologie Bronhopneumopatia cronica obstructiva

Bronhopneumopatia cronica obstructiva

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/07/Bronhopneumopatia-cronica-obstructiva.jpg

Bronhopneumopatia cronica reprezinta o afectiune care se instaleaza treptat cu simptome care nu ridica semne mari de intrebare: tuse, alergii, raceli sau gripe.Bronhopneumopatia cronica obstructiva

Gafaiala in cadrul bronhopneumopatiei cronice obstructive

Gafaiala, sau oboseala in momentele active si suflarea greoaie, poarta denumirea medicala de dispnee. Dispneea va fi mai grava in momentele de efectuare a unor exercitii fizice, ducand la sufocarea treptata a pacientului daca boala avanseaza fara a fi tratata.

Tusea in cadrul bronhopneumopatiei cronice obstructive

Tusea ar putea reprezenta primul simptom al acestei afectiuni. Spre deosebire de tusea fireasca specifica racelilor, tusea cronica specifica bronhopneumopatiei cronice obstructive nu dispare in timp.

Expectoratia in exces in cadrul bronhopneumopatiei cronice obstructive

Expectoratia de mucus reprezinta un simptom des intalnit in cadrul acestei afectiuni, adunarea de sputa reprezentand un fenomen absolut normal de umidifiere a cailor respiratorii. In cazul in care sputa capata culoare, este semnul clar al existentei unei infectii pulmonare.

Wheezing-ul cadrul bronhopneumopatiei cronice obstructive

Zgomotul care apare in urma ingustarii cailor aeriene se numeste wheezing.

Acest zgomot reprezinta unul din semnele specifice afectiunilor pulmonare.

Senzatia de apasare sau constrictie toracica cadrul bronhopneumopatiei cronice obstructive

Senzatia de apasare toracica reprezinta un semn care poate aparea la pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva. Acest simptom poate duce la imposibilitatea de a respira corect, acest proces fiind tot mai greu de indeplinit.

Bronsita cronica

Bronsita cronica reprezinta o componenta a bronhopneumopatiei cronice obstructive, avand drept simptome:

  • se manifesta timp indelungat;
  • duce la disparitia si aparitia bolii;
  • prezenta mucusului excesiv;
  • aparitia febrei.

Infectiile respiratorii

Este indicata vaccinarea persoanelor care sunt vulnerabile la diverse infectii respiratorii, intrucat acestea pot dezvolta forme grave ale infectiilor pulmonare.

Oboseala

Oboseala apare in urma efortului depus de organism pentru a respira si duce la ingreunarea efectuarii eforturilor fizice.

Febra

Febra reprezinta un simptom specific bronhopneumopatiei cronice obstructive evidentiind prezenta unei infectii in organism.

Invinetirea pielii

Cianoza este termenul medical pentru invinetirea pielii. Acest simptom apare in momentul in care organismul nu mai este oxigenat cum se cuvine.

Toracele „in butoi”

Acest simptom reprezinta senzatia pacientului de umflare a toracelui care se rotunjeste fiind un simptom specific stadiului final al bolii.

Tulburari de dispozitie sau de memorie

In momentele in care bronhopneumopatia cronica obstructiva avanseaza, oxigenul nu mai ajunge in cantitatile necesare functionarii corecte a creierului. Drept urmare, pacientul acuza pierderi de memorie, tulburari de dispozitie, respectiv depresie.

Pierderi de greutate inexplicabile

Pacientii care au bronhopneumopatie cronica obstructive vor pierde din greutate in mod inexplicabil.

Lipsa oricarui simptom

Trebuie stiut ca sunt multe situatii in care bronhopneumopatia cronica obstructiva este asimptomatica intrucat simptomele nu debuteaza deodata, ci treptat.

Trebuie retinut si faptul ca tusea nu reprezinta un simptom normal al fumatorilor, ci este un semnal de alarma ca la nivelul plamanilor ceva nu este in ordine…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed