Home SANATATESarcina Cum va evolua sarcina in fiecare saptamana

Cum va evolua sarcina in fiecare saptamana

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 1,7K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/06/Cum-va-evolua-sarcina-in-fiecare-saptamana.jpg

In cazul in care sunteti insarcinata sau va doriti sa concepeti un copil, cu siguranta aveti o multime de intrebari despre cum vor evolua sarcina si corpul dumneavoastra. Oricum ar fi, fiecare sarcina evolueaza in mod unic.

Cum va evolua sarcina in fiecare saptamana

Sarcina este impartita in trimestre, in felul urmator:

  • primul trimestru: saptamanile 0-12
  • al doilea trimestru: saptamanile 12-24
  • al treilea trimestru: saptamanile 24-40.

Prima saptamana de sarcina

Prima saptamana a sarcinii este prima saptamana a ultimei menstruatii, intrucat chiar daca bebelusul nu a fost conceput inca, se ia in calcul la numarul saptamanilor de sarcina.

Daca va doriti o sarcina si luati pilulele contraceptive, se recomanda sa incetati administrarea acestora cu cateva luni inainte de a concepe copilul, sa evitati consumul de alcool, de nicotina si sa optati pentru administrarea de vitamine prenatale.

Saptamana a doua de sarcina

In aceasta saptamana de sarcina va creste nivelul de progesteron si copilul va fi in curand conceput. La finalul acestei saptamani, se va fertiliza ovulul.

Saptamana a treia de sarcina

La o zi si cateva ore de la conceptie, celula se va imparti in doua, iar la trei zile de la acest proces, 16 celule vor ajunge spre uter, la o saptamana zigotul va dori sa ajunga in mucoasa uterina ingrosata. Drept urmare, din cinci sute de celule se va forma bebelusul.

Saptamana a patra de sarcina

In a patra saptamana, deja poate fi confirmata sarcina cu ajutorul unui test de sarcina. Apar primele semne ale sarcinii, reprezentate de oboseala, modificarea dispozitiei, marirea sanilor si urinarea tot mai frecventa.

Bebelusul este cat o bobita de orez.

Saptamana a cincea de sarcina

In aceasta saptamana, puteti programa o consultatie la medicul specialist spre a va confirma si el sarcina. Unele femei se confrunta de pe acum cu greturi, varsaturi si sani sensibili.

Copilasul poate fi vazut la ecografie, el masurand doar cativa milimetri.

In aceasta perioada se recomanda administrarea de acid folic, intrucat copilasul isi va dezvolta intai sistemul circulator.

Saptamana a sasea de sarcina

In aceasta perioada, copilasul are trei milimetri lungime. Este indicat sa evitati factorii care v-ar putea provoca greturile de dimineata. Copilasului i se vor forma camerele inimii care va batea in mod normal de acum. Tot in aceasta perioada i se vor dezvolta laringele si urechea interna, apar mici semne de dezvoltare a mainilor, picioarelor, ficatului, rinichilor.

Saptamana a saptea de sarcina

Inima bebelusului bate, placenta este dezvoltata si ofera bebelusului oxigen si substante vitale ce reies din sangele mamei. In aceasta perioada se mareste uterul, iar memebrele superioare si inferioare se dezvolta.

In acesta perioada puteti afla, cu ajutorul ecografiei, daca bebelusul este fetita sau baietel.

Saptamana a opta de sarcina

Talia si sanii mamei se modifica in mod considerabil in aceasta perioada. Maduva spinarii se dezvolta, capul bebelusului este mai mare decat restul corpului, se intaresc oasele bebelusului si se formeaza cordonul ombilical.

Saptamana a noua de sarcina

Mamica este posibil sa acuze foarte des indigestia, care este provocata de progesteron. Acum se dezvolta muschii si nervii, pleoapele, limba, degetele de la membrele superioare si de la cele inferioare.

Saptamana a zecea de sarcina

Aceasta saptamana este ultima din primul trimestru. Acum, mamica va acuza pofte diverse si va remarca cum bebelusul creste intrucat se va mari burtica pe zi ce trece. Bebelusul are ochii deschisi, se vor diferentia organele genitale externe, se vor dezvolta complet buzele, degetele si urechile.

Saptamana 11 de sarcina

Exista posibilitatea ca in aceasta perioada sa si slabiti, nu doar sa luati in greutate.

In aceasta saptamana, capul bebelusului va fi cat jumatate din corp si i se va dezvolta irisul.

Saptamana 12 de sarcina

Cam in aceasta perioada se vor efectua testele duble pentru determinarea riscurile pentru trisomia 18 si 21. Placenta va produce hormoni, iar semnele specifice ar trebui sa dispara, adica greata, varsaturile si starea de oboseala.

Saptamana 13 de sarcina

Mmaica ar trebui sa se simta energica. Bebelusul se mareste pe zi ce trece si se bucura de un sistem intestinal in dezvoltare, si de faptul ca pancreasul sau deja secreta insulina.

Saptamana 14 de sarcina

Sanii mamicii deja se pregatesc pentru alaptarea bebelusului, va aparea Linea Nigra.

In ceea ce priveste dezvoltarea copilului, acesta respira in lichidul amniotic, se bucura de pleoape perfect dezvoltate, poate plange, pentru ca i s-au dezvoltat corzile vocale.

Saptamana 15 de sarcina

In aceasta perioada se pot efectua testele pentru a vedea care sunt riscurile pentru trisomia 18 sau 21.

Inima bebelusului va pompa pana la 23 de litri de sange intr-o singura zi.

Saptamana 16 de sarcina

In aceasta perioada, mamica se va bucura de miscarile bebelusului care are unghiute la toate degetele si care isi goleste vezica urinara in fiecare ora.

Saptamana 17 de sarcina

Organismul mamei va produce cantitati mari de lichide. Bebelusul raspunde la zgomotele puternice si cantareste aproape 150 de grame.

Saptamana 18 de sarcina

Este posibil ca in aceasta perioada mamica sa sufere de insomnie si de dureri de spate. Oasele bebelusului se intaresc, iar el creste in greutate.

Saptamana 19 de sarcina

Pielea mamei va deveni in anumite zone precum cea de bebelus, iar in alte zone va deveni foarte aspra. De asemenea, este posibil ca anumite pete sa apara pe fata mamei, dar le vor disparea dupa nastere.

In aceasta perioada vor aparea mugurii dintilor permanenti.

Saptamana 20 de sarcina

Este o perioada in care mamica va respira mai greu, fiindca organele interne se vor deplasa din pricina faptului ca sunt impinse de uter.

Copilul isi formeaza etapele de somn.

Saptamana 21 de sarcina

In aceasta etapa a sarcinii, mama va observa ca picioarele i se umfla din pricina excesului de sange.

Este perioada in care veti afla, fara doar si poate, care este sexul copilului.

Saptamana 22 de sarcina

Se recomanda renuntarea la tocuri; mamica poate folosi pantofi cu talpa joasa spre a scadea din surplusul de kilograme asupra coloanei vertebrale.

In acest timp, bebelusului i se formeaza sprancenele si papilele gustative.

Saptamana 23 de sarcina

Bebelusul va cantari cinci sute de grame, corpul sau fiind foarte bine proportionat.

Saptamana 24 de sarcina

In aceasta etapa, medicul va recomanda efectuarea testului pentru verificarea prezentei diabetului gestational.

Bebelusul va sughita, iar creierul si sistemul nervos se vor dezvolta cu rapiditate.

Saptamana 25 de sarcina

Fiindca abdomenul se tot mareste, este posibil sa apara constipatia, indigestia sau arsurile stomacale.

In aceasta perioada, bebelusul va putea strange pumnul, bucurandu-se de formarea coloanei vertebrale.

Saptamana 26 de sarcina

Mama va simti o anumite durere la nivelul coastelor si va lua cam cate un kilogram pe saptamana in greutate.

Copilul va vedea lumina care va patrunde prin uter si va reactiona la numite sunete.

Saptamana 27 de sarcina

Se va schimba capacitatea de miscare a soldurilor si vor aparea vergeturile, timp in care bebelusului i se vor contura complet trasaturile faciale.

Saptamana 28 de sarcina

Apar tulburarile se somn, crampele si umflarea gleznelor la mama, iar la bebelus apar genele, sprancenele, acesta masurand pana la 40 de centimetri lungime.

Saptamana 29 de sarcina

Pot aparea semnele travaliului prematur reprezentate de crampe severe in zona de jos a spatelui, scurgeri rozii sau maronii si apoase.

Saptamana 30 de sarcina

Parul bebelusului de pe cap se va indesi, iar bebelusul va cantari un kilogram jumatate.

Saptamana 31 de sarcina

Aceasta perioada este reprezentata de dificultatea de miscare si de a dormi, intrucat momentul nasterii se apropie cu pasi repezi.

Saptamana 32 de sarcina

Mersul mamei va deveni leganat, timp in care organimul va produce relaxina, pregatind astfel organismul pentru nasterea bebelusului.

Saptamana 33 de sarcina

Mamica va observa ca fata i se umfla inexplicabil. In aceasta perioada, se recomanda sa observati cu atentie daca aveti greturi sau edeme, intrucat acestea pot fi semnele unei complicatii severe a sarcinii, numita preeclampsie.

Este important ca in aceasta perioada sa consumati alimente bogate in proteine, pentru a ajuta dezvoltarea corecta a celulelor bebelusului, care in aceasta perioada va avea genunchii indoiti, iar mainile si picioarele incrucisate.

Saptamana 34 de sarcina

Uterul incepe sa impinga coastele, iar copilasul are doua kilograme si un pic.

Ficatul bebelusului este capabil sa proceseze toxine.

Saptamana 35 de sarcina

In aceasta etapa se vor indesi vizitele la medic. Acesta va avea in vedere testarile specifice pentru determinarea aparitiei streptococului de grupa B.

Bebelusul va avea plamanii si rinichii dezvoltati si va avea tot mai putin loc in uter, dat fiind ca el tot creste.

Saptamana 36 de sarcina

Mama va respira tot mai greu, va oscila de la oboseala la energie debordanta.

Bebelusul este pregatit pentru digestie.

Saptamana 37 de sarcina

Copilul nascut in aceasta etapa este considerat adus pe lume la un timp corect, fiind o nastere normala. Mama va acuza contractii uterine tot mai dese, va urina tot mai des si se va misca foarte greu.

Copilasul deja va cantari trei kilograme.

Saptamana 38 de sarcina

In aceasta perioada, corpul mamei este pregatit sa isi hraneasca bebelusul. Circumferinta capului bebelusului este aproape la fel cu cea a abdomenului.

Saptamana 39 de sarcina

Este perioada in care apare disconfortul total, cand mama se simte foarte grea.

Acum se maturizeaza total creierul bebelusului.

Saptamana 40 de sarcina

In cazul in care nu ati nascut pana acum, veti naste in aceasta saptamana.

Baietii cantaresc mai mult decat fetele, in general. Puteti opta pentru nasterea prin cezariana…

Citește și: Cum scăpați de nevralgii

Abonează-te pe:Yve.ro news

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

Politica de confidențialitate