HomeSANATATEEndocrinologie-Diabet Hipotiroidia si sarcina

Hipotiroidia si sarcina

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/06/Hipotiroidia-si-sarcina.jpg

Disfunctiile tiroidiene ce apar in momentul unei sarcini au nevoie de o atentie sporita, deoarece exista mai multe complicatii care pot aparea daca situatia nu este abordata in mod corespunzator. Afectiunea de acest tip intalnita cel mai des este hipotiroida. Exista mai multe cauze, precum tiroiditele cronice sau un tratament insuficient.

Hipotiroidia si sarcina

Manifestarile clinice pot diferi in functie de severitatea hipotiroidiei:
– astenie matinala;
– edeme palpebrale;
– tegumente uscate.

In formele mai grave:
– infiltratie mucoida a tegumentelor si mucoaselor;
– constipatie;
– caderea parului;
– voce ragusita;
– crampe ale muschilor;
– tulburari de memorie;
– scaderea randamentului intelectual;
– o crestere brusca in greutate;
– scaderea frecventei batailor inimii pe minut;
– cresterea tiroidei, adica aparitia gusei.

Complicatii
-avortul spontan;
-nasterea prematura;
-dezlipirea placentei;
-hipertensiunea sarcinii;
-eclampsia.

Tratament
Pentru femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu hipotiroidie usoara si ai caror anticorpi sunt negativi, cel mai potrivit tratament il reprezinta un subiect controversat, chiar daca exista multa cazuri in care situatia netratata poate duce la diferite complicatii precum nasterea unor copii mai putin inteligenti. Conform studiilor, se recomanda monitorizarea eficienta, deoarece exista sanse sa se surprinda o migratie catre o hipotiroidie grava.

In cazul femeilor care au fost diagnosticate cu aceasta afectiune inainte de a ramane insarcinate se recomanda sa se tratateze corespunzator, iar doza administrata sa creasca treptat, in timp ce sarcina avanseaza…

Femeile insarcinate si diagnosticate trebuie sa aiba parte de un tratament normal, insa cat mai rapid, pentru ca o afectiune tiroidiana materna va afecta cresterea, dar si dezvoltarea fatului. Dupa ce are loc nasterea, cele mai multe dintre femeile care sufera de aceasta afectiune trebuie sa scada doza medicamentelor administrate. Cele mai multe femei insarcinate isi administreaza vitamine care au in compozitie fier sau suplimente alimentare insa acestea trebuie administrate separat, pentru a avea un efect sporit.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed